MİDE AĞRISI

Mide Kanaması Belirtileri

Mide kanaması belirtileri hakkındaki bu makalemiz umarım size faydalı olacaktır. Amerikada her sene yaklaşık yüzbin kişi mide kanaması geçiriyor. Bu yönüyle mide kanaması sık görülen mide rahatsızlıklarından biridir denilebilir.

Mide rahatsızlıklarında teknoloji, stres yoğun yaşam ve sağlıksız hazır gıdalar vakalarda artış yönünde etki yaparken mide asitlerini azaltmaya yarayan ilaçların üretilmesi ve yaygınlıkla kullanılması mide kanamalarını düşürmektedir.

Mide asitlerini baskılayan ilaçlar gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarından kaynaklı mide kanamalarında oldukça işe yarıyor. Ayrıca bu ilaçlar sayesinde mide hastalıklarından ölümler de giderek azalmaktadır. Mide kanamaları erkeklerde daha sık görülüyor. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Bunun önemli bir sebebi böbrek, karaciğer, romatizmal hastalıklar veya başka hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımları. Düzenli ilaç kullanımı er veya geç mideyi tahrip ederek mide kanamasına neden oluyor.

Mide kanamasının en çok görülen sebebi mide ülseri. Vakaların yaklaşık yüzde kırkı bu şekilde. Mide kanaması ile hastaneye gelenlerin yüzde beş ila onluk kısmı yaşamını yitiriyor. Mide ülseri dışında eroziv gastrit, mide varisleri, mide tümörleri, alkol, mide varisleri, stres kaynaklı ülserler, mide damarı genişlemeleri, mide varisleri gibi rahatsızlıklar da mide kanamasına yol açıyor.

Mide kanamaları vakalarında kanama miktarı kişiye göre değişebiliyor. Bazısının kanaması hızlı olurken bazı  kişilerde kanama hızı düşük oluyor.

Mide Kanaması Belirtileri

Mide kanaması bazı belirtileri vardır. Ayakta zor durma, göz kararması, baş dönmesi şeklinde belirtiler verir. Bazen bayılma veya şok geçirme görülebilir. Genel bire halsizlik olur. Kişi kendinin mide kanaması geçirdiğini anlamayabilir. Bu belirtileri gördüğünüz yakınınıza dışkı renginde farklılaşma olup olmadığını, kan kusup kusmadığını sormalı ve bu tür belirtiler var ise en kısa sürede hastaneye götürmelisiniz.

Mide kanaması olan kişiler taze kan kusarlar. Taze kan renginin açık olması ile kendini belli eder. Ayrıca kusmuğu kahve telvesi gibi köpüklüdür. Dışkısı ise siyahlaşmıştır.

Bu tür şikayetlerle hastaneye gelen kişilerde tam teşhis “Gastrodudenoskopi” ile konulmaktadır.

Mide kanaması olduğu tespit edilen kişi hastaneye gittiğinde önce hayati fonksiyonları tespit edilir. Hastanın genel durumuna bakılır, tansiyon ve nabız ölçülür. Düşük tansiyon ve yüksek nabız var ise ve şuur kaybı tespit edilirse hemen damar yolu açılarak serum verilir, gerekirse kan da verilir.

Mide kanaması tespit edilen hastaya mide asitlerini baskılayan ilaçlar verilerek durumun daha da kötüleşmesine mani olunmaya çalışılır. Hastanın genel durumu çok kötü değilse başka tetkikler istenir. Tetkik sonuçlarına göre tedaviye yön verilir. Bazen mide kanamasının sebebinin tam olarak anlayabilmek için endoskopi yoluyla müdahale yapılır. Eğer verilen ilaçlar ve endoskopik müdahale sonuç vermezse cerrahi işlem uygulanır.

Neden Mide Kanaması Olur ?

Mide kanamasını tetikleyen başlıca sebep ilaç kullanımıdır. Kortizon ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, romatizmal başta olmak üzere ağrı kesici ilaçlar mideyi tahrip eder ve yara açarlar. Alkol ve sigara kullanımı da başlı başına mide kanamasını tetikleyen faktörlerdir.

Bunların dışında ağır bir travma geçirilmesi, yoğun bir stres yaşanması veya yaşlılık mide kanamasına neden olabilir.

Mide Kanaması Geçiren Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır ?

Kişinin mide kanaması geçirip geçirmediğini belirtilere bakıp anlamak kolay değildir. Bununla birlikte mide kanamasından şüpheleniliyorsa herhangi bir ağrı kesici ilaç vermek veya bir şeyler yedirip içirmek yerine doğruca hastaneye götürülmelidir. Mide kanamasının en büyük belirtisi ağızdan kan gelmesidir.

Mide Kanaması Tekrarlar Mı?

Mide kanaması geçiren birisi tedavi edilmediği sürece yeniden bu tatsız rahatsızlığı yaşayabilir. Bir çok mide rahatsızlığına helikobakter pylori bakterisi ve düzenli ilaç kullanımı neden olmaktadır. Geçmeyen hastalığı bulunan kişilerde ilaç kulllanımı devamlı olacağından, helikobakter pylori bakterisinin tamamen mideden atmanın mümkün olmamasından dolayı mide kanaması geçiren biri, daha sonra yine mide kanaması ile karşı karşıya gelebilir.

Mide Kanamasını Atlattıktan Sonra Ne Yapmalı ?

Mide kanaması geçiren birisi bundan sonra beslenmesine özen göstermeli, kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. Stres ve üzüntü mideyi olumsuz etkiler. Mümkün olduğunca bunlardan da uzak durulmalıdır.

Doktorlar mide koruyucu ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar proton pompası denilen asit salgılanmasını azaltıcı ilaçlardır. Bu sayede midedeki yaraların kapanması hedeflenir. Bununla birlikte mide rahatsızlıkları ilaç tedavisi ile kolaylıkla düzelebilecek hastalıklar değildir. Mide ilaçları sadece kullanıldığı müddet yarar sağlayan, çoğu kere ömrün sonuna kadar kullanılması gereken ilaçlardır.

Mide rahatsızlıklarının tamamiyle geçirilebilmesi için kişinin yaşam felsefesini tamamen değiştirmesi, yeme içme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını tamamen değiştirmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse stresten uzak durması gereken bir hastanın bunu başarabilmesi için gerekirse işini ve hayata bakış açısını, hatta kişiliğini değiştirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde fast food, pide-kebap türü beslenmemek için kişinin zeytinyağlı Akdeniz yemeklerine alışması gerekmektedir. Bunlar kişiler için radikal değişikliklerdir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor