Mide ülseri diyeti
Mide ülseri diyeti hangi besinlerden oluşmalı, mide ülseri beslenme şekli ne olmalı ?
Mide ülseri hastasıysanız tabiri caizse midenizden fay hattı geçiyor demektir. Ve bu fay hattı kırılmak için çok küçük sebepler arar.
Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak en azında mide ağrıları konusundan sağlam başlamaktır bu nedenle mide ülseri hastaları kahvaltıda ne tüketip tüketmeyeceklerini iyi bilmelidirler.
Ülser diyetinde kahvaltı nasıl olmalı ?
Kahvaltıda çay vazgeçilmezlerimizden. Ama ülser hastasıysanız ne kahvaltıda ne de başka bir zaman çay ve kahve dostunuz olmayacak. Çaysız yapamıyorsanız, en azından açık içmelisiniz. Fakat bunun yerine süt veya salebi tercih etmeniz daha iyi olurdu. Süt demişken süt üzerine atılan lekeyi de temizlemek istiyorum.
Başkalarına derman olmak yerine kamuoyuna nam salmak isteyenler medyada bir şeyler söylemek adına sütün mideye zararlı olduğunu söylüyorlar. Bu doğrudur ama hangi şartlarda doğrudur. Bir kerede iki üç su bardağı süt içerseniz gaz yapması kaçınılmazdır ve bir miktar zarar verir. Ama sütü ölçüsüne göre içerseniz mide hastalıklarına karşı en iyi yardımcılarınızdan olacaktır. Kahvaltıda süt için ama sadece bir çay bardağı. Bu miktar şifalı olacaktır.
Abartıya kaçılmadığı sürece bitki çayları dostunuz olacaktır. Bu nedenle kahvaltıda ıhlamur başta olmak üzere bitki çaylarını içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kahvaltının vazgeçilmezlerinden olan yumurta, bal, reçel, beyaz peynir ve kaşar peynirini tüketmekte bir mahzur yoktur.
Tulum peyniri gibi yağ oranı yüksek peynirler ve yumurtanın yağda pişirilmesi ise ülser hastaları için uygun değildir. Yumurtayı haşlanmış yumurta şeklinde yemek gerekir.
Kahvaltıda hamur işi yemek, kızartma yemek ülseri azdırır. Ölçülü tüketilirse kekik, nane ve kimyon gibi baharatların bir zararı olmaz.
Kahvaltıda sadece çay değil, kahve, neskafe ve asitli gazozlar, hazır meyve suları, doğal da olsa fazla miktar asitli meyve suları zarar verir.
Mide ülseri beslenme şekli ne olmalı ?
Mide ülseri hastaları mideyi boş tutmamaya gayret etmeliler, ancak öğünlerde fazla yemek de yememeliler.
Kızartmalar yerine haşlama yemekler tercih edilmeli, hayvani yağlar ve margarin yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Sebze yemekleri, sütlü tatlılar, kompostolar ızgaralar rahatlıkla yenilebilir. Baklagiller ve soğanın tüketiminde ise ölçülü olmak gerekir. Gaz yapıcı yiyecekler genel olarak ülseri artıran etki yapar.
Ülser hastalarını limon ve greyfurt gibi meyvelerin asitli suları çok zorlar. Alkollü içecekler de zarar verir. Çikolata ve konserve ürünler de ölçüyü aşmadan tüketilmelidir.