Gastrit diyeti
Gastrit diyeti, bu müzmin hastalığın ilerleyişini durdurmaya ve zamansız gelen ağrılardan kurtulmaya yarar. Gastrit denilen mide hastalığı mide iç yüzeyini saran zar tabakasının enfeksiyon veya aşınmayla zarar görmesi ile meydana gelir.
Gastritin akut gastrit ve kronik gastrit olmak üzere iki ana çeşidi vardır. Akut gastrit aniden gelişen versiyonu, kronik gastrit ise uzun zaman içinde meydana gelen halidir.
Bir çok gastrit türü tedaviye cevap verir ve iyileşir. Ama bazı türleri veya tedavisinde geç kalınanları mide ülseri veya mide kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Beslenme şekli sadece mideyi veya sindirim sistemini ilgilendirmez, genel vücut sağlığı için de önem taşır. Bu nedenle ağzımıza koyduğumuz besin maddeleri bir süre sonra ciddi etkilere neden olur.
Bunun en önemli örneği alkollü içkilerdir. Alkol alışkanlığına sahip olmak sadece mide sorunları değil, sonraki yıllarda başka sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Gastrit diyetinde ne yenir ?
Gastrit hastaları genel itibariyle ağrı veya başka şikayete yol açmayan besinleri tercih etmelidirler. Bu konuda bazı gıdalar diğerlerine göre üstündür.
Lif açısından zengin besinler sindirimi kolaylaştırırlar. İbrahim Saraçoğlu hocamızın mide hastalarına tavsiye ettiği elma, brokoli ve havuç gibi yiyecekler bunlardandır. Mide asitlerini emen yulaf da bu listeye dahildir. Bir çok faydası nedeniyle zengin lif içeren fasulye gastrit hastalarının diyetinde bulunması gereken bir sebzedir.
Gastrit diyetinde yağı azaltmak gerekir. Bu azaltma sadece doğrudan yağ tüketiminde değil yağlı et tüketiminde de azaltma şeklinde de olmalıdır.
Gastrit hastaları kırmızı et yerine et, balık ve tavuk gibi beyaz eti tercih etmeliler, kırmızı et yiyeceklerse az yağlı ve haşlama olarak yemelidirler.
Gastrit diyeti asit oranı düşük gıdaları da işaret eder. Mesela sebzeler. Sık sık zeytinyağlı sebze yemekleri menüde bulundurulmalıdır.
Sadece gastrit değil başka sindirim sistemi sorunları olan kişiler kafeinli içecekler, alkol, kolalı içeceklerden uzak durmalıdır.
Yoğurt gibi probiyotikle gastrit diyetinin en başında yer almaktadır. Yoğurt gastrite neden olan helikobakter pylori mikrobunun tedavisine de yardımcı olmaktadır.
Turşu da gastrit diyetinde yer almakla birlikte ölçüsünde tüketilmelidir.
Gastrit diyetindeki yasaklı yiyecekler
Bunlar genellikle mideyi tahriş eden gıdalardır.
- Alkol
- Kahve
- Domates ve bazı meyveler gibi asitli gıdalar
- Meyve suyu
- Yağlı gıdalar
- Kızarmış gıdalar
- Karbonatlı içecekler
- Baharatlı gıdalar
- Alerjenik veya semptomatik gıdalar