MİDE AĞRISI

Mide Kanaması Nedir?

Gastrointestinal sistemde meydana gelen, bağırsaklar, rektum, yemek borusu ve anüs gibi sindirim sistemini etkileyen iç kanamalara mide kanaması denir. Mide kanamaları bazen hayati sayılabilecek ölçüde şiddetli kanamalardır. Bazen de süreklilik arz etmeyen hafif derecede kanamalardır.

Bir kişide mide kanaması olduğu dışkıdaki siyahlaşma veya ağza kadar gelen meydana gelen kandan anlaşılır. Mide kanaması olan hastalarda, baş dönmesi, halsizlik ve kanlı kusma görülür.

Hafif düzeydeki kanamaları bazen kişi fark etmeyebilir. Dışkıdaki kan az olunca dikkat edilmeyebilir. Bu tür vakalarda mide kanaması gaita testleri ile anlaşılabilir. Mide kanamasının boyutu büyüdükçe belirtileri de kuvvetli olacaktır. Şuur kaybı veya bayılmaya varan şikayetler, ciddi derecede halsizlik ve baş dönmesi yaşatan mide kanamaları vardır.

Mide Kanaması Neden Olur ?

Mide kanamalarının başlıca sebebi ülser veya gastrit gibi kronik mide rahatsızlıklarıdır. Alkol alımı veya düzenli ilaç alımı gibi faktörler de mide kanamasını tetikleyebilir. Ayrıca şok, ani üzüntü ve travma da mide kanamasına neden olur. Bir de kanı sulandıran ilaçları kullanmak zorunda kalan hastalar (örneğin kalp hastaları) veya romatizma için alınan ağrı kesiciler mide kanaması oluşumunda etkilidir.

Mide kanamasının bunlardan başka bir çok sebebi vardır. Kolon polipleri, ülseratif kolit, bağırsak fıtığı denilen bağırsak içi baloncuklar, kolon zarı iltihabı ve başka bir hastalık nedeni ile radyoterapi görmek de mide kanamasına neden olur.

Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konulabilir ?

Dışkıda kan testi, kolonoskopi ve endoskopi ile mide kanaması tespiti yapılabilir. Endoskopi bir çeşit mide içi görüntüleme sistemidir. Önce mide bulantısı olmasın diye dil kökü ve çevresi uyuşturulur. Daha sonra ucunda kamera olan bir tüp ağızdan içeriye sarkıtılır. Hastanın durumuna göre uyuşturucu vurulur. Bu sayede hasta acı hissetmez. Endoskopi esnasında doktor şüpheli gördüğü bölgeden parça alabilir. Buna biyopsi nedir. Bu yolla alınan parça laboratuvarda incelenir ve hem mide kanaması tespiti hem de buna neden olan faktör tespit edilmiş olur.

Birçok kişi endoskopiden çekinse de hasta endoskopiden sonra 2 saat içinde  normal hayatına dönebilir. Yani endişe edilecek bir şey yoktur.

Mide kanaması sindirim sisteminin alt bölgelerinde ise, yani bağırsaklarda bir sorun olduğu düşünülüyorsa aynı işlem makattan girilerek yapılır. Tahmin edileceği üzere bu endoskopiye nazaran hastaya tedirginlik veren bir metottur. Kolonoskopi denilen bu yöntem için hasta uyutulur.

Mide Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Öncelikle mide kanamasına neden olan faktörler belirlenir. Düzenli kullanılan ilaçlar kullanılması zaruri değilse bırakılır. Sindirimi kolaylaştırmak için prebiyotik tedavisi, bakteri kaynaklı enfeksiyonları engellemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastaya alkol, stres ve sigaradan uzak durması ve istirahat etmesi tavsiye edilir.

Mide kanaması vakalarında çoğunlukla kanama midede olmakta, kısmen de bağırsaklarda kanama olmaktadır. Hataların en az yarısı elli yaş üzerindedir. Mide kanaması erkek ve kadınlarda yaklaşık aynı oranda görülmektedir.

Mide rahatsızlıklarının önemli bir sebebi helikobakter pylori denilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardadır. Bu bakteri yaygın şekilde görülmekte, bazı kişilerin midesinde gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu bakteri ile mücadele edilerek mide kanamalarını tekrarlanmaması hedeflenebilir. Bununla birlikte helikobakter pylorinin bünyesi kuvvetli bazı kişilere zarar vermediği de görülmüştür.

Mide asitlerini dengeleyici veya azaltıcı ilaçların kullanılması gerekebilir. Böylece midedeki yaraların daha kolay iyileşmesi ve daha ağrısız bir yaşam hedeflenir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor