MİDE ŞİŞKİNLİĞİ

Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçirilir

Bebeklerde sık sık görülen gaz sancısını geçirmenin bazı yolları bulunmaktadır. Örneğin saç kurutma makinasının sesi bile bu konuda işe yarayabilir.

Bebeklerde gaz sancısı henüz iki ve üç haftalıkken başlar, üçüncü aya kadar da sürer. Bebeği gaz sancısı çektiğini ağlama nöbetleri, ıkınma ve inleme şikayetlerinden anlayabilirsiniz. Bu genelde her bebeğin yaşadığı bir durumdur bu nedenle gaz sancısını bir hastalık olarak görmeyip panik yapmamak gerekir.

Gaz sancısı olan bebekler karınlarında şişlik hissettikleri için rahat uyuyamayabilirler. Ev hanımlarının bu konuda denediği en etkili yöntem saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesini açmaktır. Bebeği yatağına yatırıp evi de elektrikli süpürge ile süpürürseniz süpürgenin sesi bebeğinizi daha kolay uyutacaktır.

Sakın süt gaz yapıyor diye bebeğinizi emzirmeyi ihmal etmeyin ve her emzirmeden sonra gazını çıkartın. Annenin yediği gıdalar bebeği de etkileyecektir. Bu nedenle annenin gaz yaptığı bilinen baklagilleri ve lahana ailesine mensup sebzeleri ölçülü tüketmesi gerekmektedir.

Bebeklere gaz çıkarma masajı nasıl yapılır ?

Bebeğin karnında biriken gaz karın duvarını sertleştirecektir. Zaten ağrı çekiyorken bir de ona doğrudan masaja başlamak canını yakabilir. Bebeği önce kucağa almak, öpmek ve okşamak gerekir. Masaj yapmadan önce ellerin soğuk olmadığından emin olmak gerekir. El sıcaklığı bebeğin vücut sıcaklığına getirilmelidir. Bunun için avuçlarınızı birbirine sürterek elinizi ısıtabilirsiniz. Ellerinizin ciltte daha kolay kaymasını temin etmek için krem veya bebeklere uygun masaj yağı da kullanabilirsiniz.

İlk önce elinizi göğüs kafesinden kasıklara kadar karnını boşaltıyormuş gibi yavaş yavaş kaydırın. Bu ince bağırsağı rahatlatacaktır. Bunu altı kere yaptıktan sonra bebeğinizin dizlerini karnına itme egzersizleri yaptırın.

İkinci olarak sol elinizi bebeğinizin karnının alt kısmına koyarak saat ibresi yönünde kaydırın. Sağ elinizi de karnının üst tarafına koyarak saat ibresinin tersi yönünde kaydırın. Bunu da altı kere yaptıktan sonra 10-15 saniye kadar bebeğin dizlerini karnına itme egzersizleri yaptırın.

Üçüncü olarak başparmaklarınızı bebeğinizin tam karın deliğinin üzerine koyun ve parmaklarınızı karnın yanlarına doğru çekin. Sanki açılmış bir kitabın sayfalarını düzeltiyor gibi; 6 kez tekrar ve 10 saniye bebeğinize diz itme egzersizi yapın. Karnı yumuşacık olacak; gaz konusunda rahatlayacak ve kakasını rahatça yapacaktır.

Bebeğin gazı nasıl çıkarılır ?

Bebeklerin kasları yeterince gelişmemiş olduklarından kendi kendilerine gaz çıkarmada (geğirmede) zorluk yaşayabilirler. Bebeğin gazını çıkarmak için sırtında sağ elinizle dairesel bir masaj yapıp hafifçe vurmalısınız. Vurduktan bir iki saniye sonra bebek geğirdiyse başarılı oldunuz demektir. Vurunca bebek ağlıyorsa sert vurduğunuz anlamına gelir. Ağlamıyor ama gaz da çıkarmıyorsa fazla hafif vurmuş olabilirsiniz, bir kere daha vurun. (Bebeğinizi dövmeyin, hafifçe vurarak gazın çıkmasını sağlayın)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor