GASTRİT

Ülser ve Gastrit İçin Şifalı Besinler

Gastrit kısa bir anlatımla mide iç zarında oluşan iltihaplanmadır. Gastritin bir çok nedeni vardır. Bunların başında Helicobacter Pylori denilen bakterinin yol açtığı enfeksiyon gelir.  Bunun dışında ağrıkesici ilaçların bilinçsiz ve uzun süreli kullanımı midenin iç duvarını aşındırarak gastrite neden olur.

Gastrit ciddiye alınmayıp ihmal edilirse bir süre sonra peptik ülser baş gösterebilir. Gastrit tedavisinde iyi beslenmek çok önemlidir. Bazı gıdalar gastrit tedavisini kolaylaştırırlar.

Fasulye resmi
Fasulye mide dostudur

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Koyu yeşil yaprak sebzeler, örneğin ıspanak, lahana, bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzeler içerdiği A, C, K vitamini, folat, demir ve kalsiyum açısından zengin olup gastrit tedavisini kolaylaştırır.

Yağsız Yiyecekler

Yağlı yiyecekler ve kızartmalar midedeki asit oranını artırdığı için gastriti azdırır. Bu nedenle etlerin yağsızını tercih etmek ve kızartma yerine haşlama olarak tüketmek gerekir.
Flavonoidler İçeren Gıdalar
Flavonoidler antioksidandır. Vücudun hastalıklara karşı direncinin artırılmasında ve vücutta bulunan zararlı bakterilerin öldürülmesinde rolleri büyüktür. Flavonoid maddesi, parlak renkli sebze ve meyvelerde bulunur. Örnek vermek gerekirse  kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber gibi gıdalar Flavonoid içerir.

Uzak Durulması Gereken Gıdalar
Gastrit hastalarının yağlı, ekşili, baharatlı gıdalar ile kafeinli, alkollü ve asitli içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Yemekte aşırıya kaçmak veya uzun süre aç kalmak mideye zarar verebilir. Düzenli ve bol çeşitli beslenmek gerekir.

Konu ile ilgili olarak “Gastrite Ne İyi Gelir ?” ve “Mide Ağrısına Ne İyi Gelir ?” konulu makalelerimizi de okuyabilirsiniz.

Related Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
biliyor