Reflü Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Bu makalede reflü ilaçları hakkında bilgi verilecektir.
Reflü şikayetleri yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkilemeye başladığında yani reflü ağrıları mideden yukarı yanardağ patlaması gibi hissedildiğinde sadece yediklerine içtiklerinize dikkat ederek reflüyü atlamazsınız. İleri derece reflü vakalarında doktorlar ilaç tedavisi uygularlar.
Reflüde ilaç tedavisini üç kısımda toplamak mümkündür:
a)Mide asitlerini yatıştırmaya yarayan ilaçlar
a-1:Asit yatıştırıcılar
Mide asitlerinin dengelenmesi, mide yanmasının hafifletilmesi için “Talcid”, “Rennie” ve “Kompensan” gibi ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar hafif reflü ataklarında işe yararlar. Fakat etkileri geçince reflü ağrısı yeniden şiddetlenebilir. Eczanelerde hatta süpermarketlerde bile kolayca bulabileceğiniz anti asit ilaçlarının işlevi de bu şekildedir.
a-2:Gece ağrılarını azaltan ilaçlar (Asit azaltıcılar)
Yinelenen reflü ağrılarında (a-1) grubunda açıkladığımız ilaçlar tesirsiz kalabilir. Kronik reflü hastalarının daha ciddi ilaçları kullanması gerekir. Özellikle geceleri ağrılar artıyorsa Simetidin, ranitidin, famotidin ve nizatidin gibi midenin daha az asit salgılamasını ilaçlar kullanılır.
Fakat bu ilaçlar da kullanıldığı müddetçe etkili olan bırakıldığında ağrıların geri geldiği ilaçlardır. (c) grubunda açıklayacağımız ilaçlara göre ucuz fakat tesiri azdır. Ayrıca yan etkilerine de dikkat edilmelidir.
a-3: Proton pompası
İlerlemiş reflü vakalarında en popüler ilaçlar proton pompası denilen Omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, esomeprazol ve lansoprazol gibi ilaçlardır. Oldukça etkilidirler. Ülser tedavisinde de kullanılırlar. Fakat bu ilaçlar bağımlılık yaparlar, yani kullanıldığında etkili, bir müddet kullanmayınca sanki hiç ilaç kullanmamış gibi etkisizdirler. Açıkça söylemek gerekirse hastalığı tedavi etmez sadece ağrıları geçiştirirler, bu nedenle ömür boyu kullanılırlar.
Reflü, mide ile yemek borusundaki kapağın tahrip olmasıyla mide sıvısının geriye kaçması ve tahriş oluşturmasıdır. Yukarıda sayılan ilaçların hiçbirisi bu kapağın onarılması gibi bir işleve sahip değildirler. Bu ilaçların faydası mide asitlerinin azaltılarak vücudun mümkünse kendi kendini toparlayabilmesini sağlamaktır.
b)Kısa sureli takviye tedavisi ilaçları
Hastanın kullandığı mide yatıştırcı ilaçlar yeterli etki göstermiyorsa doctor prokinetik ajanlar ile takviye tedavisi uygulayabilir. Bu ilaçlar sinir sistemini etkilerler. Ne derece tedavi ettikleri hastasına gore değişebilir. Yan etkilerine karşı dikkatli olunmalı uzun sure kullanılmamalıdır.
c) Alginik asit içeren reflü ilaçları
Bu ilaçlar midenin asitli sıvısının geriye kaçmasını engellemek için bariyer görevi üstlenirler. Proton pompası türü mide yatıştırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılırlar. Bu türün en meşhuru “Gaviscon”dur.
Reflü ilaçlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
-Öncelikle bu ilaçların asit azaltıcı ve ağrı kesici işlevi nedeniyle kullanıldığını, onarıcı bir etkilerinin olmadığını bu yüzden de devamlı kullanıldıklarını bilmek gerekir.
-Reflü ilaçlarını aniden kesmek ülsere sebep olur. Bu nedenle doktora danışmadan bu ilaçları bırakmamak gerekir.
-Reflü ilaçları yan etkileri güçlü ilaçlardır. Tümör (iyi veya kötü huylu), baş ağrısı, isteksizlik, B12 vitamini eksilmesi gibi etkileri olabilir.
-Reflü tedavisinde ilaçların yanında düzenli ve dengeli beslenmek de gerekir. Bazı sağlık merkezlerinde yapılan nefes tedavileri de reflüye iyi gelmektedir.
-Proton pompası gurubu reflü ilaçları ilk aşamada 2-3 ay yüksek daha sonra tedaviye gore daha düşük dozlarda uygulanmaktadır. Bu yüzden kişilerin ilaca başladıktan sonra ilaç bitiminde “Nasılsa doktor aynısını verecek” diye ilacı başlatan hekimine muayene olmayıp, aynı dozdan devam etmesi yanlıştır. (Ülkemizde sık görülen bir durum olduğu için uyarmak istedim)
Reflü tedavisinde cerrahi yöntemler de kullanılmaktadır.