MİDE AĞRISI

Hamilelikte mide ağrısı

Hamilelikte mide ağrısı neden olur ?

Hamile kişilerde büyüyen rahim nedeniyle mide ve çevresinde baskı oluşmaya başlar. Bu da mide ve göğüs bölgesinde yanma ve ekşimeye sebebiyet verir. Hormonların artması neticesinde mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık gevşeyerek daha esnek hale gelir. Bu sebeple mideden yemek borusuna asitli karışım geçer ve tahrişe neden olur. Bu duruma hamilelik reflüsü denir. Hamileler reflü olduklarını ağızlarına gelen acı su ile anlarlar. Bu şikayetler gebeliğin son haftalarına doğru daha da artar.

Daha önceden ülser veya gastrit gibi mide şikayetleri olan hamilelerin hamilelik dönemlerinde mide yanması veya mide ekşimesi şikayetleri artacaktır. Mide ağrılarına basit tedbirler ile çözüm bulunamıyorsa dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına görünmekte fayda vardır.

Hamileler mide şikayetlerini dindirmek veya azaltmak için aşağıdaki hususlara uymalıdırlar.

-Çay-Kahve gibi kafeinli içecekler veya kola gibi asitli içecekler yerine bitki çayları ve madensuyu tüketilmelidir.

-Sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır.

-Yağlı, acılı, ekşili yiyeceklerden kızartma ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.

-Reflü oluşmaması için yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı, yatarken yüksek yastık kullanılmalıdır.

– Bazı gıdalar mide asitini dengeler, haşlanmış lahana ve suda eritilmiş tarçın bunlardandır. Midenizde asitlenme varsa bunları içiniz. Bazı gıdalar mide dostudur. Örneğin muz, yoğurt ve haşlanmış gibi. Mide şikayetleri olanların menülerinde bu besinleri bulundurmaları tavsiye edilir.

limon resmi
Aşırı limon tüketimi mide ağrısına neden olur

Hamilelikte mide ağrısı için kullanılan ilaçlar

Hamilelerin doktora danışmadan mide ilaçları kullanmaları vahim sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden doktor bilgisi dışında mide ilacı kullanılmamalıdır.

Gebelikte mide ağrısı için kullanılan ilaçlar şunlardır:

Talcid tablet, Rennie tb, Rennie Duo Şurup, Gaviscon Tablet

Hamilelikte mide ağrısı ve ishal

Hamilelikte tehlike oluşturabilecek mide ağrısı ve ishal oluşumunun nedenlerinden birisi gıda zehirlenmesi, diğeri ise bakteriyal enfeksiyonlardır.

Gıda zehirlenmesi daha çok süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, yumurtalı, mayonezli yiyecekler iyi pişirilmemiş etler ve deniz mahsullerinin uygun koşullarda saklanmadan tüketilmesidir.

Çeşitli bakterilerin yol açtığı mide ağrısı ve ishal vakaları ise hamileler için daha tehlikelidir. Bu bakterilerden en sık görüleni Listeria bakterisidir. Listeria bakterisi vücuda girdikten sonra genellikle belirti vermez veya hasta kendini üşütmüş zanneder. Listeria ve benzeri bakteriler nedeniyle rahatsızlanan kişilerin ishal, yüksek ateş, aşırı gaz, karın ağrısı, kanlı ishal gibi şikayetleri vardır.  Bu durumda ilk yapılacak şey acilen dahiliye veya kadın doğum uzmanına başvurmaktır.

İshal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektroliklerin yeterli sıvı tüketimi ile yerine konması gerekir.

Listeriadan korunmak için hijyene ve besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmeli, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kullanılmamalıdır. Etler (et, salam, sosis, sucuk) iyi pişirilmeli, çabuk bozulabilen , yumurta, tavuk, mayonez, deniz mahsulleri gibi gıdaları tüketirken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca sebze ve meyveler yıkanmadan yenmemeli, genel temizlik kurallarına uyulmalı ve sıhhi olmayan yerlerde yemek yenilmemelidir.

Bu makale “Hamilelikte mide ağrısı ” konusunda yeterince aydınlatıcı değilse “Mide bulantısına ne iyi gelir ?” veya “Reflüye ne iyi gelir ?” konulu makalelere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor