REFLÜ

Mide fıtığı belirtileri

Mide fıtığı belirtilerinden en önemlisi reflüdür. Bununla birlikte mide fıtığı hiçbir şikayete neden olmadan da varlığını sürdürülebilir. Bazı mide hastaları başka hastalıklar nedeni ile hastaneden tetkik yaptırırken endoskopi ile mide fıtığı olduğunu öğrenmektedir.
Mide fıtığı hastalığı, gastro özofajial reflüye yol açmışsa yani mide asiti yemek borusuna kaçmışsa –ki mide fıtığı hastalarının yüzde kırkında bu durum görülür- yanma, kaynama, ekşime ve yediklerinin mideden yıkarı gelmesi gibi şikayetlere yol açar. Bazı sliding hiatal herni dediğimiz kayıcı tip mide fıtıklarında göğüste sıkışma , kalpte çarpıntı, kalp krizi geçiriyormuş gibi göğüs ağrısı, sebep bulunamayan öksürük, boğaz ağrısı gibi şikayetler olabilir.
Mide fıtığı her zaman reflüye neden olmaz. Bazı atipik hastalarda geğirme, göğüste yemekten sonra sıkışma hissi gibi belirtiler görülebilir. Daha çok yaşlılarda görülen Paraözofagial herni tipi mide fıtığında yemek borusu ile mide arasındaki kapağın yerinde durmasına rağmen midenin bir kısmının yukarı doğru, yani diyaframa kaçtığı hastalarda, daha değişik belirtiler, mide kanaması, midede basınç hissi, midede ağrı hissi, yemeklerden sonra kusma hissi gibi değişik şikayetler olabilir.

Mide fıtığı olan kişiler nasıl beslenmeli ?
Mide fıtığına ilaç tedavisi ile çözüm bulanamadığı durumlarda perhiz veya beslenme ile yeterli çözüm bulunamaz. Ancak bazı yiyeceklerden uzak durmak mide fıtığına iyi gelmektedir. Çikolata, kahve ve yağlı yiyecekler mide boşaltımını geciktirir. Bu nedenle tercih edilmemelidir.
Mide fıtığı ile reflüyü birlikte yaşayan hastaların şu besinlerden uzak durmalıdır:
Nnane, sarımsak, çiğ sebze ve meyveler, turunçgiller (portakal, mandalina vs), salam, sucuk, mayalı hamurdan yapılmış poğaça, börek, çörek ve ekmekler, salamura yiyecekler.

Mide fıtığı nasıl tedavi edilir ?
Mide fıtığı tedavisinde iki temel yol vardır. Birincisi hastanın yaşam kalitesi bozulmuş ise ve ilaçlara olumlu cevap veriyorsa medikal medikal tedavi, iki yol ise hastanın ilaçlara cevap vermemesi veya ilacı kesince şikayetlerin hemen çoğaldığı, hastanın yaşam kalitesinin epeyce düştüğü zaman uygulanacak cerrahi tedavi yani ameliyattır.
Gatroözofajial reflüsü bulunan hastalarda ilaç tedavisinden olumlu sonuç alınabilmektedir. Fakat mide fıtığının derecesine göre ve yemek borusundaki tahribata göre, bu hastalığın ilaçla tedavisindeki başarı oranı değişir.
Eğer hasta proton pompa inhibitörü dediğimiz mide asidi düşürücülerle çok iyi cevap alıyorsa ve mide fıtığı, kanama ülser gibi başka sorunlara yol açmıyorsa medikal tedavi yeterli olabilir. Ama bu tür komplikasyonların olduğunda ve medikal tedaviye rağmen şikayetler devam ediyorsa cerrahi tedavi önerilmektedir. Ayrıca kapağın yerinde kalıp sadece midenin üst kesiminin (paraözafajial reflü) fıtıklaştığı durumlarda cerrahi tedavi bir zorunluluktur.

Mide fıtığı ne zaman ameliyat edilmelidir ?
Mide fıtığı midenin diyaframdan göğüs boşluğuna doğru yer değiştirmesidir. Bu durum reflü hastalığına yol açtığı için önemlidir. Eğer mide fıtığı ağır şekilde reflü hastalığına neden oluyor ise, hastanın yaşam kalitesi reflü nedeniyle ciddi derecede düşüyor ise, genç yaşta mide fıtığına yakanıldı ise uzun yıllar ilaç kullanımını engellemek için, mide fıtığı ameliyat edilmelidir.
Mide fıtığı ameliyatının esası diyaframdan göğüs boşluğuna doğru çıkmış olan mideyi aşağıya çekmek ve karın boşluğuna sabitlemektir.
Mide ameliyatı ile yapılan işlem bir tamirat olmayıp, bozukluğun yapılan yeni bir sistem ile giderilmesidir. Her reflü olan kişi, her mide fıtığı ameliyat edilmez, bazı hastalara ilaç tedavisi uygulanması yeterlidir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor