Mide şişkinliğine ne iyi gelir
Mide şişkinliğine ne iyi gelir, Mide şişkinliği nasıl geçer ?
Bu konu hemen herkesi yakından ilgilendirir. Yemeği fazla kaçırınca yaşadığı hazımsızlık ve şişkinlik için pişman olmayan, göbek hizasındaki gömlek düğmelerinin can çekiştiğini görünce bir daha bu denli bir ziyafete tövbe etmeyen var mıdır ?
Bir çok kişi bu tür durumlarda sade maden suyu ile çözüm bulur. Hakikaten de maden suyu hazmetmeyi kolaylaştırır ve yarım saate kalmadan rahatlama sağlar.
Ama maden suyunun yeterli olmadığı zamanlar olur. Mide şişkinliği problemleri bazen daha derin sorunların yüzeye çıkmış basit şikayetleri şeklindedir. Bu takdirde altta yatan ana neden bulunmalıdır.
Mide şişkinliği için ne zaman doktora gitmek gerekir ?
Kuru fasulye yemeğinin ardından veya dönerin üzerine tatlı yedikten sonra yaşanan mide şişkinliği doğal bir durum olup bir süre kendiliğinden geçer. Bu süreci hızlandırmak için bazı bitki çaylarından yardım alabilirsiniz.
Fakat ne yerseniz yiyin midenizde şişme oluyorsa ve bu şikayetler aylardır tekrar ediyorsa asıl sorununuz mide şişkinliği değil, başka bir hastalık olmalıdır.
Bu takdirde asıl hastalığınızın ne olduğunu öğrenmek için sağlık kuruluşunu ziyaret etmelisiniz.
Asıl sorun neler olabilir ?
Mide şişkinliği yaşayanların önemli bir kısmı aynı zamanda zaman zaman mide ağrıları da çekerler. Bunun en önemli sebebi helikobakter pylori bakterisinin kendi yaşamını idame ettirmek için midede meydana getirdiği enfeksiyonlardır.
Gerçekçi olmak gerekirse insanların yarısından fazlasında bu bakteriden vardır. Ama midesinde bakteri olan bir çok kişi sorun yaşamaz. Çünkü bu kişilerde bakteri popülasyonu sıkıntı verecek miktarda değildir.
Bazılarında ise helikobakter pylori mide iç yüzeyine tutunur ve enfeksiyonlar yaratarak mukozayı aşındırmaya başlar. Bir süre sonra da gastrit meydana gelir.
Gastrit başlangıç ve orta seviyede ağrı hissettirmediği için hasta sadece zaman zaman şişkinlik şikayetleri yaşar.
Hasta içinde bulunduğu sorunu fark etmeyip tedaviyi ihmal ederse yaşadığı şişkinlik sorunları reflüyü tetikleyebilir veya midedeki yüzeysel yaralar derinleşerek gastrit ülsere dönüşebilir.
Mide şişkinliği bağırsak hastalıkları nedeniyle de oluşabilir. Bu konuda ilk akla gelenler bağırsak tembelliği, huzursuz bağırsak sendromu, Crohn hastalığı gibi bağırsağın işlevlerini negatif yönde etkileyen rahatsızlıklardır. Bağırsakta mantar veya parazit üremesi de şişkinliğe neden olacaktır.
Kişinin bağırsaklarında sorun olup olmadığını anlayabilmesinin en iyi yolu sağlıklı beslenmeye ve egzersize riayet ettikten sonra hala şişkinlik şikayetlerinin devam edip etmediğini takip etmektir.
Şişkinlik şikayetleri kronik ishal veya kabızlık ile birlikte seyrediyorsa kişi ya çok kötü besleniyordur ya da bağırsaklarında tedavi gerektiren bir sorun vardır.
Karaciğer, safra kesesi ve pankreas doğrudan olmasa da sindirim enzimlerinin üretimi, besinlerin tolere edilmesi, ayırştırılması ve enzimlerin gerekli yerlere ulaştırılması konusunda görevler üstlendiğinden kronik olarak şişkinlik yaşamak bu organlarda bir sorun olduğuna işaret eder.
Karaciğerde bir sorun olduğunun en büyük belirtisi şişkinlik problemlerinin halsizlik şikayetleri ile birlikte seyretmesidir. Karaciğerde kist olması, Hepatit gibi karaciğer hastalıkları ve karaciğer yağlanma şişkinlik şikayetlerine neden olur.
Pankreasta iltihap olması veya safra kesesinde taş olması halinde şişkinlikle birlikte karın ağrıları görülebilir.
Özetlersek uzun süre devam eden ve dengeli beslenmeyle dahi geçmeyen mide şişkinliği sorunlarının çözümünü hekimde aramak gerekir.
Helikobakter pylori kaynaklı mide şişkinliğine ne iyi gelir ?
Helikobakter pylori ile mideden temizlenebilen ancak daha sonra yeniden mideye musallat olabilen bir bakteri türüdür. Mideden atılması antibiyotik tedavisi ile olur. Tedavi edilirse bu bakterinin yol açtığı gastrit hastalığı da tedavi sürecine girer, mide şişkinliği şikayetleri azalır.
Kişide mide ülseri varsa şişkinlik şikayetleri de hastalık boyunca devam edebilir.
Helikobakter pylorinin bitkisel yolla tedavisi için İbrahim Saraçoğlu kürünü sitemizde bulabilirsiniz.
Bağırsak hastalıkları kaynaklı mide şişkinliğine ne iyi gelir ?
Altta yatan bağırsak hastalığı tedavi edilirse şişkinlik de geçecektir. Ama bir çok bağırsak hastalığı ömür boyu sürer, bazıları ise tedaviye dirençlidir.
Kişinin tıbbi tedaviyi kolaylaştırması için beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Lifçe zengin olan gıdalar (neredeyse tüm sebze ve meyvelerde az veya çok lif vardır) tercih edilerek, hazır gıda ve tatlıların tüketimi sınırlandırılarak bağırsakların rahatlaması sağlanabilir.
Mantar veya parazit kaynaklı şişkinlik şikayetler için antibiyotik etkili bitkiler kullanılabilir. Ahmet Maranki bu konuda sarımsağı tedavi ederken İbrahim Saraçoğlu bağırsak mantarı kürü bu konuda denenebilir.
Basit mide şişkinliğine ne iyi gelir ?
Diyelim ki mide şişkinliğiniz altta yatan ciddi bir sebebe dayanmıyor, bir defada hazmedemeyeceğinden fazla yemek yemenizden, bakliyat veya lahana ailesini son zamanlarca fazlaca yemenizden veya hareketsiz yaşam nedeniyle şişkinlik yaşıyorsunuz. O halde şu çayları mide şişkinliğini geçirmek için içebilirsiniz.
Mide şişkinliğine iyi gelen bitki çayları
Zencefil çayı: Zencefil çayı hem mide bulantısına iyi gelir hem de yenilenleri hazmettirme özelliği nedeniyle şişkinliğe de iyi gelir. Zayıflamak için de zencefil çayından yararlanılmaktadır. Çok fazla abartmamak kaydıyla taze kök zencefilden çay hazırlayıp içebilirsiniz. Çay içtikten sonra sindirim sisteminin hareketleri hızlanacak ve rahatlama hissedeceksiniz.
Limonlu su: Bu gaz söktürücü formüldür. Mide ve bağırsaklarınızda gaz birikmesi yaşıyorsanız bir bardak ılık suya yarım limonu sıkın ve için. Biraz sonra gazınızı boşaltacak ve şişkinliğinizi geçireceksiniz.
Nane çayı: Kokusu güzel olan nane, çay olarak da içilebilir ve içildiğinde mideyi rahatlattığı söylenmektedir.
Rezene çayı: Rezene çayı daha çok şişkinliğin verdiği ağrı ve kasılmaları en aza indirmek için kullanılır.
Papatya çayı: Sinirleri rahatlatan papatya çayı gergin kasları yumuşatıp sıkışan gazı daha kolay boşaltmanızı sağlayacaktır.
Mide şişkinliğine iyi gelen yiyecekler
Yoğurt
Mide ve bağırsaklar iyi işlerse şişkinlik şikayetleri de azalır. Sindirim sisteminin dostu yoğurttur. Yoğurt mide şişkinliğini gidermez. Ama daha az mide şişkinliği şikayeti yaşamanızı sağlar. Gaz sorunlarını sıkça yaşıyorsanız bol bol yoğurt yemelisiniz.
Salatalık
Kalorisi düşük olan bu sebzeyi gaz şikayetlerine yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Laktoz intoleransınız yok ise yemeklerin yanında cacık şeklinde de tüketebilirsiniz.
Zencefil
Zencefili ister çay olarak tüketin isterse de yemeklere orama versin diye ekleyin sizin işinizi görecektir.
Rezene
Rahatlatıcı özelliği nedeniyle rezene tohumları bağırsaklara sıkışan gazın daha kolay boşalmasını sağlar.
Midede şişkinlik yapan yiyecekler
İçinde rafinoz grubu karbonhidrat bulunan gıdalar gaz yapıcı niteliktedir. Bunun sebebi rafinozun üst bağırsakta sindirilememesi ve ancak kalın bağırsakta sindirilebilmesidir.
Rafinoz içerikli gıda kalın bağırsağa geldiği zaman buradaki bakteriler fermantasyon işlemine başlarlar. Ve açığa karbondioksit ve hidrojen gibi gazlar çıkar. Kalın bağırsakta biriken gazlar karın içi basıncı artırır ve mide şişkinliği dediğimiz hadise gerçekleşir.
Bağırsakta oluşan bu gazların bir kısmı anüsten atılırken bir kısmı önce kana, oradan da akciğere karışır ve solunum yolu ile atılır.
Baklagiller, lahana, brüksel lahanası, karalahana, kuşkonmaz gibi sebzelerde bol miktarda rafinoz türü karbonhidrat bulunur ve gaza neden olurlar. Bu sebzeler bazı kişilerde çok, bazılarında ise az şişkinlik yaparlar. Bunun sebebi herkesin anatomik yapısı ve metabolizmanın farklı çalışması, bazı kişilerde gazın önemli bir bölümünün kana karışması, bazılarında ise kana karışan kısmın az olup önemli bir kısmının bağırsaklarda kalmasıdır.
Diğer sebzelerde ve tahıllarda da az miktarda rafinoz türü karbonhidrat bulunmaktadır.
Gaz yapıcı yiyeceklerden vazgeçemiyorsanız onları çiğ veya az pişmiş tüketmek yerine iyi pişirin. Çünkü pişirmek lifleri küçülterek daha kolay sindirilmelerini sağlar.
Besin alerjileri de bir gaz sebebidir. Örneğin insanların yaklaşık beşte birinde laktozu sindiren enzimler yeterince üretilemediği için bu kişiler süt ve yoğurt yediklerinde şişkinlik yaşarlar.
Her kişinin alerji duyduğu besinler farklı olabilir. Bunu kişi kendisi deneyimle bulmalıdır.
Bir de aslen gaz yapıcı olmayıp yanlış beslenme nedeniyle şişkinliğe neden olan gıdalar vardır.
Kronik olarak mide şişkinliği yaşayanlar bağırsaklara en az iş düşecek şekilde beslenmelidir. Midede yeteri kadar sindirilmeyen besinlerin kalın bağırsakta sindirimi bakteriler yoluyla olduğu için gaz birikimi fazla olmaktadır.
Bir besinin kalın bağırsağa kadar yeteri kadar sindirilmeden gelmesinin en önemli sebebi hızlı ve çok yemektir.
Bu şekilde yemek yendiği zaman vücudun sindirim için ürettiği enzimler mideye inen gıdaları sindirmeye yetmemektedir. İyi çiğneyerek ve zamana yayarak yenildiği zaman mide vazifesini tam olarak yapacaktır.
Bir öğünde fazla yemek veya sindirimi zor gıdaları tercih etmek sindirim enzimlerinin yarı yolda tükenmesine yol açmaktadır.
Hayvani gıdalar ve yağlar sebzelere göre sindirilmek için fazla enzim isterler. Örneğin yemekte döner yediğiniz zaman, arkasından yediğiniz şeyleri sindirmek için yeterli enzim bulunmayacaktır.
Bunun en kötü kombinasyonu et yemeği üzerine tatlı yemektir. Çünkü tatlılar yoğun şekilde karbonhidrat içerir ve bakterilerin en fazla sevdiği gıdalardır.
Önce döner yediğinizde tüm sindirim enzimlerinizi dönerde harcarsınız, arkasından gelen kadayıf midede yeteri kadar sindirilemeyip bağırsaklara inince, burada oluşan yoğun fermantasyon sonucu hazımsızlık ve şişkinlik yaşarsınız.
Sadece şerbetli tatlılar değil elma gibi meyveler bile ağır bir öğün sonrasında yenilirlerse gaz yaparlar.
Bunun önüne geçmek için tatlıyı yemeğin hemen arkasından değil, ara öğün şeklinde yiyin. Veya yemek yeme süresini uzatın, böylece vücut enzim üretmek için zaman kazanabilsin.