Mide gribi kaç günde geçer
Eskiden cır cır olduğumuzda ishal der geçerdik. Bilim ilerledikçe ishalin kaynağı da tespit edilebilmektedir. İshal nedenlerinden birisi mide gribidir.
Mide gribi çoğunlukla kış aylarında baş gösteren ve çocukları etkileyen bir bağırsak hastalığıdır. Hastalığın adında mide geçmesine rağmen aslında virüslerin bağırsaklarda enfeksiyonlar meydana getirmesi ile oluşan bir hastalıktır.
Mide gribinin başlıca sorumlusu norovirüslerdir. Bu virüsler salgınlar halinde yayılır ve henüz bağışıklık geliştirememiş bebek ve çocuklarda ishale yol açarlar. Dışkı çok kötü kokar, ayrıca ateş ve kusma da görülebilir. Maalesef bildiğim kadarıyla çocuklarımızı bu hastalıktan yüzde yüz koruyan bir aşı yoktur. Bu nedenle bebekler ve çocuklar mide gribine kaçınılmaz olarak yakalanırlar. İlerleyen yaşlarda vücut norovirüslere karşı bağışıklık geliştirir ve mide gribi kabus olmaktan çıkar.
Norovirüslerin atağa geçtiği zamanlar Aralık-Ocak aylarıdır. Kreş ve ilkokullarda çocuklar topluca ishal vakası yaşarlar.
Konuyu çok uzatmadan mide gribi kaç günde geçer meselesine geleyim. Mide gribinin etkili evresi 3 gündür. 3 günden sonra hayat normale döner. Çocuk her yediğini kusuyorsa veya mide bulantısından hiçbir şey yiyemiyecek derecede ise bu süre beklenmeden doktora gitmek gerekebilir. Aynı şekilde hastalık 1 haftadır devam ediyorsa da doktora gidilmelidir.
Mide gribinin evde tedavisinin en etkili yolu çocuğa midesini bulandırmayacak derecede ve fazla zorlamayacak şekilde sıvı gıdalar ve su vermektir. Çorbalar çocuk yiyebildiği sürece verilmelidir. Annesini emen bebeklerin daha fazla emzirilmesi gerekir.