Huzursuz bağırsak sendromu nedenleri
Bağırsaklarda herhangi bir hasar olmaksızın kişinin sancı veya başka bir rahatsızlık duymasına huzursuz bağırsak sendromu denir. Huzursuz bağırsak sendromu nedenleri büyük ölçüde lala aydınlatılamamıştır. Bununla birlikte bu hastalığı bazı unsurların tetiklediği veya daha da kötüleştirdiği bilinmektedir.
Huzursuz bağırsak sendromu genel olarak 4 tiptir.
- Kabızlık ile birlikte seyreden
- İshal ile birlikte seyreden
- İshal ve kabızlık ikisi birlikte seyreden
- İshal veya kabızlık görülmeyen
Huzursuz bağırsak sendromu bazen yaşam kalitesini epey etkileyebilir, sosyal hayatını, iş hayatını kısıtlayabilir. Huzursuz bağırsak sendromu görülen bir çok kişide anksiyete bozukluğu, majör depresyon ve kronik yorgunluk gibi psikolojik hastalıklar da vardır.
Huzursuz bağırsak sendromu nedenleri
Bu hastalığın asıl nedeni veya nedenleri şimdiye kadar tespit edilememiştir. Bununla birlikte bu hastalığa sebep olabileceği düşünülen bazı etkenler vardır.
Beyin ile bağırsak arasındaki iletişimde kopukluk, ince bağırsakta bakteri üremesi, genetik yatkınlık, besin alerjileri, bağırsak enfeksiyonları ve stresli yaşam olası nedenlerdir. Bunlara bir de yeme alışkanlığının kötü olması eklenebilir.
Stres
Bir çok hastalığı tetikleyen veya oluşumunda rol oynayan şey strestir. Uzun süreli stres kaygı bozukluklarına, bu da sinir sisteminin düzgün çalışmamasına neden olmaktadır. Bazı kabızlık ve ishal türleri stresin tetiklemesi ile oluşur.
Stresin hastalığı ne derece tetiklediği bilinmemekle beraber kişide huzursuz bağırsak sendromu oluşmasına katkıda bulunduğu kesindir.
Bakteriyel faaliyetler
Vücutta bakterilerin olması doğal ve gereklidir. Vücudumuzdaki bakteriler bağırsakların işleyişine katkıda bulunurlar. Fakat zararlı bir türün diğerlerine baskın çıkması bağırsak sorunlarına neden olmaktadır. Böyle durumlarda şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sorunlar oluşur. İnce bağırsakta olağan dışı bakteriyel faaliyetlerin huzursuz bağırsak sendromuna sebep olabileceği düşünülmektedir. Bazı mantar türleri ve parazitlerin de hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.