Çocuklarda Rota Virüsü Kaynaklı İshale Ne İyi Gelir ?
Rota virüsüne karşı antibiyotik işe yaramaz. Bu nedenle hasta çocuğa sıvı verilmesi, patates, havuç ,muz, yağsız pirinç lapası, yoğurt ve yoğurt çorbası yedirilmesi ile tedavi edilir. Çorbalar dahil olmak üzere sıvı olan gıdalar daha sık yedirilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler daha sık emzirilmeli, altları daha sık değiştirilmelidir. Çocukta yoğun kusma olursa su kaybı olursa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmek faydalı olacaktır. Çocuğun bedeninin susuz kaldığı gözünün ferinin azalmasından, derisini çekip bırakınca hemen eski yerine dönememesinden anlaşılabilir. Ayrıca dil de kurur. İshal nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuklara serum tedavisi yapılır. Serumun içinde çocuğun ihtiyacı olan besin, sıvı ve elektrolitler bulunur.
Rota virüsü kaynaklı ishal çocuklarda sık görülür. 5 yaşına gelmiş çocukların tamamı bu deneyimi yaşamıştır. Dünyada 600 bin çocuk bu sebeple ölmektedir. Bu sayının %85 i gelişmekte olan ülkelerdedir. En fazla 2 yaş altı bebeklerde görülür. En büyük risk su kaybı tehlikesidir. İshal tedavisi gelişmemeiş ülkeler için maliyetli bir tedavidir.
Rota virüsü kaynaklı ishal gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde aynı oranda görülür. Genellikle ağızdan bulaşır. Solunum yolu ile de bulaşabilir. Çevre şartlarına dayanıklı bir virüstür. Dehidrasyon 2 gün sürer . Hastalık ortaya çıktıktan sonra 3-8 gün arasında kusma ishal şikayetleri görülür. Bu şikayetlere yüksek ateş ve karın ağrısı da eşlik edebilir.
Hastalık ortaya çıktıktan sonra 10 gün kadar bulaştırıcılık devam eder. Hastalık geçiren bireyler tam bir bağışıklık kazanmaz ancak sonraki hastalandıklarında bunu daha hafif atlatırlar. Küçük çocuklar anneden geçen antikorlar vasıtası ile korundukları için hafif atlatabilirler.
Korunma aşı yolu iledir. Oral yol ile aşı yapılır. 6 ile 14. Hastalar arasında ilk doz aşı olunmalıdır.