Mide Ülseri Kansere Dönüşebilir Mi ?
Mide ülseri hastalarının en büyük korkusu bir bün bu hastalıklarının daha sonra kansere dönüşebilme riskidir. Mide ülserinin başlıca sorumlusu midenin iç zarına tutunup burada tahribat yapan helikobakter pylori bakterisidir.
Helikobakter Pylori Mideye Nasıl Yerleşir ?
Midemizin içi asitli bir ortam olup sürekli sıvı akışı olduğu için burada bir bakterinin tutunması zordur. Anca helikobakter pylori bunu başarabilir. Bakterinin kamçıları suyun akışına tepki vererek kendini akışın tazyikinden korurlar. Mide asitinden korunmak için onu parçalayıcı enzim salgılarlar. Bu enzimler asitleri etkisiz hale getirip bakterinin midede kalmasını sağlar. Asitle barışık olmamasına rağmen bu bakteri midenin iç yüzeyine tutunmayı başarır.
Mide ülserine ve gastrite neden olan faktörlerin başında bu bakteri gelir. Sigaradan, aspirinden, romatizmal ağrıkesicilerden daha etkilidir. Ayrıca mide kanserini tetikler. Dünya kanser cemiyeti helikobakter bakterisini birinci dereceden kanserojen olduğunu beyan etmiştir. Helikopter mide lenfomasına da neden olur.
Türkiye’de çocukluk çağında bu mikropla tanışma oranı yüzde yetmiş civarında olup bu oran çok yüksektir. Avrupa’da ise bu oran yüzde on civarındadır. Toplumuzda, özellikle de çocuklarımızda bu denli yüksek görülme sıklığı nedeniyle helikobakter pylori bakterisi mide sağlığı için ciddi bir tehdittir.
Eğer erken yaşlarda bu bakteri ile tanışılırsa, tahribat daha yüksek olacak ve mide kanserine neden olabilecektir. Dolayısı ile bu bakteriyi 40-60 yaşları arasında alan bir kişi 10 yaşında alana göre daha şanslı durumdadır.
Mide Ülseri Türleri
İki tip helikobakter enfeksiyonu görülmektedir. Birinci grupta midenin alt kısmında bu bakteri tutunur. Bu durum sosyo-ekonomik seviyesi yüksek toplumlarda, Avrupa ve Amerika’da daha çok görülür. Midede asit fazlalığı olur. Daha sonra onikiparmak bağırsağı ülseri gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda kanser riski bulunmamaktadır.
Midenin alt yarısı kasılma hareketlerinin yapıldığı yerdir. Üst tarafında ise asit salgılanır. Eğer ülser midenin alt tarafından sonra üst tarafını da tutarsa midenin asit salgılayan bezleri yıpranır. Bezlerin işlevleri bozulur ve atrofik gastrit denilen hastalık oluşur. Bir süre sonrada mide kanserine yol açacak doku gelişir. Bahsettiğim bu ikinci grup mide ülseri sosyal ve ekonomik açıdan düşük Asya ülkelerinde görülür ve kansere dönüşme meyili vardır. Uzakdoğu ve ülkeleri ve ülkemizde bu tür vakalar görülür.
Birinci grup Onikiparmak bağırsağı ülseri ile ikinci grup mide ülserini ayırmak gerekiyor. Onikiparmak bağırsağı asit fazlalığı neticesinde oluşurken mide ülseri mide asitleri normal olsa da gelişir.