Reflü nedenleri
Reflünün ana nedeni mide asidinin geri akışıdır.Mide, gıdaların parçalanmasına ve bakteriler gibi patojenlere karşı korunmasına yardımcı olmak için güçlü bir asit – hidroklorik asit içerir .
Midenin astarı, onu güçlü asidi korumak için özel olarak uyarlanmıştır, ancak özofagus korunmamaktadır. Kas yüzeyi – gastroözofageal sfinkter – normalde yiyecekleri mideye götüren , ancak yemek borusuna geri dönmeyen bir vana görevi görür. Bu kapak başarısız olduğunda ve mide içeriği özofagusa geri döndüğünde, mide yanması gibi reflü semptomları hissedilir.
Reflü nedenleri
Hepimiz, bazen belli yiyecek ve içecekle ilişkili olarak, reflü yaşayabiliriz. Hastalığa neden olan tekrarlayan asit reflüsü başka nedenlere ve risk faktörlerine sahiptir ve buna gastroözofageal reflü hastalığı da denir.
Gastroözofageal reflü hastalığı, bazen bilinmeyen nedenlerle (idiyopatik) her yaştan insanlarda görülür. Genellikle nedeni bir yaşam tarzı faktöründen kaynaklanabilir, ancak bunun nedeni de her zaman önlenemeyen nedenlerden kaynaklanabilir.
Reflünün bir nedeni mide fıtığıdır. Bu anatomik bir anormalliktir, diyaframdaki bir delik midenin üst kısmının göğüs boşluğuna girmesine, bazen GÖRH’ye yol açmasına izin verir. Gebelik ayrıca iç organlara ekstra basınç uygulanması nedeniyle reflüye neden olabilir.
Diğer risk faktörleri daha kolay kontrol edilir:
§ Obezite
§ Sigara içmek (aktif veya pasif)
§ Yüksek tuz alımı
§ Düşük diyet lifi alım miktarı
§ Düşük fiziksel egzersiz seviyeleri
§ Astım , kalsiyum kanal blokerleri, antihistaminikler, ağrı kesiciler, sedatifler ve antidepresan ilaçları da dahil olmak üzere ilaçlar
§ Alkol veya kafein alımı
Reflü belirtileri
Birincil reflü beliritsi mide ekşimesidir. Mide ekşimesi, yemek borusunda meydana gelen ve göğüs kemiği alanının arkasında hisseden – yanan bir sansasyon şeklinde geçen bir rahatsızlıktır; Kişi yatarken ya da eğildiğinde genellikle kötüleşir. Birkaç saat sürebilir ve yemek yedikten sonra daha da kötüleşir.
Mide yanması ağrısı boyuna ve boğaza doğru ilerleyebilir; Mide sıvısı bazı durumlarda boğazın arka tarafına ulaşabilir ve acı veya ekşi bir tat çıkarabilir.
Eğer mide yanması düzenli olarak meydana gelirse şu şikayetler olur.
§ Hırıltı ve öksürük
§ Astım ve nükseden pnömoni
§ Mide bulantısı
§ Kusma
§ Boğaz rahatsızlıkları – ağrı, ses kısıklığı veya larenjit
§ Yutma sırasında zorluk ya da ağrı
§ Göğüs veya üst karın ağrısı
§ Diş erozyonu
§ Ağız kokusu
Reflü testleri ve teşhis
Reflü belirtileri aşağıdaki hastalıklarla karıştırılabilir.
Kalp krizi
§ Pnömoni
§ Göğüs duvarı ağrısı
§ Pulmoner embol
Reflünün anlaşılması için aşağıdaki testler yapılır.
§ Endoskopi – kamera görüntüleme. Biyopsi – laboratuvar analizleri için bir doku örneği alma
§ Baryum X-ışını – tebeşirli bir sıvıyı yuttuktan sonra özofagus, mide ve üst duodenumu görüntüleme, görüntülerde kontrast oluşturmaya yardımcı olur
§ Özofagus manometrisi – yemek borusunda basınç ölçümü
§ Empedans izleme – özofagustaki sıvı hareketinin ölçme hızı
§ PH izleme – asitlik testi