REFLÜ

Reflü hastaları nelerden uzak durmalı

Reflü hastaları nelerden uzak durmalı, reflüsü olanlar ne yemeli ?

Yemek borusu, yiyecekleri boğazdan mideye taşıyan bir tüptür. Ancak, basit bir tüp değildir. Alt tarafında mide ile bitiştiği yerde, kendini sıkıca kapatıp midenin asitli sıvısının ve mideye giden yiyeceklerin geri gelmesini önleyecek, mideye gidecek besinlere izin verecek şekilde işlevi olan özel bir kası vardır. Bu kas sayesinde yemek borusunda mide asidi nedeniyle tahriş olması önlenir.

Bu özel kas, zayıflayıp işlevini tam yerine getiremez olursa mide asidinin özofagusa (yemek borusuna) sıçramasına yeterli derecede engel olamaz. Bu nedenle mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma hissi ve ağza akan acı sıvı gibi şikayetler meydana gelir. Bazen şikayetler nefes borusuna da sıçrar ve ses kısıklığı, öksürük ve hatta nefes darlığı yaşanabilir. Alt özofagus kasının gevşemesi ile meydana gelen bu rahatsızlığa tıbbi literatürde “Gastroözofageal Reflü Hastalığı” adı verilir.

Reflü hastaları nelerden uzak durmalı

Reflüyü önlemek veya şikayetleri azaltmak için hububat, sebze, meyve, süt ürünleri ve et ürünlerini tüketirken bazı sınırlamalara uymak gerekir.

Reflü Hastalarına tavsiyeler
Alt özofagus kası sadece gıdalar nedeniyle değil başka faktörler nedeniyle de zayıflar. Aşağıdaki önerilere uyulduğu takdirde reflü önlenebilir, başlamışsa ilaç kullanmadan tedavi edilebilir:

  1. Sigara ve tütünün her çeşidinden uzak durunuz. Tütündeki nikotin alt özofagus kasını zayıflatmaktadır.
  2. Sakızdan ve sert şekerlerden uzak durun. Bunlar hava yutmanıza sebep olur ve şikayetleri artırır.
  3. Yedikten hemen sonra yatmayın. Akşam aperatiflerinden kaçının.
  4. Yemekten sonra dar giysiler yerine rahat kıyafetleri tercih edin. Öne eğilmeyin.
  5. Ana öğünde mideyi tamamen doldurmayın. Daha sonra acıkırsanız ara öğün yapın.
  6. Kilolu olmak reflü açısından risktir. Obezite reflü şikayetlerini artırır.
  7. Uyurken yediklerinizin geri gelmesini istemiyorsanız yüksek bir yastık tercih edin.
  8. Aşağıdaki gıdalar reflüyü tetikler şikayetlerini ağırlaştırır, bu nedenle uzak durulmalıdır:

§  Yağlı veya kızartılmış gıdalar

§  Nane

§  Tam yağlı süt

§  Yağlar

§  Çikolata

§  Kremalı gıdalar veya çorbalar

§  Fast food

§  Narenciye ve meyve suları (greyfrut, portakal, ananas, domates)

§  Kahve (düzenli ve kafeinsiz)

§  Kafeinli alkolsüz içecekler

§  Çay

§  Diğer kafeinli içecekler

§  Baharatlı veya asitli gıdalar

 

Reflü hastaları ne yemeli nelerden uzak durmalı
Besin grubu Tavsiye edilenler Uzak durulması gerekenler
Süt veya süt ürünleri Yağsız süt,% 1 veya % 2 düşük yağlı süt; Az yağlı ya da yağsız yoğurt Tam yağlı süt (% 4), çikolata sütü
Sebzeler Tüm diğer sebzeler Kızarmış veya kremayla pişirilmiş sebzeler , domates
Meyve Elma, çilek, kavun, muz, şeftali, armut Narenciye grubu (portakal, greyfurt, ananas gibi)
Ekmek ve tahıllar Düşük yağ içerikli olanlar Ekmek üzerine yağ sürülüp yenmesi
Et, et ürünleri Az yağlı et, tavuk, balık, hindi Söğüş, sosis, pastırma, yağlı et, tavuk derisi
Yağlar Hiçbiri veya az miktarda Tüm hayvansal veya bitkisel yağlar
Tatlılar Yağsız veya az yağla yapılan tatlılar Çikolata, veya yağlarla yapılmış tatlılar
İçkiler Kafeinsiz, nane olmayan bitki çayları, meyve suları (narenciye hariç), su Alkol, kahve (düzenli veya kafeinsiz), gazlı içecekler, çay, nane çayı
Çorbalar Yağsız veya az yağlı Tavuk, sığır eti, süt veya kremalı çorbalar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor