Kivi neye iyi gelir
Kivinin ülkemizde bilinmesi pek eskilere dayanmıyor. Egzotik bir meyve olarak görüldüğü için önceden çok pahalıydı ve ülkemizde pek bilinmiyordu. Önceden Çin’den getirdiğimiz kivi günümüzde Karadeniz bölgesinde bol miktarda yetiştirilmektedir. Bu yüzdende ucuzlamıştır. Kivinin tüylü ve kahverengi dış kabuğunun altında siyah çekirdeklerin olduğu yeşil etli kısım vardır. bazı insanlar mayhoş tadından dolayı kividen pek haz etmezler fakat kivinin muz ile uyumu veya kivili pastalar gibi tatla insanları kendine çekmektedir.
Kivinin faydaları hakkında bilgi verecek olursak:
-Kivide bol miktarda lif ve potasyum bulunur. Bu yüzden kalp sağlığımızı korumada en büyük yardımcılarımız arasındadır. Kalp rahatsızlıklarından ve damar tıkanıklıklarından kendimizi korumak için vücudumuzdaki sodyum miktarını azaltıp potasyum miktarını yükseltmeliyiz. Bu işlemi yaparken en iyi kivi bize yardımcı olur. Günde yiyeceğimiz 2-3 tane kivi potasyum miktarımızı yükseltmemizi sağlar.
-Düzenli olarak tüketilen kivi kandaki yağ oranını düşürür. Aynı zamanda damarlarda plak birikimini engeller.
-Kivi içerisinde bulunan bol miktardaki potasyum ile tansiyona en çok sebep olan sodyumun zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Günlük beslenmemizde yeterince potasyuma yer vermezsek tansiyonumuzda yükselmeler olabilir.
-zengin bir lif kaynağı olan kivi içerisinde ki lifler sayesinde hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığı önler ve protein hazmına yardımcı olur.
-Orta yaş ve üzeri kişilerin kabızlık probleminden kurtulması için kivi çok önemlidir. Bu yüzden yaşı geçkin ve kabızlık sorunu çekenlere doktorlar kiviyi önermektedir. Aynı zamanda kivi dışkının da yumuşamasını sağlar. Fakat kabızlığınız çok uzun zamandır varsa ve çok şiddetliyse kivi yerine kayısı tercih etmelisiniz. Kivi genelde orta şiddetteki kabızlıklar içindir.
-Kivide bol miktarda antioksidan, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Kivi bu içeriği sayesinde bağışıklık sistemi üzerinde çok faydalı etkilere sahiptir. Hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız gerektiği için kivi tüketmemiz gerekir.
-Kış yaklaşıyor. Kışın en korkutan yanı ise soğuk algınlığı geçirilme tehlikesidir. Bu yüzden kışları genellikle portakal yeriz. Fakat kışın mutlaka tüketmemiz gereken bir diğer besin kividir. Kivinin içerisinde bol miktarda E ve C vitamini olduğu için kışın grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmamızda en büyük yardımcımızdır.
-Astım gibi rahatsızlıkların tedavisi üzerine sürekli araştırma yapan bilim adamları, C vitamininin astımda iyileştirici özelliği olduğunu belirtmektedir. Turunçgilleri ve kiviyi kapsayan C vitamini haftada birkaç kez alındığında özellikle astım hastası olan çocuklarda hırıltı gibi şikayetleri engellediği görülmüştür.
Kivi tüketimi sağlığımız için çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka tüketmeliyiz. Özelikle kış aylarında her gün tüketmemiz gereken meyveler arasındadır. Peki “iyi kiviyi nasıl anlarım?” diye merak ediyorsunuz size kısaca şöyle diyebiliriz. Kiviyi avcunuzun için alın ve hafifçe bastırın eğer kivi sertse olgunlaşmamıştır ve büyük ihtimal tadı ekşidir. Eğer bastırdığınızda yumuşaksa o kivi olgunlaşmıştır. Olgunlaşmış kivi tüketmenizde çok önemlidir. Çünkü olgunlaşmış kivide antioksidan olgunlaşmamış kiviye göre daha çoktur. Hem olgunlaşmış kivi tatlı da olur. Fakat çok yumuşak ve yüzeyinde siyahlanmalar olan kivileri almayın. Bu kiviler çürüktür. İçeriğinde bol miktarda C vitamini olduğu için kış aylarında kiviyi çocuklarınıza veya kardeşlerinizede bol miktarda yedirmelisiniz.