Hamilelik Döneminde Mide ve Bağırsak Sorunları
Hamilelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel ve en keyifli dönemlerden bir tanesidir ancak bir o kadar da zor olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Anne olmak, yeni bir bebeğin sorumluluğunu almak ne demektir tam anlamıyla doğumdan sonra anlaşılacak olsa da, hamilelik dönemi de yaklaşan zorlu günlerin bir alıştırması niteliğindedir diyebiliriz.
Gebelik dönemi, annelik, kadın ve çocuk hastalıkları gibi pek çok konuda detaylı bilgi bulabileceğiniz annevecocuk.net adli siteye bir göz atmanızı tavsiye ederim. İlginizi çekecek pek çok şey bulabilirsiniz.
Gebelikte mide yanması ile ilgili konumuza dönecek olursak;
Gebeliğinizin son zamanlarında ne yerseniz yiyin hatta çoğu zaman hiçbir şey yemeden bile göğsünüzün alt tarafından başlayarak yemek borunuzun en tepe noktasına kadar çıkan, hatta zaman zaman ağzınıza kadar gelen oldukça rahatsızlık verici bir yanma hissiyatı yaşıyor olabilirsiniz.
Hamilelik reflüsü oldukça yaygın olmakla birlikte, daha öncesinde mide ekşimesi yaşamamış bir kadın belirtileri ilk hissetmeye başladığında korkuya kapılabilir. Belirtmekte fayda var ki son derece rahatsızlık verici olan bu mide yanmasının size veya bebeğinize herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir.
Peki mide yanması nedir ve neden olur?
Mide ekşimesi ya da mide yanması gebelik sırasında değişen hormonlara bağlı olmakla birlikte – porgesteron hormonu düz kasları yani mide kaslarını etkilemektedir – , gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyüyüp mideye baskı yapması sonucu mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucunda oluşur.
Gebelik esnasında mide ekşimesini rahatlatmak için hekiminizin tarafından hamilelikte güvenle kullanabileceğiniz bir takım ilaçlar reçete edilebileceği gibi, evinizde de bir takım rahatlama yöntemleri kullanabilirsiniz. Mide ekşimenizi en aza indirgemek için alacağınız ilk önlem, gebelikte doğru beslenmeyi bilmektir. Hamilelik sırasındaki yanlış beslenme alışkanlıkları, hem mide bağırsak sorunlarınızı arttıracak hem de bebeğinize hiçbir yararı olmayan gereksiz kalori almanıza sebep olacaktır. Hamilelikte doğru beslenme alışkanlıkları ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu sayfaya da bir göz atabilirsiniz.
Bunlar dışında mide ekşimesini minimuma indirmek için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Öğünlerinizde karnınızı tıka basa doyurmayın. Günde 2-3 kez büyük byük öğünler yapmak yerine, daha sık ve daha az beslenin
- Hamilelikte bolca su tüketmek hem kendi sağlığınız hem de bebeğin gelişi açısından çok faydalı olmasına rağmen yemek yerken arada su ya da diğer sıvı tüketimlerinden olabildiğince kaçının. Öğünler arasında bolca su tüketmeye çalışın.
- Vakit buldukça sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Sakız mide asidini nötralize etmeye yardımcı olur.
- Yatma saatlerinize yakın yemek yememeye özen gösterin
- Yatarken tamamen yatar pozisyondan ziyade, başınızın altını yastıklarla destekleyerek, mide asidinizi yer çekimine karşı koymaya mecbur bırakın.
- Gebelik boyunca hekiminizin sağlıklı sınırlar içerisinde diye belirlediği kilodan fazlasını almamaya çalışın
- Karın bölgesini sıkacak kıyafetlerden kaçının
- Asitli yiyecekleri hiçbir şekilde tüketmeyin.
- Çay kahve gibi mide asidini arttıracak içecekleri de tüketmeyin.
- Sigara kesinlikle içmeyin.