Makatta kanama neden olur
Bir çok kişinin yaşadığı bu problemi dile getirmek zordur. Makatta kanama neden olur diye düşünsek de doktordan bile utanıyoruz.
Tıp dilinde rektal kanama olarak ifade edilen makatta kanama dışkılarken kaka ile birlikte parlak kırmızı kan gelmesidir. Bu kanamanın kaynağını kalın bağırsağın zon on beş santimetrelik kısmında aramak gerekir.
Makatta kanama neden olur
Bunun sebebi anal bölgedeki bir hastalık veya kalın bağırsağa bağlı bir rahatsızlık olması muhtemeldir. Kanama dışkı ile birleşik değilse, damlama şeklinde kanamanın sebebi basur veya makattaki çatlak olması muhtemeldir.
Kanama dışkı ile birlikte ve rengi daha koyu ise kanamanın sebebini ince bağırsak veya sindirim sisteminde yer alan diğer organlar, örneğin mide, on iki parmak bağırsağı gibi organlarda aramak gerekir. Kanın koyu olması uzun süre sindirim sisteminde kaldığı ve bakterilerin etkisiyle koyulaştığı anlamına gelir.
Makatta kanama yoğunsa, yani aşırı bir kanama var ise bu mide kanaması belirtisi olabilir. Aşırı kanamalarda kan hızlı akacağı için rengi de açık olur.
Bu sebeplerin haricinde ülser, polipler, kolit, diverkül gibi rahatsızlıklar da makattan kan gelmesine yol açar.
Bir de gizli kanama denilen bir durum var. Çıplak gözle gaitada kan yoktur ama laboratuvar ortamında kan hücreleri bulunur. Bu küçük bir kanama olduğunun işaretidir. Bu tür kanamalar kanser veya polip belirtisidir. Kronik olarak gizli kanama oluyorsa bu kansızlığa bile yol açabilir.
Ne zaman ciddiye alınmalı ?
50 yaşı geçtikten sonra bu tür şikayetler oluşuyorsa ve daha önceden kişi bu tür sıkıntılar yaşamamışsa hastaneye gitmek gerekir. Şiddetli kanamalarda, pıhtı şeklinde kan gelmişse, tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi şikayetler kanama öyküsüne eşlik ediyorsa da doktora gitmek gerekir. Bazen bu tür kanamalar kişiyi şoka da sokabilir.
Bazen küçük bir kanama olması ve sonradan bunun durması sıradan bir durumdur. Bu sık tekrarlayan bir durum değilse, acaba gaitamda gizli kan var mı yok mu diye evham yapmaya gerek yoktur, özellikle de genç yaşlarda.
Doktora gidilmesi gerekirken ihmal edilirse ne olur ? Basit ilaçlarla tedavi edilebilecek veya küçük bir operasyonla halledilebilecek bir durum daha sonra sonu ölümle bitebilecek, organ kaybı ile sonuçlanabilecek hastalıklara dönüşebilir.