Mide koruyucular zararlı mı?
Midesinde yara olanlara veya reflü şikayetleri olanlara doktorlar tarafından mide koruyucu ilaçlar reçete edilmektedir. Mide koruyucu ilaçlar mideye zarar veren bazı ilaçların mideye olan zararlarını azaltmak için de reçete edilmektedir.
Mide koruyucuların bir takım zararları olduğu sağlık uzmanları tarafından ifade edilmektedir.
Bu durum kafaları karıştırmaktadır. Mide koruyucular zararlı mı, eğer zararlı ise neden reçete edilmektedir, bu hususlar merak edilmektedir.
Mide koruyucular zararlı mı?
Sadece mide koruyucular değil, aldığımız her ilacın bir takım zararı ve yan etkisi bulunmaktadır.
Doktorlar bir ilacı hastaya ilaç reçete ederken fayda/zarar dengesini gözetmektedirler. Yani faydalanması zorunlu özelliği olan bir ilacı kullanırken birtakım zararlarına katlanmaktayız. Önemli olan fayda/zarar hesabının iyi yapılmasıdır.
Bir hastaya mide koruyucu ilaç reçete edildi ise o ilacı kullanmadığı takdirde zararı daha büyük olacak demektir. Zaten kıvrandıran mide ağrısı çeken birisi ilacı kullanırken mide koruyucunun zararlarını düşünecek durumda değildir.
Mide koruyucu kullanırken yapılan yaygın bir hata bir mide sorunu için mide koruyucu reçete edilen kişinin daha sonraları tedavi süresi aşılsa bile ilacını kullanmaya devam etmesidir.
Bunun makul bir sebebi vardır, genelde mide koruyucu ilacı bırakınca bir süre sonra ağrılar yine başlamaktadır. Hasta da bunu önlemek için mide koruyucu ilacı sürekli olarak kullanmaya devam etmektedir.
Mide koruyucu ilaçlar ne kadar süre kullanılır ?
Mide koruyucu ilaçlar hastalığın türüne ve şiddetine göre reflü ve gastrit için bir ay ila iki ay civarında kullanılır. Eğer hasta helikobakter pilori bakterisi için antibiyotik tedavisi görüyorsa 2 hafta kullanılır.
Eğer bu süreler sonunda hastada şikayetler devam ediyorsa, hastanın doktora gidip doz ayarlaması yaptırması gerekmektedir.
Mide koruyucu ilacın birden kesilmesi sorun yaratırsa proton pompası inhibitörü grubu etkili mide ilaçlar yerine daha zayıf etkili ilaçlara geçilerek veya doz yavaş yavaş düşürülerek hastanın mide koruyucu ilacı tamamen bırakması sağlanır.
Eğer hasta sürekli mide koruyucu ilaç kullanırsa, mide koruyucu kullanmaya bağımlı hale gelir. (İlaç bağımlılık yapmaz ama ağrı çekmemek için hasta kullanmak zorunda hisseder)
Mide koruyucuların uzun süreli kullanılmalarında önemli riskler olmaktadır. Genelde 3 yıldan sonra mide koruyucuların zararları hastada belirgin olarak görülmeye başlar.
Mide koruyucuların zararları nelerdir ?
Mide koruyucu ilaçlar mide salgılarını azaltmaya yarar. Mide salgıları asitli ve besinleri sindirmeye yarayan sıvılardır. Yakıcı nitelikte olduklarından mide içindeki yaraları da yakarlar ve acı verirler.
Mide koruyucu ilaçlar mide içi yaraların ve eğer yemek borusuna mide sıvısı kaçıyorsa (reflü) yemek borusunun, midenin asitli sıvısı nedeniyle tahriş olmasını, ağrı olmasını engellemektedir.
Mide sıvısının asitlik derecesinin azalmasının bazı zararları vardır. Bunlardan en önemlisi midede sindirilmesi gereken besinlerin tam olarak sindirilemediği için besinlerden bazı maddelerin emilememesidir. Buna bağlı olarak hastada demir, magnezyum gibi mineraller azalır, B12 eksikliği ve kemik erimesi gibi şikayetler olur.
Midede sindirimin yetersiz şekilde gerçekleşmesi, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide bulantısı gibi şikayetlere de neden olmaktadır.
İlgili yazılar:
Mide ağrısına iyi gelen içecekler
Mide ağrısına iyi gelen egzersizler