MİDE ÜLSERİ

Ülser hastaları ne yemeli ne yememeli

Ülser hastaları ne yemeli ne yememeli, hangi yiyecekler mide ülserine iyi gelir ?

Mide ülseri ileri seviyedeki mide hastalıklarında biridir ve mutlaka seçici beslenmeyi gerektirir. Bazı yiyecekler ülser tedavisini destekler, bazıları ise ağrıları artırır.

Ülser hastaları ne yemeli

Bal

Kuranı Kerimde Nahl Suresinde şifalı olduğu bildirilen balın mideye faydalı olduğu bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

Balın mideye zarar veren Helikobakter Pylori bakterisinin faaliyetlerini ve çoğalmasını engellediği düşünülmektedir.

Lahana

Brokoli, lahana, karnabahar ve Brüksel lahanasının Helikobakter Pylori popülasyonunu azalttığı görülmüştür. Bu sebzeler lif açısından zengin olduğu için ülser hastaları tarafından sık sık yenilmelidir. Hangi doz yeneceği ise henüz bilimsel çalışmalarla belirlenmiş değildir.

Yoğurt

Sindirim sisteminde faydalı bakterilerin çoğalması mide hastalıklarına karşı daha fazla koruma sağlar. Düzenli olarak yoğurt yemek mide yaralarının daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Lif açısından zengin yiyecekler

Bilimsel çalışmalarda lifli gıdaları düzenli olarak tüketen kişilerde daha az mide sorunları ile karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Yeşil yapraklı sebzelerde, baklagillerde ve armut gibi meyvelerde bolca lif bulunur. Bazı lif türleri asitli mide içeriği ile mide astarı arasında doğal bir bariyer oluşturarak ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı koruyucu görevi üstlenir.

Ülser hastaları ne yememeli, içmemeli

Çay ve kahve

Kafein içeren içecekler midede asit üretimini hızlandırdıkları için ülser ağrılarını artırırlar.

Soda ve maden suyu

Bu tür sıvılar asidiktir ve mide yüzeyini tahriş ederler.

Alkol

Aralık 2000’de “Amerikan Gastroenteroloji Dergisi” nde yayınlanan bir makalede, araştırmacılar alkol alımının mide ülserlerini ağırlaştırdığı bilinen gastroözofageal refleksi artırdığını doğruladı. Alkol mideyi ve ince bağırsağın astarını tahriş edebilir ve aşındırabilir ve kanama ve iltihaplanma ihtimalini artırır.

Baharatlı yiyecekler

Biber, acı biber ve sıcak sos gibi baharatlı gıdalardan kaçının. Bu gıdalar mide asidini artırabilir, reflüü tetikleyebilir ve mide ülserleriyle ilişkili semptomları kötüleştirebilir.

Asitli yiyecekler

1991’de yapılan “Kuzey Amerika Tıbbi Kliniği” araştırması da, bazı sitotik asit gıdalarının mide ülseri olan bazı hastalarda rahatsızlığa neden olduğu tespit edilmiştir. Sitrik asit içeren limon, portakal, greyfurt, ananas, meyve suları, reçel ve jöle bu gruptandır.

Rafine edilmiş gıdalar

Kahve, alkol ve gazlı içeceklerin yanı sıra beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi rafine edilmiş gıdalar ülser hastaları için zararlıdır. Trans yağ içeren gıdalar, döner, pide gibi et ürünleri mideye uzun vadede zarar vermektedir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor