Mikrobiyata nedir
Hayatımıza yeni giren kavramlardan biri de mikrobiyata. Mikrobiyata nedir, ne işe yarar dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Mikrobiyata en kısa tabirlerle vücudumuzda bulunan mikrop ordusuna verilen addır. Bunun büyük bölümü bağırsaklarda bulunur.
Vücudumuzda bulunan bakteri sayısını ifade ederken genellikle abartılı rakamlar veriliyor. Mesela bağırsaklarımızda 2 kilogram bakteri var deniliyor. Bu açıklamalar konu ile ilgili araştırma yapan uzmanlardan gelince diyecek bir şey kalmıyor.
Başka abartılı bir rakamda bakteri sayısıyla ilgili. İnsan vücudunda 100 trilyon hücre olduğu ve vücudumuzdaki bakteri sayısının bunun on katı kadar olduğu telaffuz ediliyor. Şimdiye kadar bu rakamlar yalanlanmadı.
Demek ki bakteri boyutları, hücre boyutlarımızın çok altında. Aksi takdirde kendimizden büyük bakterileri nasıl taşırdık ?
Bu aşamada doğal olarak birkaç soru geliyor insanın aklına. Öncelikle bu kadar bakteri doğarken var mıydı, yoksa sonradan mı edindik ? İkinci soru da ne işe yarar bu bakteriler, tamamen yok etmek mümkün mü ? Diyelim ki vücudumuzdaki bakterileri sıfırlamayı başardık, o zaman mikrobiyatasız bir hayat mümkün mü ?
Edindiğim bilgilere göre bebekler genellikle bağırsaklarında bakteri olmadan dünyaya geliyor, dünyaya teşriflerinin üçüncü gününden itibaren bakteriler bağırsaklara nüfuz etmeye başlarlar.
Mikrobiyatayı hayatımızdan çıkarmak neredeyse imkansız. Ne kadar antibiyotik içersek içelim, bir süre sonra bağırsaklardaki bakteri oluşumu yeniden başlayacaktır.
Diyelim ki bir şekilde mikrobiyatayı yani vücut bakterilerini tamamen bitirdik. İşte o andan itibaren bizi bir kabus gibi hayat bekliyor. Bağırsaktaki bakteriler sindirime yardımcı olduğu bazı vitaminlerin özellikle de B ve K vitaminlerinin sentezlenmesini sağladıkları için önce besin alerjileri, ishal-kabızlık gibi şikayetler yaşayacağız daha sonra bağırsakların eksik çalışması nedeniyle bütün organlarda çeşitli fonksiyon bozuklukları olacak. Karaciğer daha fazla yorulacak, halsizlik ve keyifsizlik şikayetleri peşimizi bırakmayacaktır.
Bir görüşe göre vücudumuzu beyin, beyini de bağırsaklar yönetmektedir. Çünkü beyinin sağlıklı çalışması beyin kimyasallarının sağlıklı salgılanması ile mümkündür.Sözü kısa tutarsam, mikrobiyata vücudumuzdaki diğer organlar kadar etkili bir şeydir. Yokluğu veya bağırsak florasının bozukluğu sorunlara yol açar.