REFLÜ

Mide fıtığı ameliyatı

Mide fıtığı ameliyatına karar vermek ameliyatın kendisinden daha zor bir süreç. Mide fıtığı ameliyatı kesinlikle insanın gözünde büyütülecek bir operasyon değil. Ameliyat olan hastalar “Keşke daha önce bu ameliyatı olsaydım !” diyecek kadar ameliyattan memnun oluyorlar.
Ameliyattan sonra bir gün omuz ağrısı oluyor. Bu da bütün laparoskopik ameliyatlarda karşılaşılan bir husus. Hasta ameliyat olduğunun ertesi gün taburcu ediliyor. Ameliyattan sonra 3. Gün rahatlıkla fiziksel aktivite yapabilecek hale geliyor. Mide fıtığı ameliyatından sonra ilaç kullanmaya gerek kalmıyor.
Ameliyat olan hastaların sıklıkla yaşadığı bir durum var. Yıllarca mide fıtığı ve buna bağlı reflü şikayetleri yaşayan kişiler artık bu tür şikayetleri yaşamayacaklarını öğrenince eskiden yiyemediği gıdaları tıka basa yemek istiyorlar. Eskiden ağrıya sebep olan besinlerin yasaklı listesinden bir anda çıkarılması, kişinin iştahını artırıyor. Fakat doktorlar ısrarla fazla yemek yenilmemesi konusunda uyarıyorlar. Çünkü aşırı yemek yemek, kilo almak ve bunlara bağlı karın basıncının artması mide fıtığının tekrarlaması sonucunu doğurabiliyor. Bu nedenle mide fıtığı ameliyatı hastaları eskisi kadar olmasa bile diyetlerine disiplinle devam etmeli, kilo almaktan kaçınmalı.
Mide fıtığı hastalarının en büyük kabusu olan uzanarak TV seyrederken veya gece yatağa girince başlayan reflü atakları ameliyattan sonra olmuyor. Ameliyattan sonra eski kısıtlamaların kalkması kişinin yaşam konforunu önemli ölçüde artırıyor.

Mide fıtığı ameliyatına karar verme süreci

Mide fıtığına karar verirken iki önemli hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Birincisi ameliyatın gerekli olup olmadığı, ikincisi ise doktor seçimi.
2 santimetrenin altındaki fıtıklarda ve yaşlılığa bağlı fıtıklaşmalarda ameliyat gerekli olmayabilir. Bazı durumlarda ise hastanın çektiği sorunlar fıtıktan kaynaklanmıyor olabilir. Eğer asıl sorun başka yerde ise ameliyatla fıtık tedavisi olan hasta beklediği konfora ulaşamayacaktır. Genç hastalarda fıtık görülmesi halinde ameliyat tavsiye edilen bir seçenektir. Çünkü kalıcı olarak tedavi edilmeyen mide fıtıkları zamanla daha da büyüme eğilimine girebilir. Ayrıca sürekli ilaç kullanımı organları yorar ve yıpratır.

Mide fıtığı ameliyatı öncesinde neler yapılmalıdır ?

Mide fıtığı ameliyatından önce yapılacak bazı şeyler vardır. Ameliyattan önce manometri denilen yemek borusu kaslarının faaliyetlerini ölçen test yapılır. Mide fıtığının ameliyatı ile mide ile yemek borusu arasında bir kapı sistemi oluşturulur. Bu daha önce gevşek olan sürenin sıkılaşması demektir. Uzun süren reflü hastalığı yemek borusu kaslarını zafiyete uğratır. Bu zafiyet ameliyatta oluşturulan kapı nedeniyle ameliyat sonrasında hastada yutma güçlüğüne sebep olur. Ameliyat öncesinde manometri testi yapılması bu yüzden önem taşımaktadır.

Mide fıtığı ameliyatı nasıl yapılır ?

Günümüzde mide fıtığı ameliyatları laparoskopi yöntemiyle yapılmaktadır. Yani karın duvarı kesilmeden trokal denilen kalem şeklindeki aletlerle girilerek, oradan optik sistemlerle görüntünün ekrana yansıtılması ve cerrahın değişik enstrümanlar kullanarak ameliyatı yapmasına dayanır. Laparoskopik ameliyatlarda 3 veya 4 bazen de 5 kesik atılmaktadır. Laparoskopik mide fıtığı ameliyatlarında cerrahın deneyimi başarı oranını etkiler. 20 den az ameliyata girmiş cerrahlar deneyimsiz kabul edilebilir. Cerrahlar her yeni ameliyatta yeni deneyimler elde etmektedirler. Bu yüzden cerrah daha önce ne kadar ameliyat yaptı ise bu ameliyattaki başarı oranı o denli yükselecektir. Bazen 300., 400. Ameliyatta bile doktor yeni bir hususa şahit olmaktadır. Aynı şekilde cerrahın deneyimi kadar, hastane seçimi de önem taşımaktadır.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
biliyor