NE NEYE İYİ GELİR

B vitamini neye iyi gelir

Her vitaminin vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesinde kendine göre görevleri vardır. 12 çeşidi olan ve suda eriyebilen özelliği ile bilinen B vitamininden en iyi şekilde yararlanmak için onu doğal yoldan ve tüm çeşitleri ile almak gerekir. B vitamini neye iyi gelir sorusuna cevap vereceğim bu makalede ayrıca beden sağlığı için oldukça faydalı olan B vitaminin hangi gıdalardan alınabileceğine de değineceğim.

Her ne kadar B vitaminin doğal besinlerden almanın önemine vurgu yapsam da bazı bünyelerde B vitamini eksikliği yaşanabilmekte piyasada bu tür vitamin eksikliklerini kısa sürede takviye etmeyi sağlayan ayrıca Biotin ve folik asit ile desteklenmiş B vitamini hapları da mevcuttur. Bunların çeşitli varyasyonları vardır. Bazı B vitamini hapları nikotinik asit, pantotenik asit gibi destekleyici maddelerle güçlendirilmiştir.

B vitamini neye iyi gelir sorusuna cevap vermeden önce bu hayati vitamini ilaç almaksızın hangi besinlerden karşılayabileceğinizi söyleyeceğim.

B vitamini hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda bulunmaktadır. Sakatat olarak adlandırılan böbrek, karaciğer, yürek, beyin iyi birer B vitamini deposudurlar. Tavuk ve yağsız sığır etinde de B vitamini bolca bulunur.

Bitkisel B vitamini ise daha çok yağlı tohumlu tahıllarda bulunmaktadır. Yer fıstığı ve ceviz gibi severek tükettiğimiz kuruyemişlerde ve bir çok tahıl gurubunda B vitamini bulunmaktadır.

Balık ve yumurta da B vitamini içerir. Süt ve peynir, özellikle de az yağlı türleri B vitamini ihtiva eder. Ispanak ve bezelye gibi bazılarımızın burun kıvırdığı sebzeler (baklagiller dahil) ile gözde yaz meyvelerinden kayısı B vitaminini alabileceğimiz besinlerdendir.

B vitamini neye iyi gelir yazımın başında B vitamininin 12 çeşidi olduğunu söylemiştim. Bitkisel ve hayvansal çeşitleri ve bazı asitleri içermesine göre aslında bu çeşitler 40’a kadar çıkmaktadır. B vitaminini her türlü alınmasını sağlamak için yukarıda saydığım besinleri ayrı ayrı ve dengeli tüketmek lazımdır. Dışarıda hap takviyelerinde de bu unsur göz önüne alınarak B vitamini haplarına çeşitli madde takviyeleri yapılmaktadır.

Gelelim B vitamini neye iyi gelir sorusunun cevabına;

B Vitamini Neye İyi Gelir ?

B vitamini vücudun gelişmesi ve sinir sistemi sağlığı için çok önemlidir. Bu vitamini normal seviyede olduğu zaman bir belirti görmeyiz. Ne zaman ki B vitamini eksikliği olur işte o zaman B vitamini neye iyi gelir anlarız. Mesela sebebi bilinmeyen sinir ağrılarının, bebek ve çocuklarda yetersiz gelişmenin, tırnakların çabuk kırılmasının sebebi B vitamininin eksikliğidir. Saçlar fazlaca dökülmeye başladıysa, son zamanlarda unutkan ve sinirli olduysanız yine sebep B vitamini eksikliğindendir.

Bağırsaklarınız sık sık bozuluyor, sık ishal oluyorsanız bu da B vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Çünkü B vitamini yağların hazmedilmesini sağlar, vücuttaki yağ fazlalığı ishal sebeplerinden biridir.

Ten rengimizi veren şeylerden biri de B vitaminidir. Bunun eksikliğini yaşarsak cildimiz daha soluk olur.

Vücudun sağlıklı gelişmesini sağlayan B vitamini eksik olursa, saç ve tırnaklardan başka, vücutta çatlaklar, dudakta çatlaklar, ağız kenarlarında kurumalar, deri döküntüleri, vücutta iltihap ve yaralar oluşur. Açılan yaraların iyileşme süreleri uzun olur.

B vitamini eksikliği sadece sinirlilik yapmaz, kronik olarak bu maddenin eksikliği psikolojik hastalıklara, siyatiğe, pelegra denilen ve nadir görülen bazı sinir hastalıklarına neden olur.

Hepsinden önemlisi B vitamini eksikliği kansızlığa neden olur ve bu gebeler ve çocuklarda önemli etki yapar.

Hangi B Vitamini Hangi Gıdada Var ?

Hepsini saymayacağım ama bazı çok bilinen B vitaminleri ile B vitamini denilince akla gelen bazı yararlı maddelerin hangi gıdalarda bulunduğunu açıklayacağım.

B1 vitamini ne işe yarar nerelerde bulunur : Sinir ve sindirim sistemini düzenleyen B1 vitamini, eksikliği halinde iştahsızlık, hazımsızlık, sinirlilik, sebepsiz sinir ağrıları görülür.

B1 vitamini bitkisel olarak, bezelye, soya fasulyesi gibi baklagillerden, karnabahar, kuşkonmaz gibi sebzelerden, ceviz ve fındık gibi kuruyemiş olarak tükettiğimiz meyvelerden, tahıl kabuklarında bulunduğu için kepekli, kabuğu alınmamış tahıllardan yapılma ekmeklerde ve de patateste bulunur.

Hayvansal olarak bu vitamini almak istiyorsanız yağsız sığır eti ve yürek türü sakatatlar yemelisiniz. Bira mayasında da B1 vitamini bulunur.

B2 vitamini ne işe yarar nerelerde bulunur : B2 vitamini eksikliği vücutta deri hastalıkları, döküntüler ve görme bozukluklarına yol açmaktadır. Cildin soluk hale gelmesinden B2 vitamini eksikliği anlaşılabilir. B2 vitamini almak için karaciğer, böbrek ve yürek gibi sakatatları, her tür baklagilleri tüketmelisiniz.

B6 vitamini ne işe yarar nerelerde bulunur : Başlıca B vitaminlerinden birisi de B6’dır. Bizim B6 dediğimiz şey aslında prydoxine denilen bir maddedir. Tahıl ve karaciğerde bolca bulunan bir maddedir. Sebzelerden de bu maddeyi alabilirsiniz. B 6 vitamini eksikliği mide bulantısı yapar, bu yüzden hamile bayanlara tavsiye edilir. Ayrıca B6 eksikliği kansızlığa da neden olur.

B12 vitamini ne işe yarar nerelerde bulunur : Bu vitaminin adını sıkça duymuşsunuzdur zaten. Eksikliği unutkanlık ve kansızlık gibi şikayetlere neden olur. Eksikliği halinde siyatik gibi şikayetler görülebilir. B 12 nin en fazla bulunduğu yerler dil de dahil olmak üzere büyükbaş hayvan sakatatları ve bitki kökleridir.

B vitamini ayrıca vücuda faydalı bazı maddeleri içerir. Nikotin asidi denilen bir madde pelegra denilen sinir sistemi hastalığına, damar tıkanıklıklarına iyi gelir.

Televizyon programlarında adını sıkça duyduğumuz folik asit de B vitamini içindeki maddelerden biridir. Balıkta, baklagillerde, yeşil yapraklı sebzelerde ve tahıllarda bulunan folik asit siroz gibi karaciğer hastalıklarına karşı etkilidir, kandaki trombositleri artırır, kansızlığa iyi gelir. Yumurtadan da folik asit alabilirsiniz.

B vitamini bir de biyotin denilen  maddeyi içerir. Sinir sistemini düzenleyen bu maddeyi karaciğer ve yumurtadan alabilirsiniz.

b vitamini hangi gıdalarda bulunur
B vitamini et ve baklagillerde bolca bulunur.

B Vitamini Eksikliği Nasıl Oluşur ?

Böyle bir durumda ilk akla gelen kişinin yeterli besin tüketmemesidir. Fakat çoğunlukla B vitamini eksikliğinde vücudun B vitamini sentezlemesinde yetersiz kalması veya yanlış beslenme biçimleridir.

Çocuğumuzda B vitamini eksiliği çıkınca “Halbuki her şeyi yediriyoruz” deriz. Bazen karaciğer, yumurta, baklagiller gibi besinler yenilse bile vücut B vitaminini besinlerden sentezleyemeyebilir. Bu bir hastalıktır ve tedavinin doktor kontrolünde yapılması gerekir. Doktorlar bazen hastalarına B vitamini haplarını önerebilirler.

Bazen de B vitamini yanlış beslenmeden kaynaklanır. Örneğin uzun süreli diyet veya kişinin çok yemek seçmesi gibi. Bu durumda beslenme düzelince B vitamini eksikliği de kalmaz. Bu konuda ekleyeceğim basit ama önemli bir husus var. B vitamini neye iyi gelir yazımın başında bu vitaminin suda çözüldüğünü söylemiştim. Belki de bu bilgiyi gereksiz zannedenler olmuştur.

B vitamini suda çözüldüğü için besinlerdeki vitaminler suya geçer. Eğer siz yemeğin sadece tanelerini yiyorsanız B vitamini olarak istifade edemeyeceksiniz demektir. Annelerimizin “vitamini suyunda” hatırlatması boşuna değildir. Peygamberimizin (SAS) yemeğim bereketinin dibinde olduğunu söylemesi de iyi bir uyarıdır. Besinlerden B vitaminlerini tam olarak alabilmek için yemeği dibindeki suyu ile birlikte tüketmeliyiz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor