Reflü hastaları nelerden uzak durmalı
Reflü hastaları nelerden uzak durmalı, reflüsü olanlar ne yemeli ?
Yemek borusu, yiyecekleri boğazdan mideye taşıyan bir tüptür. Ancak, basit bir tüp değildir. Alt tarafında mide ile bitiştiği yerde, kendini sıkıca kapatıp midenin asitli sıvısının ve mideye giden yiyeceklerin geri gelmesini önleyecek, mideye gidecek besinlere izin verecek şekilde işlevi olan özel bir kası vardır. Bu kas sayesinde yemek borusunda mide asidi nedeniyle tahriş olması önlenir.
Bu özel kas, zayıflayıp işlevini tam yerine getiremez olursa mide asidinin özofagusa (yemek borusuna) sıçramasına yeterli derecede engel olamaz. Bu nedenle mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma hissi ve ağza akan acı sıvı gibi şikayetler meydana gelir. Bazen şikayetler nefes borusuna da sıçrar ve ses kısıklığı, öksürük ve hatta nefes darlığı yaşanabilir. Alt özofagus kasının gevşemesi ile meydana gelen bu rahatsızlığa tıbbi literatürde “Gastroözofageal Reflü Hastalığı” adı verilir.
Reflü hastaları nelerden uzak durmalı
Reflüyü önlemek veya şikayetleri azaltmak için hububat, sebze, meyve, süt ürünleri ve et ürünlerini tüketirken bazı sınırlamalara uymak gerekir.
Reflü Hastalarına tavsiyeler |
Alt özofagus kası sadece gıdalar nedeniyle değil başka faktörler nedeniyle de zayıflar. Aşağıdaki önerilere uyulduğu takdirde reflü önlenebilir, başlamışsa ilaç kullanmadan tedavi edilebilir:
§ Yağlı veya kızartılmış gıdalar § Nane § Tam yağlı süt § Yağlar § Çikolata § Kremalı gıdalar veya çorbalar § Fast food § Narenciye ve meyve suları (greyfrut, portakal, ananas, domates) § Kahve (düzenli ve kafeinsiz) § Kafeinli alkolsüz içecekler § Çay § Diğer kafeinli içecekler § Baharatlı veya asitli gıdalar |
Reflü hastaları ne yemeli nelerden uzak durmalı | ||
Besin grubu | Tavsiye edilenler | Uzak durulması gerekenler |
Süt veya süt ürünleri | Yağsız süt,% 1 veya % 2 düşük yağlı süt; Az yağlı ya da yağsız yoğurt | Tam yağlı süt (% 4), çikolata sütü |
Sebzeler | Tüm diğer sebzeler | Kızarmış veya kremayla pişirilmiş sebzeler , domates |
Meyve | Elma, çilek, kavun, muz, şeftali, armut | Narenciye grubu (portakal, greyfurt, ananas gibi) |
Ekmek ve tahıllar | Düşük yağ içerikli olanlar | Ekmek üzerine yağ sürülüp yenmesi |
Et, et ürünleri | Az yağlı et, tavuk, balık, hindi | Söğüş, sosis, pastırma, yağlı et, tavuk derisi |
Yağlar | Hiçbiri veya az miktarda | Tüm hayvansal veya bitkisel yağlar |
Tatlılar | Yağsız veya az yağla yapılan tatlılar | Çikolata, veya yağlarla yapılmış tatlılar |
İçkiler | Kafeinsiz, nane olmayan bitki çayları, meyve suları (narenciye hariç), su | Alkol, kahve (düzenli veya kafeinsiz), gazlı içecekler, çay, nane çayı |
Çorbalar | Yağsız veya az yağlı | Tavuk, sığır eti, süt veya kremalı çorbalar |