Bebeklerde Reflü
Bebeklerde de reflü görülebileceğini biliyor muydunuz ? Hatta bazı uzmanlar çocuk ve bebeklerin yüzde onunun en az bir dönem reflüye yakalanabileceğini söylemektedirler.
Bebeklerin yediğini zaman zaman geri çıkarması olağan dışı değildir. Buna reflü denmez. Bu durum bebek bebek büyüdükçe ortadan kaybolur. Fakat bebek yediğini sık sık kusuyorsa ve huzursuzluk varsa reflü ihtimali belirir. Bebeğin reflü olup olmadığı pediatrik gastroenterologlar tarafından anlaşılabilir.
Bebekler konuşamadığı veya şikayetlerini tam olarak anlatamayacağı için teşhis endoskopi ve endoskopik biyopsi ile konabilir.
Bebeklerde Reflü Belirtileri
Bebeklerin kusması veya yediğini geri çıkarması gayet normal bir durumdur. Fakat buna solunum güçlüğü ve genel huzursuzluk eşlik ediyorsa reflüden şüphe edilebilir. Yine de bu şikayetleri olan bebekte endoskopi yapılmadan reflü vardır denilemez.
Bebeklerde Reflü Tedavisi
Reflü teşhisi konulan bebeklerin yüzü koyun yatırılması reflü için faydalı olsa da bebeği bu pozisyonda yatırmak ölüm riski oluşturduğundan tavsiye edilmez. Bebeğin fazla hareket etmesi reflüyü azdıracaktır. Gülmesi, ağlaması, oynaması reflüyü artırabilir, bebeğin sakin olması daha iyidir.
Beslenmesinde nispeten katı mamaların (Pirinç nişastası içerenler örneğin) tercih edilmesi gerekir. Öğünlerde fazla yedirmemek bunun yerine sık ve azar azar beslemek gerekir.
Bebeklerde reflü tedavisinde mide yatıştırıcı ve proton pompası denilen mide asitlerini azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Proton pompası genellikle yeterli olur. Birçok bebekte zamanla reflü geçer. Geçmeyen reflü vakalarında cerrahi yollar da denenmektedir.