MİDE ÜŞÜTMESİ

Mide Üşütmesi

Annelerimizden bize ulaşan geleneksel tıp çoğu hastalığı üşütmeye dayandırır. Bu kısmen doğrudur. Vücudun bir çalışma ısısı vardır, bu artarsa veya eksilirse dengeler bozulur ve hastalıklara kapı aralanır. Fakat her hastalığı üşütme kaynaklı düşünmek, genelleme yapmak yanlıştır.

Mide üşütmesi olarak adlandırdığımız hastalık da bu şekildedir. Ayakların üşümesi veya soğuğa karşı tedbir alınmaması sonrasında ishal, halsizlik ve karın ağrısı gibi belirtiler oluşur. Buna mide üşütmesi denir. Hastalığa üşütme neden oluyor gibi gözükse de asıl neden bağışıklığın azalması nedeniyle bağırsak başta olmak üzere sindirim sisteminde yer alan mikrobik faaliyetlerin artmasıdır.

Üşütmek hastalığın oluşumunda bir nebze etken olsa da tek faktör değildir. Örneğin karlı sulara çivileme atlayanlar veya eksi derecelerde kayak yapanlardan ziyade morali bozuk olduğu için 5-10 dakikalığına balkona çıkanlar daha fazla risk altındadırlar.

Bağışıklığı etkileyen en önemli faktörlerden birisi insanın ruh sağlığıdır. İç dünyasında fırtınalar yaşayan, psikolojisi gel gitlerle dolu insanlar mide üşütmesi de dahil olmak üzere bir çok hastalığa daha kolay yakalanırlar. Üşütme sadece hastalığın bahanesi olur.

Beslenmesine dikkat etmeyenler de kolay hastalanırlar. Yetersiz beslenenlerin yanında tek yönlü veya katkılı gıdalarla, fastfood ile beslenenler daha kolay midesini üşütürler.

Mide Üşütmesinin Belirtileri

Mide üşütmesinin en büyük iki belirtisi ishal ve halsizliktir. Mikrop çoğalmasına karşı vücudumuzun tedbiri sindirim sistemini bir an önce boşaltmak ve enfeksiyon geçene kadar gıda girişini engellemektir. Bu nedenle iştahsızlık olur. Hastalık öncesinde vücudun direnci düşmüştür, iştah da olmayınca halsizlik ve çabuk yorulma görülür.

Şiddetli mide üşütmesi vakalarında mide bulantısı ve kusma da görülür. Çünkü vücudumuz sindirim sistemindeki besinleri olabildiğince azaltmak ister. Bunun nedeni sindirim sistemine giren besinlerden mikropların da istifade etmesidir.

Aslında hasta olmadan önce de bakteriler vücudumuzdaki besinlerden istifade eder. Bağışıklık sistemimiz buna göz yumar, çünkü sindirim hem bizim sindirim sistemimiz hem de bakterilerin besinleri parçalamasıyla gerçekleşir. Eğer vücudumuzda hiç bakteri olmasaydı bazı besinleri hiç sindiremez, bazılarını da yarı sindirebilirdik. Bakteriler besinlerin parçalanarak sindirime yardımcı olurlar ve ücretlerini yani payına düşen enerjileri de alırlar. Kazan/kazan yöntemi ile işler yürüdüğü için vücudumuz bakterilerin enerji araklamasına ses çıkarmaz.

Fakat mide üşütmesi hadisesi gerçekleşince durum değişir. Elektronik aletlerde ısıyı sabitleyen resistans sistemi olduğu gibi vücudumuzda da bakteri kontrol sistemi vardır. Bakteri veya virüslerin olağan dışı çoğalmaları halinde alarm verir ve derhal ishal ve kusma yoluyla sindirim sistemi boşaltılır.

Bazı mide üşütmesi virüs kaynaklı da olabilir. Bazen de bakterilerin habis türleri oldukça çoğalmış olabilir. Böyle durumlarda yüksek ateş, baş ağrısı ve “ecelim geldi” zannettirecek kadar halsizlik görülebilir.

Mide Üşütmesi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

En basit tedavi yolu dinlenmektir. Vücudun enerjisi azaldığı için hafif tarzda beslenip istirahat etmek gerekir. Basit vakalarda vücut mide üşütmesi hastalığının üstesinden gelebilir.

Hastalandığımızda hemen vitamin takviyesine başvururuz. Halbuki çorba taştıktan sonra kepçe aramaya benzer. Meyve sebzeyi hasta olmadan önce tüketmek gerekir. Yine de mideyi üşütünce en iyi beslenme meyve ve sebze ağırlıklı olanıdır.

Mide üşütmesi sonucunda genellikle ishal olursunuz. Bu da normalden fazla sıvı çıkışının olması demektir. İştahınız olmadığı için kaybedilen enerjiyi hemen geri kazanmak zordur fakat sıvı takviyesi yapmak hayati önem arz eder. Vücut susuz kalırsa dehidrasyon oluşur. Dehidrasyonun belirtileri idrarın koyulaşması ve gözün çukurlaşmasıdır. Dil-damak kurumaya başlar.

İshal başladığında sık tuvalete gitmemek için su içmemek veya ishal kesici tedbirlere başvurmak dehidrasyona neden olur.

Vücudunuzu susuz bırakırsanız mide üşütmesi hastalığınızı daha beter bir seviyeye taşımış olursunuz. Bu nedenle, bitki çayı, meyve suyu gibi sıvıları tüketmenize yarar var. Normal çay idrar söktürücü etkiye sahiptir onun için çay yerine bu tür sıvıları almanız gerekir.

Şiddetli mide üşütmesi vakalarında doktora gitmekten çekinmeyiniz. Çünkü mide üşütmesi zannettiğiniz şey gıda veya kimyasal zehirlenme olabileceği gibi tahmin etmediğiniz bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor