BAĞIRSAK HASTALIKLARI

Bağırsak mantarı nedir

Bağırsak mantarı nedir, belirtileri nelerdir, neden bağırsak mantarı oluşur bu yazımda cevap vermeye çalışacağım.

Bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı bakteriler bulunduğunu ve bu bakterilerin yediğimiz besinleri parçalamamıza dolaylı olarak da sindirmemize yardımcı olduklarını önceki yazılarımda söylemiştim. Bağırsaklarımızda yaşayan bu bakteri popülasyonuna bakteri florası denir ve bu florada bir denge hakimdir.

Vücudumuz bakterilerin nüfusunun aşırı artmasına izin vermez, çeşitlilikleri de bir denge halindedir. Sağlıklı bir insanın bağırsaklarında milyonlarca bakteri bulunur ve biz bunların varlığından istifade ederiz.

Bağırsak mantarı nedir ?

Bazı durumlarda bağırsaklardaki bakteri dengesinde bozulma meydana gelir. Buna neden olan klasik sebepler, kronik ilaçlara karşı sürekli kullanılmak zorunda kalınan ilaçlar, hazır gıdalardaki gıdanın ömrünü uzatsın diye eklenmiş katkı maddeleri, lezzet artırmak için hazır gıdalarda kullanılan çin tuzu gibi yapay tatlandırıcılar, hastalıkları atlatsın diye kullandığımız antibiyotikler, farkında olmadan her gün içtiğimiz sularda bulunan ağır metaller (Kızılırmak suyunu içenler + eskimiş su borusuna sahip yerler), çalışma koşulları nedeniyle bazı kimyasallara maruz kalmak gibi sayabiliriz. Bu sayılanlar bağırsak florası için zehir hükmündedir. Bu tür zehirlere maruz kalmak bağırsaklardaki bakterilerin bir kısmını öldürür, bu da bazı zararlı bakteri türlerinin aktif hale gelmesine veya bağırsak mantarı gibi zararlı oluşumların ortaya çıkmasına neden olur.

Bağırsak florasını bozan sebepler arasında kötü beslenme alışkanlığı da vardır. Tatlı gıdalara düşkün iseniz bunun bağırsaktaki bakteriyel aktiviteleri artırdığı, mantar, parazit vs oluşumlarını hızlandırdığını söylemek isterim. Ayrıca bazı gıdalar antibiyotik etkilidir. Bu tür gıdaları sürekli tüketmek, sürekli diyet yapmak, şifa olsun diye sürekli bitkisel kürler uygulamak da bağırsak florasını bozacaktır. Bazı gıdalara alerji duyulması da benzer etki yapar.

İşte bağırsak mantarı dediğimiz oluşum bağırsak florasının bozulması sonucu ortaya çıkar. Ölümcül olduğu söylenemez, ama gerek yararlı bakterileri öldürmeleri gerekse de toksik maddeler üretmeleri nedeniyle bağışıklık sistemine zarar verirler, hastalıklara kolay yakalanmamıza ve kendimizi sürekli yorgun hissetmemize neden olurlar.

Normal şartlar altında vücudumuz bağırsak mantarlarını baskı altında tutar ve çoğalmasını önler. Sağlıklı kişilerde bile çok az miktarda bağırsak mantarı bulunabilir. Bağırsak mantarının çoğalabilmesi için az önce bahsettiğim gibi bağırsak florasının bozuk olması gerekir. Bu takdirde bağırsak mantarları çoğalır, vücut kendi kendine bununla başa çıkamayabilir.

Bağırsak mantarı bizim yediğimizle beslenen, glikoz içerikli bileşikleri seven bir canlıdır. Beslendikten sonra ürettiği toksik maddeleri yok edebilmek için Karaciğer daha fazla çalışmak zorunda kalır. Karaciğer toksik maddeleri yeterince temizleyemezse, bu maddeler sebepsiz baş ağrısı, yorgunluk ve çeşitli alerjilere neden olurlar. Bağırsak mantarının varlığı bağırsakları zehir fabrikasına dönüştürür. Bu zehirler, egzama, ishal, kabızlık, popoda kaşıntı, akne ve astım gibi şikayetlere yol açarlar.

Bağırsak mantarı belirtileri

Bağırsak mantarının en belirgin belirtisi karında sürekli şişkinlik hissi olmasıdır. Bu bağırsaklarda biriken gaz nedeniyle oluşur. Tatlı yiyecekler yedikten sonra şişkinlik şikayetleri daha da artar.

Bağırsak faaliyetlerinin aksaması, kronik ishal veya kabızlık gibi şikayetlere neden olur.

Ağız kokusu da bağırsak mantarı belirtisidir. Bazı kişilerde ağız kokusunun yanında dişleri paslı gösterecek derecede sararma olur.

Diğer bir belirti de yorgunluktur. Yediklerimiz besinlerin yeterli sindirilememeleri ve bağırsak mantarları tarafından tüketilmesi vücudu halsiz bırakır. Bu nedenle bağırsak mantarı olan kişiler çabuk acıkır, tatlı gıdaları tüketmek isterler.

Bağırsak mantarının daha az görülen belirtileri ise egzama, omuz ve sırt ağrıları, egzama, saçlarda dökülme, sivilce şikayetleri, kulaklarda gözlerde sebebi bilinmeyen ağrılar veya başka şikayetlerdir.

Neden bağırsak mantarı olur ?

Bağırsak mantarı nedir kadar, neden bu hastalığın yaşandığı da önemlidir. Aslında bunun çok da belirgin bir nedeni yoktur. Daha çok antibiyotik kullanımı ve dengesiz beslenmenin böyle bir soruna yol açacağı düşünülmektedir.

Antibiyotik kullanımı, bağırsaktaki bakteriyel yaşamı sona erdirdiği için bağırsak florasının yeniden oturması zaman almakta, sık sık antibiyotik kullanmak bağırsak mantarının gelişmesi için elverişli bir ortam hazırlamaktadır.

Tatlı ağırlıklı, karbonhidratça yoğun beslenmek bağırsakta mantar ve bakteri oluşumunu hızlandırmaktadır. Yazımın başında bahsettiğim üzere hazır gıdalar, maruz kalınan kimyasallar (tarım ilaçları, ortamdan alınan gazlar, içme suları vs) bağırsak dengesini bozar ve mantar oluşumunu hızlandırır.

Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir  ?

Bağırsak mantarı teşhisi konulan kişinin bundan sonra beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Diyetinde sebze ve tahıllara uygun şekilde yer vermeli, gıdaları taze olarak tüketmeye dikkat etmelidir.

Bu konuda çoğu kişi antibiyotik etkisi bulunan bitkileri veya eczanelerden aldıkları genel amaçlı antibiyotikleri bağırsak mantarını temizlemek için kullanmaktadır. Mantar oluşumunun önceden kullanılan antibiyotiklerle de alakalı olabileceği düşünüldüğünde bu tür girişimlerin pek de uygun olmadığı açıktır. Antibiyotik tedavisi kesinlikle doktor gözetiminde olmalıdır.

Yoğurt ve kefir gibi gıdalar bağırsak florasının düzelmesine yardımcı olur, bu nedenle tüketilmeli, ayrıca bol sıvı alınmalıdır. Mayalı yiyecek-içecekler, kortizon ve bayat kuruyemişlerden de uzak durmak gerekir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor