Duodenal ülser nasıl oluşur
Duodenal ülser nasıl oluşur sorusunu genellikle hep geç bir vakitte ve sancılara gömülüyken sorarız. Halbuki işin en başında bu konuda biraz bilinçli olsak iş bu noktaya varmayacaktır.
Duodenal ülseri denilince bir çok kişi bu hastalığın tam olarak nerede cereyan ettiğini bilemeyebilir. Hastalığım oluşum bölgesi on iki parmak bağırsağıdır. Yani midenin bittiği ve ince bağırsağın başladığı yerde meydana gelir.
Duodenal ülserin klasik sebepleri arasında midedeki zararlı faaliyetleri dolayısı ile ünlenen helikobakter pylori bakterisinin enfeksiyonları, başka bir hastalık nedeniyle sancımız dinsin diye alınan ağrı kesici maddelerin tahrip edici etkileri, yanlış beslenmeye bağlı doku erozyonları, stres kaynaklı asit salgılarının etkileri sayılabilir. Başka sebepler de olsa da genel sebepler bunlardır. Alkol ve sigara ülser yapıcı sebeplerin etkisini artırır, hastalığı şiddetlendirir.
Duodenal ülser uzun vadede oluşur ve başlangıç ve ilerleyen safhalarda ciddi sayılabilecek bir ağrıya yol açmadığı için kişi hastalığı sıkıntı veren süreçte öğrenir.
Duodenal ülser belirtileri
- Karnın ortasında yakan ve kemiren türde ağrı sık görülen şikayet tipidir. Bu tür ağrılar antiasit ilaç alınca hafifliyorsa sorunun ülser olması ihtimali artar.
- Açken veya öğünlerden birkaç saat sonra başlayan mide ağrıları.
- Gece uyandıracak şekilde mide ağrıları.
- Duodenal ülser kanamaya da sebep olabilir.
Duodenal ülser tedavisi nasıl yapılır
Asit düşürücü ilaçlar ilk seçeneklerdir. Bu konuda başka nitelikte ilaçlar da bulunmaktadır. Midede mikrop varsa helikobakter pylori gibi mikropların yok edilmesi için antibiyotik tedavisi yapılır.
Duodenal ülseri olanlara öneriler
Alkol ve sigara alışkanlıkları olanlar, bunları bırakarak ciddi bir rahatlama olanağına sahip olurlar. Kafeinli içecekler, örneğin çay ve kahve tüketimini azaltmak da kısmi bir çözümdür. Asit içeren gazozların yerine meyve suları veya bitki çayları tercih edilmelidir.
Ağrıları en fazla artıran unsurlardan birisi ağrı kesici ilaçlardır. Bunları kullanırken doktora danışmak gerekir.
Fazla yemekten kaçınmak ve çok sıcak, çok soğuk yemeklerden uzak durmak gerekir.