Reflü Belirtileri Nelerdir
Bundan on yirmi yıl önceye kadar ismi nadir duyulan reflü sadece hamileleri değil beslenme sorunu yaşayan bir çok kişiyi kronik veya geçici olarak etkilemektedir.
Reflü Nedir ?
Reflü basit bir anlatımla mideye giden besinlerin yarı sindirilmiş haliyle ve mide salgılarını da içerir şekilde geldiği yere, yani yemek borusuna yönelmesidir. Sağlıklı bir insan tepetaklak dursa dahi midesindeki besinler midesinden tekrar yemek borusuna gelmez. Çünkü besinlerin mideden geri gelmemesini sağlayan kapakçık bulunmaktadır. Fakat bazı nedenlerle mide ile yemek borusu arasında bulunan bu kapakçık işlevini kısmen veya tamamen görmez hale gelir.
Midedeki yarı sindirilmiş besinlerin bu kapakçığı aşarak yeniden yemek borusuna gelmesine reflü denilmektedir. Mideden gelen besinlerde midenin asitli salgıları da bulunduğu için yemek borusu tahriş olur. Kişinin ağzına acı bir tat gelir, yanma hissedilir.
Reflü Sebepleri Nelerdir ?
Reflünün en büyük sebebi doğal olmayan ve düzensiz beslenme tarzıdır. Öğünlerde tıkabasa yemeyi alışkanlık haline getirmek, geç saatlerde yemek yemek alışkanlığı, yağlı, gaz yapıcı ve hamurişi gıdalara düşkün olmak reflüye giden yoldaki temel taşlarıdır. Bu tür gıdaların özellikle de aşırıya kaçıldığında sindirimi zordur, midenin uzun süre çalışması ve fazlaca salgı (besinleri parçalamak için çeşitli asit türevleri) salgılaması demektir. Midenin uzun süre dolu olması ve mide salgıları mide ile yemek borusuna zarar verecektir. Yemeklerden kısa bir süre sonra uzanmak veya uzanmak dolu midenin kapakçığa baskı yapmasına sebep olacaktır.
Bunların tam tersine uzun süre aç kalmak veya mankenler gibi zayıf kalmak için kusma yöntemini kullanmak da reflüye neden olur ? Çünkü aç kalınca mide asitleri besin yerine bulunduğu ortamı sindirmeye çalışacaktır. Sık sık kusmak da kapakçığı esneteceğinden reflüye zemin hazırlar.
Reflünün bir sebebi de modern yaşamın bize dayattığı çay-kahve-sigara-alkol alışkanlığıdır. Bunlar alışkanlık olduğu için mideye sistematik olarak zarar verirler. Masum görünen gazozlar aslında tam bir mide düşmanıdır. Aç karnına asitli veya alkollü içecekleri kullanmak oldukça zararlıdır.
Günlük yaşamın hızlı temposu ve ardı gelmez kaygıları stres oluşturmaktadır. Bu da mide başta olmak üzere organlarımızda salgı israfına neden olmakta reflü örneğinde olduğu gibi vücuda zarar vermektedir. Kısacası stres ve uzun süreli mutsuzluk-huzursuzluk reflüye sebep olabilir.
Bunların haricinde düzenli ilaç kullanımı veya başka hastalıkların yan etkileri de reflü oluşmunda etkilidir.
Reflü Belirtileri
Sanki yemek borusuna bir şey takılmış gibi hisseder, boğazınızı temizlemek istersiniz. Yutkunmada zorlanma görülebilir. En sık görülen belirti ise mideden yukarıya yemek borusuna doğru yükselen yanma hissidir. Bazen öksürük veya boğaz ağrısı da oluşabilir.
Bazı kişiler de göğüste meydana gelen ağrı şiddetli olup kalp ağrısı zannedenler olabilir. Ağıza ekşi-acı bir sıvı gelmesi, karında şişkinlik hissedilmesi veya ses tellerinde kısıklık gibi de belirtileri vardır reflünün.
Kimilerinde ise geğirti, hıçkırık veya ağız kokusu şeklinde belirti gösterir. Kusma hissi veya mide bulantısı da görülebilir.
Reflü belirtilerinin şiddetlendiği zamanlar yemek sonraları ve gece yatmadan öncesidir. Midenizi zorlayacak bir şeyler yediyseniz birkaç saate kadar sancı çekmeye başlarsınız.