Karnım şişiyor ne yapmalıyım
Özel bir sebebe bağlı değil de genel olarak karın şişliği hissi var ise karnım şişiyor sorununa iyi gelecek önerilerim var.
Karın şişliğinin başlıca nedeni stabil yaşam tarzıdır. Yani yaşamın fazla harekete gerek kalmadan idame ettirilebilmesi, bir işi için gerekli olan kas kuvvetinin ve harcanan zamanın eskiye göre kısa süreli ve az olmasıdır.
Eskiden çamaşır yıkamaya saatler harcanırken şimdi bir düğmeye bakıyor. Temizlik deterjanlarının kalitesi sayesinde temizlik de eskiye göre kolay. Bilgisayar iş yerinde hayatı daha kolay kılıyor. Her şey bir tıkla halledilebiliyorsa hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik sorunları kaçınılmazdır.
Çünkü bizim DNA’mız yiyeceği avı avlamaya ve eğlenmek için çeşitli hareketler yapmaya göre göre kodlanmıştır. Önümüzde cips elimizde kumanda ile olan bir yaşamda sindirim sistemi olağandan yavaş çalışır bu da karnım şişiyor sorunlarına yol açar. Bu nedenle karnım şişiyor sorununuz var ise kendinize bahaneler uydurup günlük hayatta biraz daha aktif olmaya çalışmalısınız.
Karın şişliğinin bir sebebi de hızlı yeme alışkanlığıdır. Şimdilerde eskiye göre daha hızlı yaşıyor, sokakta hızlı yürüyor ve yemeklerimizi daha hızlı yiyoruz.
Hızlı yemek neden karın şişliğine yol açar açıklayayım. Birincisi hızlı yemek hava yutmaya neden olur. Hızlı yemek yeme alışkanlığınız varsa yuttuğunuz hava nedeniyle karında şişkinlik sorunu yaşarsınız. Hızlı yemek yemenin bir sakıncası da besinlerin yeterince çiğnenmeden yutulmasıdır. Çiğneme işleminin yeterince yapılmaması mide bağırsağın daha fazla çalışmasına sebep olur. Haliyle besinlerin sindirim sisteminde geçirdiği süre de artacak ve hazımsızlık, şişkinlik şikayetleri yaşayacaksınız. Bu yüzden yemeğinizi küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin.
Endişe, kaygı, stres ve korku sindirim sistemini etkileyen faktörlerdir. Sinir sistemimini doğrudan etkileyen bu duygular, salgılanan hormonlar nedeniyle sindirim sisteminin doğru ve yeterli çalışmasını engeller. Böylece sindirim için geçen süre artar ve karnım şişiyor sorunları oluşur. Mümkün mertebe stres ve kaygıdan uzak durmak gerekir. Bunun için de birkaç tüyo vereceğim.
Eğer yaşamınızdaki stres ve kaygıyı azaltmak istiyorsanız hayat felsefenizde ve yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yapmanız gereklidir. Öncelikle “tüketici” kişilikli insanlardan uzak durun. Bunlar karşısının halinden anlamayan bencil ve sorumsuz kişilerdir. Bunlarla vakit geçirmek gün be gün tükenmenize yol açar. Gerekirse “merhaba” yı bile sınırlı sayıda vermelisiniz bu tip kişilere. Kendi dertleri ile sizi zehirleyenler, kendi işini size gördürmek isteyenler, yaptığınız işi veya hayatta bulunduğunuz yeri küçümseyenler…
Böylelerini kendinizden uzak tutun. Olumlu enerji yayan ve sizi mutlu eden kişilerle takılın.
Mükemmeliyetçi olmayın ama ne yapmanız gerekiyorsa onu da yapmaya çalışın. Çünkü bir işi eksik yapmak, ihmalkar davranmak daha sonra stres ve endişeye sokacaktır sizi.
Bir de tevekkül… Hayatta değil her şey, işlerin yarısı bile sizin istediğiniz şekilde gitmez zaten. Kötü sürprizler veya eskiden beri can sıkan kronik sorunlara fazla kaya yormayın.
Karnım şişiyor diyenler için son bir tavsiyem daha olacak. Çiğ sebzelerde rafinoz ve nişasta oranı yüksektir ve bu da karın şişkinliğine neden olur. Eğer sebzeleri çiğ tüketme alışkanlığınız var ise biraz azaltın.