Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir, bağırsak mantarı bitkisel tedavisi var mıdır, bağırsak mantarına iyi gelen bitkiler nelerdir ?
Sağlıklı bir kişinin bağırsaklarında koloni oluşturacak derecede bağırsak mantarına rastlanmaz. Herhangi bir şekilde mantarlar yiyecekler veya içecekler yoluyla ağızdan vücuda girseler, vücutta tutunamayıp dışkıyla birlikte atılırlar.
Peki bağırsak mantarı nasıl oluşur ?
Bağırsaklarda mantar oluşabilmesi, daha doğrusu koloni oluşturacak derecede popülasyona ulaşması için evvela bağırsak mukoza bariyerinin deforme olması, bozulmuş olması gerekir.
Bir şekilde böyle bir bozulma yaşandıysa bağırsak mantarları bariyerleri aşarak mukoza epitellerine kökleri salar ve buralara yerleşmeye başlarlar. Bundan sonra ki evre porları genişletmektir. Yani mukoza hücrelerinin aralarını açıp delikler meydana getirmedir. Bağırsak mantarının bağırsaklara yerleşmesi ve çoğalması böylelikle gerçekleşir.
Bağırsak mantarı neden oluşur
Hastalıklara karşı kullanılan antibiyotiklerin bağırsaktaki bakteri dengesini bozduğunu, yararlı zararlı demeden bakteri florasını yok ettiğini sanırım bir çoğumuz biliyoruz. Aynı etkiyi kortizon, analjezik ve bazı hormon ilaçları da yaparlar.
Bu tür ilaçlarla bağırsaklardaki varlığı yok edilen veya çok azaltılan yararlı bakteriler (lactobasilus asidofilus, lactobasilus bifidus gibi Laktobasiller) sadece besinleri parçalamamıza yardımcı olmaz aynı zamanda da bağırsakların doğal koruyucusudurlar. Yararlı bakterilerin ürettikleri laktik asit ortamın pH seviyesini asidik yapar bu da patojen (enfeksiyon yapıcı) bakterilerin çoğalmasını önler.
Bağırsaklardaki bu tür yararlı bakterilerin yok olması zararlı bakterilerin, mantarların, parazitlerin kolayca çoğalmasına neden olur.
Bağırsaklarda mantar üremesinin nedeni sadece bu değildir. Şimdilerde gıda intoleransı kavramı yavaş yavaş halkımızca bilinir olmuştur. Gıda intoleransı, vücudun gıdalarda bulunan bazı maddeleri yeterince parçalayamayıp alerji oluşmasıdır. Mesela süt ve gluten bu konuda en çok bilinenlerdendir. Başka alerji yapan maddeler de vardır. Gıda intoleransı oluşunca bağırsaklarda yangı oluşur. Yani kısmi hasar oluşur. İşte bu noktalar da bağırsak mantarları için kurtarılmış bölgelerdir. Buralarda kolayca çoğalırlar.
Bir de ilaç olarak alınmayan ama antibiyotik etkisi yapan maddeler vardır. Mesela havadan, sudan aldığımız ağır metaller buna örnektir. İçme sularından, sanayi bölgelerinde havadan, eski su borularında bu tür maddeler vücuda girince antibiyotik etkisi yapar ve yararlı bakterilerin ölmesine yol açar. Bazen de ağır metalleri hiç ummadığımız yerlerden alırız. Mesela diş hekimine gidildiğinde, amalgam dolgulara karıştırılan kalay, kurşun, gümüş vs maddeler dolgunun açığa çıkmasıyla birlikte vücuda teneffüs etmeye başlarlar.
Herkes aynı şehirde ve aynı ortamda yaşasa dahi bir kişide bağırsak mantarı görülebilir, diğerinde ise görülmeyebilir. Bu biraz da beslenme ile alakalıdır. Hazır gıdalarla özellikle de abur cuburlarla beslenen kişiler bağırsak mantarına daha kolay yakalanırlar. Çünkü bu tür düşük değerli karbonhidratlar bağırsak mantarının bir numaralı besin kaynağıdır.
Bağırsak mantarları neden zararlıdır
Bağırsak mantarları besinleri olan karbohitratları fermente (mayalanma) ederek alkol oluştururlar. Alkolun oluşması sırasında ara ürün olarak vücut için toksik olan asehaldeit gibi zehirler ortaya çıkar ve bunlarda hastalık sebebidir. Bu işlem devam ettiği sürece bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısı giderek azalır. Diğer taraftan zararlı bakterilerin artması sonucu, oluşan metabolik atıklar vücut için toksik odak haline gelir. Bu zehirler sürekli olarak vücuda pompalanır.
