Gaz yapmayan yiyecekler
Mide ve karında gaz birikmesi ve buna bağlı gaz sorunu yaşamak, her insan için doğal bir durumdur. Böyle zamanlarda gaz yapmayan yiyecekler ararız.
Midede oluşan gazın stresle de alakalı olduğunu biliyor muydunuz ? Normalde gaz yapmayan yiyecekler kategorisinde olan bir çok besin sinirli veya kaygılı, yada stresli zamanlarda yenilediğinde midede gaza neden olur.
Bunun en basit sebebi böyle durumlarda vücudumuzun hücrelerinin görevini eksik yapıyor olmasıdır. Yani biz çok sinirlenirsek veya köşeye sıkışmış kadar kaygılı hissediyorsak, hücrelerimiz (en azından bazıları) de greve gidiyor. Bu sindirimin tam olarak gerçekleşmemesi veya uzun sürmesi anlamına geliyor. Gaz dediğimiz olay sindirim faaliyetinin atık maddelerinden birisidir ve yetersiz sindirimde daha fazla ortaya çıkar. Bu nedenle mide gazı şikayetleri olanlar lokmalarını iyi çiğnemeli ve stresten de uzak durmalı.
Bazı besinler ise normal yolla sindirilseler de fazlaca atık, yani gaz üretirler. Gaz yapmayan yiyecekler lif oranı yüksek tahıl, sebze ve meyvelerdir desek hem doğru hem de yanlış bir tespit yapmış oluruz.
Lifli yani posalı gıdalar sindirime yardımcı olur, bağırsakları rahatlatır ama lifli olup da gaz yapıcı yiyecekler de vardır. Mesela fasulye ve türevleri. Demek ki her lifli yiyecek gaza iyi gelir demek doğru değil. Ama elma, armut, şeftali, ahududu gibi meyveler, domates, ıspanak ve kereviz gibi sebzeler liflidir ve hem gaza hem de kabızlığa iyi gelir.
Süt gaz yapıcı olsa da bir süt ürünü olan yoğurt bağırsakları düzenleyicidir. Turşu da mayalı olduğu için aşırıya kaçılmazsa sindirim sistemi açısından faydalıdır.