MİDE ÜLSERİ

Mide Ülseri Nedir ?

Mide ülseri yüzde üç civarında görülen, daha çok ileri yaşlarda yaşanan mide hastalığıdır. Romatizmal ilaçlar veya ağrıkesicilere bağlı ülser oluşabilir. Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar da ülsere neden olur. Midenin iç yüzeyinin iltihaplanması, özellikle mide çıkış bölgesinin iltihabı daha sık görülür.
Mide ülserinin tespiti endoskopi ile olur.

Aşağıda endoskopi videosu bulunmaktadır.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir ?
Mide ülseri ağrısı ile kalp ağrısı benzerlik taşır. Çoğu hasta “kalbim ağrıyor !” şikayeti ile hastaneye gelir. Kişinin yaşı ileri değil ise, genç ise kalp ağrıları zannedilen ağrılar daha çok mide ile ilişkilendirilir. Bunun tam tersi de olabilir. Mide ağrısı şikayeti ile gelen hastalar, 40 yaşın üzerinde, sigara ve alkol kullanımı, kalp hastalığı öyküsü var ise kalp yönüyle de incelenir. EKG ve ultrason ile hastalık tespit edilmeye çalışılır.
Ultrason ile mide çevresindeki organlarda bir sorun olup olmadığı belirlenir. Safra kesesindeki taşlar, çamurlar da ülserle benzer belirtiler verir.
Mide ülseri vakalarında hastalar “karnım ağrıyor!” şikayeti ile gelir. Bazen bu bir pankreas hastalığı olan pankreatit nedeni ile oluşmuş olabilir. Ultrason ile mide ülseri anlaşılmaz, endoskopi ile belirlenir.

Mide iç yüzeyinde hasarın olması, mide asitlerinin bu hasarı büyütmesine ve yaralara neden olur. Buna ülser denir. Ülser iki türlü olur. Birinci tür selim yani iyi huylu ülserdir. Bunun nedeni midenin asiti ve buna bağlı sindirim sistemi pepsine bağlı olarak ortaya çıkmış ülser olmasıdır.
İkincisi ise mevcut kanserin yarattığı ülserdir. Buna kötü huylu ülser denir. Her iki ülser türünün ortak özellikleri mide şikayetlerine neden olmalarıdır.
Başlıca mide ülseri belirtileri, ağrı, midede ekşime yanma şikayetlerdir. Bir miktar yemek yedikten sonra hemen doygunluk hissi oluşabilir. Bulantı veya kusma da görülebilir. Her halukarda bu tip şikayeti olan insanlarda, özellikle 40-45 yaşın üzerindeki insanlarda endoskopi ve gastroskopi yapılarak midede ülser olup olmadığına karar verilir.

Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir ?
Eğer mide ülseri tespit edilirse, kötü huylu değilse tedavi mide asitini azaltan ilaçlarla yapılır. Tedavi en az iki ay uygulanır. Bu süre sonunda ülserin tedavi edilip edilmediği gastroskopi ile tespit edilir. Ülser, midenin olduğu bölgede, karnın üst kısmında ortada huzursuzluk, ağrı, ekşime, bulantı,kusma, dolgunluk hissi gibi şikayetlere neden olur. Eğer kötü huylu değilse asit azaltıcı tedavi ile iyileşme beklenir. Mutlaka tedavi sonrası iyileşme olup olmadığı gastroskopi ile belirlenmelidir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor