Hamilelikte mide yanması
Hamilelikte mide yanması sıklıkla rastlan hormonal değişiklikler ve fizyolojik değişikliklerden kaynaklanan doğal bir durumdur. Mide yanması göğüs bölgesinde genize kadar kısımda yakıcı tarza rahatsızlık hissi olarak tarif edilir.
Hamilelikte mide yanmasının en genel sebebi gebelik nedeniyle artışa geçen progesteron hormonunun yarattığı etkidir. Progesteron hormonunun gebelikle beraber artışı mide ile yemek borusu arasında olan ve görevi midedeki asit-yarı sindirilmiş besin karışımının geriye doğru kaçmasını engellemek olan kapakçık organının gevşemesine neden olur. Kapakçıktaki gevşeme midenin yakıcı sıvısının eğilme veya bazı hareketler ile kusma olmaksızın yukarı-yemek borusuna doğru- yönelmesine ve genize kadar bu bölgeyi yakmasına neden olur. Buna gebelik reflüsü de denilmektedir.
Hamilelikte mide yanmasını gebelik öncesi yeme içme alışkanlıklarından bir kısmı değiştirmek gerekir. Çok sevilse dahi kızartma, çikolata, kahve, sosis-salam-sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, gazozlar, börek mantı gibi hamur işleri, naneli baharatlı yiyecekler, ekşili veya acılı gıdalar uzak durulması gerekenler listesine alınmalıdır. Hamile bayan bunlardan tamamen uzak duramasa dahi tüketim miktarını azaltmalıdır. Kişi midesine dokunan yanma yapan gıdaları kendi de tespit edebilir. Rahatsızlık fark ettikçe bunları not almalı ve daha az tüketmeye dikkat etmelidir.
Hamilelerin bir öğünde dilediği gibi doya doya yeme lüksleri bulunmamaktadır. Hamileliği getirdiği iştah ve iki canlı olmanın verdiği psikoloji ile normale göre daha fazla yemek yenmektedir. Fakat bir öğünde fazlaca yemek mide yanmasına neden olur. Bunun yerine ara öğünler tercih edilmelidir. Ayrıca yemeklerden sonra su içmek mideyi dolduracağından mide ile yemek borusu arasında kalan ve mideyi kapatmaya yarayan bölmeyi zorlar ve reflüye neden olur. Böyle bir duruma mahal vermemek için su tüketimini yemeklerden önce yapmak veya öğün harici zamanlarda su içmek gerekir. Hamile bir kişinin günde 8-10 bardak su içmesi gerekir. Fakat bu su tüketimini gün içine yaymak gerekir.
Tükürük mide asitlerini nötürleyici etkiye sahiptir. Yemekten sonra mide yanması oluyorsa sakız çiğneyerek tükürük üretimi artırılabilir.
Hamilelikte mide yanması şikayeti olan kişiler yemek yedikten hemen sonra uzanmamaya dikkat etmelidirler. Mide yanması gece yatağa girildiğinde de baş gösterebilir. Bu nedenlerle geç saatlerde yemek yenmemeli, gece mide yanması oluyorsa yastığı biraz yükseltmelidir.
Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ?
Hamilelikte mide yanmasına iyi gelen ilaçların kullanımı konusunda tereddüt yaşanabilmektedir. Çünkü hamilelik dönemi normal zamandan farklı ve bir çok ilacın kullanılamayacağı bir periyottur. Hamilelikte mide yanması için antiasit ilaçlar kullanılabilir.Fakat bu ilaçlar doktor tarafından yazılması ve bilinçli kullanılmalıdır. Antiasit ilaçlar mide asit seviyesini düşürerek mide yanması şikayetlerini hafifletir, kalsiyum desteği de sağlar. Fakat hamilelikte mide yanması için kullanılan antiasit ilaçlar bazı başka ilaçlar ile örneğin demir ilaçları ile birlikte kullanılmayacağından, doktora gidildiğinde kullanılan ilaçlar söylenmelidir.
Hamilelikte mide yanması için bitkisel tedavi yöntemi ve mideyi rahatlatan yiyecekler konusunda diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.