Mide ağrısı nedenleri
Mide yemek borusunun bitimiyle başlayan kendisinden sonra oniki parmak bağırsağı gelen besinleri sindirmeye yarayan organımızdır. Vücudumuzdaki yeri üst karın bölgesinde, bağırsağın üzerindedir. Sağ tarafında karaciğer bulunmaktadır.
Yemek borusunda mideye ulaşan besinler, burada öz suyu yardımı ile önce parçalanır, sonra da emilirler. Bu işlemin gerçekleşmesi için midede bir çok kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Mide bezleri tarafından üretilen pepsin, Hidroklorik asit (HCL) ve çeşitli enzimler sayesinde besinlerin içerisindeki faydalı maddeler alınarak gerisi kasılma hareketleri ile bağırsağa doğru itilir.
Mide ağrısına az önce bahsettiğimiz salgı, enzim ve asitli karışımlar neden olur. Kişinin içinde bulunduğu ruh hali mide salgılarının miktarını ve çeşitliliğini doğrudan etkiler. Üzülünce yemekten iştahın kaçması veya tam tersine sinirlenince bir şeyler yeme ihtiyacı hissedilmesi bundandır. Mide asitlerinin olağan dışı artması veya azalması, hele de mide çeperlerinde yara varsa midede ağrı yapar.
Mide ağrılarının bir numaralı sebebinin kişinin çalkantılı ruh hali ve aşırı stres olduğu söylenebilir.
Mide ağrılarının ikinci sebebi ise yenilen besinlerdir. Tek yönlü beslenme, acılı, baharatlı, ekşili, asitli yiyecekleri tüketmek, hamur işleri ve kızartmalar mideyi fazlasıyla yorduğundan ve kimyasal dengesini bozduğundan ağrı yaparlar. Gaz yapıcı yiyecekler ve iyi çiğnenmemiş besinler de sancılara sebep olurlar.
Genellikle ilaçların bir çoğu uzun süre kullanıldığında mide rahatsızlıkları, hazımsızlık ve kabızlığa yol açarlar. Bu nedenle midesinde zaman zaman ağrılar olan kişilerin ilaç yazmadan önce doktora bunu söylemeleri gerekir.
Çay, kahve gibi kafeinli içecekler, sigara ve alkol, fasfood ve asitli içecekler de mide ağrılarına yol açarlar.
Mide ağrısı nasıl olur ?
Mide ağrısı açken veya tokken gelebilir. Sol kaburganın hemen altında yanma, batmayla karışık ağırlık hissi oluşur. Mide ağrısı bazen sırta bazen de karına vurabilir.
Bir de reflü kaynaklı mide ağrısı vardır. Reflü mide salgılarının yemek borusuna kaçarak tahriş etmesiyle oluşur. Normal mide ağrısından farklıdır. Reflüden korunmak için yemek yerken aşırıya kaçmamak ve yemek yedikten hemen sonra yatmamak gerekir.
Mide ağrısının diğer nedenleri
Mide ağrısının başka nedenleri de vardır. Bazen mide ağrısını basit bir hazımsızlık gibi görmek ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Mide ağrısına yol açan diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
-Yenilen besinlerden birinin alerjik etki yapması,
-Hormonsal, çevresel, psikolojik faktörler,
-Ülser,
-Gastrit,
-Kolit
-Mide Kanseri
-Safra taşı
Mide ağrısı nasıl geçer ?
Eğer mideniz ağrıyorsa öncelikle bunun sebebini bulmak gerekir. Mideniz ağrıdığı günlerde yediğiniz gıdaları not ediniz. Size rahatsızlık veren gıdaları azaltmanıza rağmen mide ağrısı geçmiyorsa bir doktora başvurunuz.
Mide ağrısına karşı alınabilecek tedbirler şunlardır:
-Sık ve az yemek yemek,
-Dengeli beslenmek, tek yönlü beslenmekten kaçınmak,
-Çay, kahve, kola tüketimini azaltmak,
-Mide dostu, tarçın, bal, ıspanak, bezelye, muz, yoğurt gibi gıdaları daha sık tüketmek,
-Yağlı, acılı, ekşili, acılı gıdalar , hamur işleri ve kızartmaları ölçülü tüketmek,
-Stresten uzak durmak.
“Mide ağrısı nedenleri” konulu bu makalemizde aradığınız bilgileri bulamadıysanız “mide ağrısına ne iyi gelir ?” veya “Mide ağrısı nasıl geçer ? konulu makalelere göz atmanızı öneririz.
Bu yazı gerçekten faydalı olmuş kendimize dikkat ederiz.