Gastrit beslenme şekli nasıl olmalı
Gastrit beslenme şekli nasıl olmalı, gastrit hastaları beslenme konusunda nasıl bir yol izlemeli ?
Mide iç yüzeyinde yer alan mukoza tabakasındaki hasara gastrit denilmektedir. Gastrit alkol ve sigara gibi alışkanlıklar ve stres nedeniyle kolayca tetiklenebilmektedir. Gastrite helikobakter pylori denilen mide mikrobu ve yanlış beslenme alışkanlıkları da yol açar.
Gastrit, düzgün bir beslenme şekli ile tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Gastrit beslenme şekli
Gastrit beslenme şekli aç kalmamak, düzenli beslenmek, doğru gıdaları tercih etmek ve aşırı yemekten kaçınmak üzerine kuruludur.
Sabah, akşam ve öğle öğünleri hep aynı saatlerde olmalı, bir defada az yiyip ara öğünler yapılmalıdır.
Yemekler arasında ara öğünler yapmak acıkmayı engelleyecektir. Fakat bu ara öğünlerin belli bir düzeni olmalı ve abur-cubur atıştırma şeklinde olmamalıdır.
Eğer ara öğünler düzenli yapılırsa ana öğünlerde aşırı yemek yeme riski ortadan kalkacaktır.
Gastrit hastaları elma, muz gibi meyveler ile ara öğün yapabilirler. Bunlar olgun meyvelerden olursa daha faydalı olur. Bazı meyvelerin kabukları gastrite zarar verebilir. Bu nedenle kabuklarını soyarak yiyebilirsiniz.
Ara öğünler veya öğün harici atıştırmalar öğünden en az iki saat sonra olmalıdır. Yemek yerken yediğiniz şeyin aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat ediniz. Dikkat etmediğiniz takdirde gastrit ağrıları tetiklenebilir.
Gastriti azdıran yiyecekler
Gastrit hastalarının aşağıdaki yiyecekleri tüketirken dikkatli olmaları veya tamamen uzak durmaları gerekmektedir.
- Domates
- Mandalina
- Greyfurt
- Portakal
- Kola
- Hazır meyve suları
- Kahve
- Çay (Fazla içilirse)
- Yağlı gıdalar
- Acı baharatlar
- Krema
- Turşu
- Salamura gıdalar
- Çok tuzlu yiyecekler
- Yağda kızartılmış yiyecekler
- Mayonez
- Kaymak
- Krema
- Çikolata
Gastrit ağrılarına karşı nasıl beslenmeli ?
Kronik olarak gastrit ağrısı çekiyorsanız sabahları oda sıcaklığındaki suya bir çay kaşığı süzme bal ekleyip midenizi kemiren gastrit ağrılarının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Bol miktarda yiyeceğin bir anda mideye indirilmesi midede asit patlamasına yol açacağından gastrit ağrıları kolayca alevlenebilir. Bu nedenle öğünlerde yemeği fazla kaçırmamak gerekir. Yemek yerken acele etmeden, uzun sürede yemeli, ayakta değil oturarak yemelidir.
Gastrit hastaları kahvaltıda veya gün içinde çay ve kahve yerine bitki çayları tüketmelidirler.
Gaz yapan gıdaların fazla tüketilmesi de gastriti azdırabilir. Baklagiller ve lahana grubu sebzeleri ölücü tüketmek gerekir. Sebzeleri iyi pişirmek de gaz ve ağrı şikayetlerini azaltır.
Gastrit hastaları için tavsiye edilen beslenme şekli kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirmedir.
Ağır yemekler yerine kompostolar ve çorbalar tercih edilmelidir. Eğer süt ürünlerinin rahatsız ettiğini düşünüyorsanız, bunların tüketimini biraz azaltabilirsiniz.