Bildiğiniz üzere B, K, B12 gibi vitaminler bağırsakta üretilir. Kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle bağırsak faaliyetleri bozulursa bağırsakta bu vitaminler üretilemediği için vücutta eksiklikleri görülür.
Ayrıca bağırsak içerisindeki toksik maddelerin bağırsak kanalından sağlıklı olarak dışarı atılması bozulduğu için kabızlık veya ishal gibi sorunlarla karşılaşılır.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir
Maalesef mantarlar ilaçlara direnç geliştirebilen ve tedavi edilmeleri çok uzun süren canlılardır. Yani mantar için bir ilaç uzun süre kullanıldığında mantar bir süre sonra bu ilaca karşı bağışıklık kazanacak, ilaç işe yaramayacaktır. Bu yüzden bağırsak mantarı veya deri mantarı tedavisinde aynı ilaç sürekli kullanılmaz, etken maddesi farklı olanla ara sıra değiştirilir.
Bağırsak mantarlarının başka bir özelliği de hücre içine girmeleri ve sporları sayesinde yerleştikleri yerde uzun sure yaşamalarıdır.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir: mantardan korunma
Bağırsakları kuvvetli tutmak, mukoza bariyerini sağlam tutmak için yeterli derecede omega 3 alınmalıdır. Yağlı balıklar omega 3 yağ asitlerini içerdiklerinden düzenli olarak haftada en az bir kere balık yenmelidir. Rafine edilmiş yağlar ise bağırsaklara zarar verir.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir: tedavinin ilk aşaması
Bağırsak mantarının tedavisi aşamalı olarak yapılır. İlk aşama bağırsaklardaki mantar ve parazitlerin yok edilmesi ve temizlenmesidir. Bu çerçevede önce patojen anaerop bakteriler ve mayalar temizlenir. Çünkü çürükçül bakteriler daha cok proteinlerin fermantasyonunu (putrifikasyonunu) yaparak amonyak ve histamin gibi maddelerin oluşmasına neden olurlar. Sonuçta bağırsak motilitesi bozulur ve kabızlık görülür.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir: tedavinin ikinci aşaması
İkinci aşama bağırsak lümeninde bulunan candidaların temizlenmesidir. Bunun için bir rotasyon programı hazırlamak gereklidir. Bu rotasyon programında; Candidalara uygun 4 veya 5 tane doğal antimikotik ilaç seçilir. Herbiri günde belirli miktarda 4 gün süre ile verilir. Bu tedavi candida direnç göstermeyene kadar defalarca tekrar edilir. Zaman zaman semptomları değerlendirerek doz % 50, %100, %150 arttırılır. Eğer doz artımı ile bir değisim yok ise o zaman hormonal bir bozukluk var demektir. Bu durum düzeltilmelidir. Bu aşama yaklaşık 4 – 6 ay kadar sürer.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir: tedavinin üçüncü aşaması
Bu evrede hedef bağırsak mukozasında gömülü ve gizlenen candidaları temizlemektir. Bunu sağlamak için beşeri antimikotikler kullanılır, NİSTATİN TABLET iyi bir örnektir. Molekül çapı geniş olduğundan bağırsak porlarından vücuda geçemez. Diğer antimikotikler gibi toksik değildir. Günlük 3 gr olmak şartı ile 20 gün, iki ay sonra bir kez daha 20 gün tedavi edilir. Candidalar tamamen yok edilmezse 6 ay ila 1 yıl sonra tekrar nüks edebilir.
Mikostatinle birlikte bağırsak dostu olan bakteriler (probiyotikler) ile yüksek dozda başlanır. Bu durumda faydalı bakteriler zararlı bakterilerle savaşarak bağırsağa yerleşir. Doğal olarak da candidalar yok edilir. Süre 4-6 ay boyunca hergün düzenli olarak yüksek dozda alınır.
Eger gıda allerjileri ve kimyasal hassasiyetin neden olduğu sıkıntılı bağırsak sendromu varsa, bağırsak mukoza koruyucu ve tamir edici tedavi yapılır. Bunun için omega yağ asitleri (omega 3, Omega 6), aminoasit kompleksi (glutamin), seratonin, vit B 3, vit B 6, vit E vs. ile tedavi edilmelidir. Bu tedavi 2- 4 ay kadar sürebilir.
Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir:bitkisel
Makaleyi buraya kadar okudu iseniz bağırsak mantarının tek başına bitkisel tedavi ile halledilemeyecek kadar köklü bir sorun olduğunu anlamışsınızdır. Ancak yine de bağırsak mantarının bitkisel tedavisini merak ediyorsanız bağlantıyı takip ediniz.
bağırsak mantarı bitkisel tedavisi