Akalazya hastalığı nedir

Seyrek görülen sindirim sistemi hastalıklarından birisi akalazya hastalığıdır. Bugün akalazya hastalığı nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Daha çok yutkunma güçlüğü şeklinde belirti veren akalazya hastalığı yemek borusunun mide ile birleşen kısımdaki kaslı tabakanın gevşemesini sağlayan sinir hücrelerinin yokluğu ya da kaybolması ile meydana gelir. Hastalarda yutkunurken takılma hissi olur, lokmaların arkasından hep su içmek isterler.
Hastalığın başlangıcında sıvı gıdalar, ilerleyen aşamada hem sıvı hem de katı gıdalar yutulurken güçlük çekilir.
Hastalık ilerledikçe yemek borusunun gıdayı aşağılara ilerleten kasılma hareketlerinde de kötüleşme ve hatta kaybolma görülür, buna bağlı olarak, yemek borusu iyice genişler. Sonrasında gıdaların mideye geçişi daha da, buna bağlı olarak ağızdan kötü kokular gelir, kusma sorunları yaşanır.
Akalazya hastalığı yemek borusu hareketleri kaybolmasına yol açtığı için çiğnenen besinler yemek borusunda birikmeye başlar ve bir süre sonra nefes borusuna kaçma riski doğar. Bu durum zatürre hastalığını tetikleyebilir. Bazen enfeksiyonözofagus mukozasının ülserleşmesi ve bunun yarattığı göğüs ağrıları görülebilir.
Akalazya hastalığı nadir görülen bir hastalık olduğu için ve belirtileri başka rahatsızlıklarla da benzeştiği için teşhisi kolay olmayan bir hastalıktır.
Akalazya tedavisi nasıl yapılır
Tedavi için yemek borusunun mide ile birleştiği bölgedeki darlık endoskopik yada cerrahi yöntemlerle genişletilmesi yoluna gidilir. Endoskopik tedavide şikayet olan yerde balon dilatasyonu yapılır veya kas içinde botulinum toksin enjeksiyonu yapılır.
Akalazya hastalığının cerrahi tedavisi ise yemek borusunun alt ucunda daralmaya sebep olan kas kitlesi kesilir. Yaşın ilerlemesi nedeniyle cerrahi tedavi uygulanamayan hastalar için endoskopik tedavi uygulanır.
Akalasya hastalığı ilaçla geçmez. İlaçlar daha çok kasları gevşetmek veya yemek borusunun hasarı nedeniyle oluşan reflüyü tedavi etme amaçlı asit baskılayıcı ilaçlardır.