MİDE ÜŞÜTMESİ

Mide gribi nedir

Sonbahar ve kış aylarında artışa geçen mide gribi gastroenterit denilen sindirim sistemi iltihabıdır. Bu hastalığa bazen mide üşütmesi de denilebilmektedir.

Mide gribine norovirüsler gibi bağırsaklarda enfeksiyona neden olan virüsler yol açmaktadır. Oral yolla bulaşan bu virüsler, havadan veya temas yolu ile bir kişiden diğerine geçebilmektedir. Korunmanın başlıca yolu temizliktir. Şebeke suyunda bulunan klor bu virüsü öldürür. Bu nedenle elleri sık yıkayarak, günlük hayatta kullanılan eşyaları temiz tutarak, tuvalet ve lavabo hijyenine dikkat edilerek mide gribine karşı bir ölçüde koruma sağlamak mümkündür.

Mide gribi bazen salgınlar şeklinde yayılır. Salgın zamanlarında metro, hastane, konser gibi kalabalık ortamlara gitmemek, salgın olan okula, kreşe çocuğu göndermemek gerekir.

Mide gribi virüs kaynaklı olduğu için antibiyotikler hastalığın tedavisinde kullanılmaz. Maalesef şimdiye kadar etkili bir aşı da bulunamamıştır. Çünkü norovirüslerin çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Virüs varyasyonu fazla olduğu için hastalanan kişi daha sonra yeniden virüse maruz kaldığında hastalık nüksedebilir.

Mide gribi ishal ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olur. Hastalık hafif düzeyde seyrediyor ise evde klasik ishal tedavisi ile hastalık atlatılabilir. İshal nedeni ile vücut susuz kalabilir. Buna meydan vermemek için bol su tüketilmelidir.

Yüksek ateş,baş ağrısı, mide krampları gibi şikayetler varsa hastalık ağır seyrediyorsa hasta hastanede tedavi edilir. Mide gribi yaklaşık bir hafta süren ve kalıcı hasar bırakmayan bir hastalıktır. Fakat küçük çocuklarda şiddetli seyredebilir, ihmal edilirse istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor