Vücudun demir oranı nasıl artar
Vücutta demir eksikliği var ise bu eksiği gidermek için basitçe iki şey yapılmalıdır. Birincisi içinde demir içeren gıdaları daha fazla tüketmek, ikincisi de gıdalardan daha fazla demir almak. Gıdalardan daha fazla demir almakla neyi kastettiğimi merak etmişsinizdir.
Gerçek şu ki ne kadar demir içeren gıda yersek yiyelim aynı oranda demir kazanamayabiliriz. Yani vücudumuz bazen yediğimiz gıdadaki demiri tam olarak ememeyebilir.
Hangi gıdaları hangileri ile tüketirsek daha fazla demir kazanırız sorusunu cevaplayacağım. Ama daha önce demir ne işe yarar kısaca bahsedeyim.
Vücudumuzda demirin en önemli görevi kandaki oksijeni taşıyıp dokulara iletmektir. Benzi sararmış, bağışıklığı zayıflamış, üzerine halsizlik çökmüş, elleri ayakları buz gibi olan kişilerin demir eksikliği olabilir.
Vücudumuzdaki demirin iki türü olduğunu biliyor muydunuz ? Bunlardan biri “hem demir” diğeri de “hem olmayan demir” olarak adlandırılır.
Hem demir hayvansal gıdalardan aldığımız ve vücudumuzun kolayca emebildiği bir demir türüdür. Kırmızı et, sakatat türleri özellikle dalak ve karaciğerde bolca bulunur.
Hem olmayan demir ise bitkisel gıdalarda örneğin tahıllarda, bazı meyvelerde ve kuru baklagillerde bulunur ve vücudun bu gıdalardan demiri emmesi biraz daha zordur.
Örnek verirsem ciğerdeki demiri vücut kolayca alır ama pekmez veya kuru fasulyedeki demiri alırken zorlanır veya demiri tam alamaz.
Hem olmayan demirleri gıdalardan tam olarak alabilmek için onları C vitamini içeren gıdalarda birlikte yemek gerekir. Yani pekmezi limonla yemek, kuru fasulyeyi yeşil salatayla yemek daha fazla demir almamızı sağlayacaktır. Et yemeklerini de aynı şekilde salata, sebzeler ile tüketmek meyveler ile birlikte tüketmek daha faydalıdır.