Reflü hangi testlerle anlaşılır
Giderek yaygınlaşan reflü hastalığını teşhis edebilmek için bazı testler vardır. Reflünün başlıca belirtileri midede ta göğüs bölgesine kadar uzanan yanma, midedeki sıvının boğaza gelmesi, baş aşağıya gelince hemencecik ağıza kusmuk benzeri sıvının gelmesi, midenin fokur fokur kaynama hissi gibi şikayetlerdir.
Aslında buna benzer şikayetleri neredeyse herkes zaman zaman yaşar. Ağır ve yağlı yemeklerden sonra veya akşam geç saatlerde mideyi doldurup arkasından yatağa girildiğinde midede yanma hissedilmesi sık görülen bir durumdur.
Bu tür şikayetleri birkaç kere yaşamak reflü müdür, yoksa bunun belli bir ölçüsü var mıdır ?
Reflü mide sıvısının olur olmaz zamanlarda geriye gelmesi hastalığıdır. Normalde sindirim sistemi ağızdan anüse kadar hep ileriye gidecek şekilde çalışır. Bağırsaktan mideye, mideden yemek borusuna doğru bir akış olmaması gerekir. Sağlıklı bir insan amuda kalksa da midedekileri ağzına gelmez. Bunu sağlayan midenin yemek borusuna göre bir duruş açısının bulunması ve mideyi yemek borusundan ayıran ve kapak görevi bulunan bir bölmenin bulunmasıdır.
Bahsettiğim bölme fonksiyonlarını kaybederse mideden geriye sızmalar olur. Eğer yemeği fazla kaçırmışsak ve yediklerimizin içeriği de asit artırıcı (yağlı, baharatlı, gaz üretici vs yemekler) nitelikte ise reflü hastası olmasak dahi midedeki baskı ve asit yoğunluğuna bağlı olarak reflüye benzer şikayetler görülebilir. Bunlar geçici şikayetlerdir. Fakat mide yanmasını neredeyse her gün veya haftada birkaç kez yaşıyorsak muhtemelen reflü hastalığına yakalanmışız demektir.
Reflü müyüz yoksa geçici mide yanmaları mı yaşıyoruz bazı testleri yaptırarak öğrenmek mümkündür.
Reflüyü anlamak için yapılan testlerden biri baryumlu grafilerdir. Bu test mide ve yemek borusu arasındaki geçişleri ölçer. Bu test ayrıca kalp sorunları, astım sorunları veya bazı fizyolojik sorunlar hakkında bilgi verir.
Reflüyü belirlemede sintigrafi denilen bir test de kullanılır. Kesin sonuç vermeyen ancak ihtimalleri düşündüren bir testtir. Pozitif de çıksa negatif de çıksa reflü konusunda kesin bir kanıya varmayı sağlamaz.
Reflüyü net olarak PH metre denilen bir test ile anlayabilirsiniz. Bu test için mideye sonda sokulur ve 24 saat bekletilir.