Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ?

Ağır yemeklerin ardından bazen midemiz yanabilir. Kaynağı mide olsa dahi yanma mide bölgesinden ziyade yukarıya doğru yani yemek borusu çevresinde hissedilir.
Yediğimiz gıdalar midemizde sindirilirken asitli salgılar kullanılır. Besinin fazlalığı ve sindirim zorluk derecesi salgılanan mide asiti oranını etkiler. Eğer yağlı yemeklere düşkünseniz veya ekşili-acılı-baharatlı gıdaları tüketmeyi seviyorsanız midenizi daha fazla asit salgılamaya mecbur bırakıyorsunuz demektir. Bu da zamanla mide içinde yaralara veya asit kazanı gibi fokurdayan mideyi yemek borusundan ayıran kapakçığın zarar görmesine neden olur. Bu kapakçık elastikiyetini yitirirse veya herhangi bir şekilde işlevini kısmen dahi göremez hale gelirse midede işlenen yarı sindirinmiş besin sıvısı yemek borusuna kaçar.
Mide duvarı asitli sıvıya karşı dayanıklı olsa da yemek borusu daha hassas olduğu için tahriş olur. Bazen besinin geri kaçması gırtlağa hatta ağıza kadar gelebilir.
Yağlı ve tıka basa yemek yeme alışkanlığı sonunda mide yanmalarını getirir. Bununla başa çıkmak için öğünlerde mideyi zorlayacak besinlerin fazla tüketilmemesi, yemeklerden sonra midenin bir kısmı boş kalacak şekilde sofradan kalkılması gerekir.
Dinimizin bu konudaki ölçütü yemek yemeden önce su içmek ve mideyi 1/3 hava, 1/3 su ve 1/3 besin şeklinde doldurmaktır. Karnımız doyana kadar yiyip daha sonra da su içildiğinde midede boşluk kalmamakta ve mide yanmaları baş göstermektedir.
Ciddi derecede mide yanması sorunu yaşamıyorsanız sadece beslenme düzeninizi değiştirerek mide yanması şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.
Akşamları yatarken mide yanması oluyorsa yastığı yükseltmek mide yanmasına iyi gelecektir. Sindirimi hızlandırmak için nane, kekik ve zencefil çayı veya maden suyu içebilirsiniz. Fakat unutmayınız ki mideniz dolu olduğu sürece yanma devam edecektir. Bu nedenle hafif şeyler yiyiniz sıvıları bile ölçülü alınız.
Muz mide yanması için tedavi edici değildir ama mandalina veya portakal gibi asitli meyveler gibi mideye zarar vermeyecektir. Meyve ihtiyacınızı muz ile giderebilirsiniz. Aynı şekilde düzenli olarak bal tüketmek mideyi güçlendirecektir.
Stres ve kaygı bozuklukları da mide yanmasına sebep olabilir. Mide bölgesine hafifçe masaj yapmak, baş yukarıda şeklinde gözleri kapatıp dinlenmek iyi gelecektir.
Kronik mide ağrısı çekenler için yanmayı geçici olarak dindiren mide ilaçları vardır. Bu ilaçlar türüne göre bazısı, mide asitini nötürleyici, bazısı midenin daha az asit salgılamasını sağlayan bazısı da midede bulunan asitli besin eriği üzerine bariyer gibi örtüp geri kaçmayı engelleyen işlevleri vardır. Her ilacın kullanılma yeri ve zamanı farklı olduğu için eczanelerde kolayca bulabileceğiniz bu ilaçları gelişigüzel kullanmak yerine doktor bilgisi dahilinde kullanmak gerekir. Ne yazık ki mide yanmasına iyi gelen ilaçlar kullanıldığı müddet, yanmayı geçiren, tesiri geçince yanmaya deva olamayan ilaçlardır. Sürekli kullansanız da mide yarasını veya mide kapakçığını iyileştirme etkileri olmadığı için kalıcı olarak tedavi etmezler.
Bu nedenle mide ilacı kullansanız da kullanmasanız da düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmeden kalıcı tedavi olamazsınız. Mide yanmasında ideal beslenme şekli yukarıda bahsedildiği üzere Peygamber (as) sünnetine uygun olanıdır. Bu da;
Doymadan önce sofradan kalkmak,
Suyu yemek sonrası değil, yemekten önce içmek,
Midenin üçte biri su, üçte biri yemek, üçte biri de hava ile dolacak şekilde sofradan kalkmak.
Midenin salgıladığı asit yenilen besinlerin fazlalığı ile orantılı olduğundan zaman zaman oruç tutarak midenin rahatlaması sağlanabilir.