Mide Ağrısına Hangi Yiyecekler İyi Gelir

Modern yaşamın aşıladığı kaygılar, aceleyle ve tıka basa yemek yeme alışkanlığı, özellikle fastfood ve yanında içilen asitli içecekler, algıyı açık tutmak için gün boyu tüketilen kafeinli içecekler mide rahatsızlıklarının temelini oluşturmaktadır.
Düzenli ve dengeli beslenme ile henüz kronik hale gelmemiş mide ağrılarından kurtulmak mümkündür. Mide ağrıları sıklaşmış ise mide dostu yiyeceklere öğünlerde daha fazla yer vermek, mideyi tahriş eden, asitli salgıları artıran gıdalardan da mümkün mertebede uzak durmak gerekir.
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir ?
Mide dostu besinlerin başında yeşil yapraklı sebzeler gelir. Ispanak ve lahanayı haşlayarak tüketerek mide salgılarını yatıştırmak mümkündür. Sulu yemeğinin yanında haşlama suyunun öğün öncesinde aç karnına içilmesi mide salgılarını dengeleyecektir. Bu besinlerin alternatiflerini bezelye, fasulye ve mercimek olarak saymak mümkündür. Bu sebzelerin yemek ve çorbalarını yaparak zaman içinde mideyi doğal yollarla tedavi edebilirsiniz. Fakat kuru fasulye (barbunya dahil), hele de yanında turşu veya soğan ile birlikte tüketirseniz mide yanması ve reflü sorunu yaşayabilirsiniz. Fasulyenin yeşili mideye yararlıdır.
Mide ağrısı olanların ekşi ve acıya karşı mesafeli olmaları gerekir. Bu tip gıdalar mide içindeki yaraları (özellikle gastrit sorunu yaşayanlar) azdırabilir. Sirke de bu şekilde zarar verir. İlla da sirke kullanacaksanız üzüm yerine elma sirkesi kullanmak gerekir.
Ülser kaynaklı mide ağrılarında soğan, yeşil biber ve domatesin zarları bile mide ağrılarını artırabilir. Çünkü zarların sindirimi zordur, ayrıca, domatesin ekşisi, soğanın acısı mide içindeki yaraları derinleştirecektir. Bu sebeple mide ağrısı olanların dengeli beslenmeye, her şeyden azar azar ve sık yemeye dikkat etmeleri gerekir.
Uzun süre aç kalmak mide ağrısını tetikleyecektir. Kahvaltı yapmak ve ara öğünlerde hafif atıştırma yapmak mide ağrılarının oluşmasını engelleyecektir. Mide sıvılarını emmek için kraker yiyebilirsiniz. Mideye iyi gelen muzu ara öğünlerde kullanabilirsiniz. Yoğurt ve kefir içerdiği yararlı bakteriler nedeniyle mide ağrılarının uzun süreli tedavisinde kullanılır.
Öğünlerde fazlaca yemek, hamur işi bağımlılığı, ekşi ve baharata düşkünlük mide ağrısı tedavisini zorlaştırır. Geç saatlerde yemek yemek reflüye neden olur. Midenin uzun süre çalışması yoracak, var olan yaraları daha da büyütecektir. Bu yüzden aç kalmamak koşuluyla öğünleri hafif şekilde geçiriniz.
Mide ağrısına, mide yanması ve mide bulantısı da eşlik edebilir. Tarçın mide yanmalarını önleyen, bulantıyı geçiren bir baharattır. Bal veya süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Mide ağrısına bal ve süt iyi gelir. Fakat süt tüketiminin fazlası gaza neden olacağı için sadece ağrı oluştuğunda bir veya iki bardak tercihen bal ile karıştırılarak içilmelidir.
Mide bulantılarını taze nane ile geçirebilirsiniz. Temiz hava almak ve istirahat etmek de yararlıdır. Mide ağrısı tedavisi için düzenli ve dengeli beslenmenin yanında stres ve kaygı oluşturabilecek etkenlerden uzak durmak ve yaşam koşullarını düzeltmek gerekir. Bir Çok mide ağrısının sebebi psikolojiktir. Mutsuz, endişeli veya üzgün olunduğunda salgılar artar, bunun devamında kronik mide ağrıları oluşur.
Bu paylaşımı da beğendim sitenizde çok iyi şeyler var