MİDE ÜLSERİ

Mide Ülseri ve Helikobakter Pylori Bakteri İlişkisi

Mide ülserinin tespiti endoskopide biyopsi yapılarak patalojik testlerle anlaşılır. Helicobakter pylori bakterisi varlığının tespiti için kültür testi yapılabilir. Bu bakteri midede iltihap yaparak gastrit ve ülsere neden olmaktadır.
Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının midesinde bu bakteriden vardır. Kişinin genetik yapısına, bünyesine göre hiçbir zarar vermeyeceği gibi, gastrit veya ülser gibi mide rahatsızlıklarına hatta mide kanserine de dönüşebilir. Bu hem kişinin genetik yapısına hem de helikobakter pylori bakterisinin hangi alt türü olduğuna göre değişir.
Helikobakter pylorinin anlaşılması için kültür testinden daha ucuz ve daha kısa sürede sonuç veren “üfleme testi” de yapılabilir.
Mide rahatsızlıklarına neden olan Helikobakter bakterisi mideye bir kere bulaştı mı onu oradan tamamen yok etmek neredeyse imkansızdır. Tedavi ile yok edilse bile sonradan tekrarlar. Ancak midesinde bu bakteriyi taşımak, kesin tedavi olması gerektirdiğini göstermez. Tedavi olup olmamaya hekim karar vermelidir. Bazı hastalar süreci hızlandırmak için önce laboratuardan bu testi yaptırıp, daha sonra doktora gelmektedir. Doğru olanı ise bu testlere doktorun karar vermesidir.
Dışkı testi, parmaktan veya damardan kan alma yolu ile Helikobakter bakterisi testleri yapılabilir. Helikobakter pylori testlerinin en hızlısı endoskopi esnasında biyopsi ile alınan parçanın laboratuara gönderilmesi ile yapılır. En garantili sonuçlar ise biyopsi ile alınan dokunun patalojik incelenmesi ile elde edilir.
Bir çok helikobakter tipi bulunmaktadır. Aynı helikobakter tipi beş kişiye verildiği zaman hepsinde ayrı etki yapabilir. Her alıcının (konak) bu bakteriye tepkisi genetik yapısına göre farklılık gösterir. Yani aynı helikobakter herkeste ülser yapmayabilir.
Bazı helikobakter çeşitleri ise çok tehlikelidir. Örneğin kan A pozitif türünde gastrit ve ülser şiddetli yaşanır, kansere dönme ihtimali yüksektir.
Kişinin genetik yapısını araştıran testler pahalıdır. Aynı şekilde bakterinin cinsini ve alt türlerini belirleyen testler de pahalıdır. Bu nedenle her midesinde mikrop olan kişiye bu tür testlerin yapılması önerilmez. Ailesinde veya kendisinde mide kanseri, ülser geçmişi olan, tedavi olmasına rağmen mide ağrıları devam eden veya mide lenfoması geçiren kişilerde bu tür testler yapılabilir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor