NE NEYE İYİ GELİR

Antibiyotik ile meyve yenir mi

Artık neredeyse her hastalığa karşı antibiyotik kullanılıyor. Antibiyotiğin görevi yararlı zararlı ayırmadan vücuttaki mikroorganizmaları öldürmek. Böylece enfeksiyona neden olan mikroplar temizleniyor ve tedavi sağlanıyor. Fakat antibiyotik yararlı bakterileri de öldürüyor. Bu nedenle bilinçsiz ve gerekmedikçe kullanılmaması gerekiyor. Kullanırken de reçetede yazıldığı gibi, doktor ne şekilde önerdiyse öyle kullanılması gerekiyor. Önerilen dozdan fazla kullanmak vücutta gereğinden fazla tahribata, gereğinden az kullanmak ise zararlı bakterilerin tam olarak yok edilemeyip daha dirençli olarak karşımıza çıkmasına sebep olur. Ayrıca antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olduğu virüslere bir etkisi olmadığı da unutulmamalıdır. Yani grip gibi viral hastalıklarda antibiyotik etkisizdir.

Antibiyotik kullanırken karşılaşılan bir sorunda antibiyotiğin gıda ile etkileşimidir. Bu etkileşim antibiyotiğin etkisini sıfırlayabilir, çarpan etkisi yapabilir veya istenmeyen alerjik durumlar meydana getirebilir.

Antibiyotiklerin aç karnına mı tok karnına mı kullanılacağı ve hangi gıdalarla birlikte alınacağı da önemlidir. Örneğin siprofloksazin, tetrasiklin ve doksisiklin içeren antibiyotiklerden tam olarak istifade edebilmek için midenin boş olması gerekir. Yani ya aç karnına içilmeli veya yemek yenildikten sonra en az iki saat bekleyip içilmelidir. Meyve ile birlikte antibiyotik içmek onun etkisini azaltacaktır. Meyve suyu da böyledir.

Tetrasiklin içeren bir antibiyotik demir içeren bir meyve-sebze ile birlikte alınırsa etkisini gösteremez, daha doğrusu vücut tarafından tam olarak emilemez. Mesela kuru erik, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle bu tür antibiyotikler kullanılmamalıdır.

Siprofloksazin grubu antibiyotikler ise kalsiyum içeren gıdalar mesela süt ve peynir ile kullanıldığında etkisizleşirler.

Antibiyotik ile kullanılmaması gereken bir meyve de greyfurttur. Örneğin zatürre hastalığı için eritromisin grubu bir antibiyotik alırken vücudun direnci artsın diye bir greyfurt yerseniz, yediğiniz greyfurt antibiyotiğin vücuttan dışarı atılma hızını artıracak bu da antibiyotiği daha etkili kılarak daha fazla yan etkiye sebep olacaktır.

Ananas da bromelayn da amoksisilin türü antibiyotiklerin vücuttan atılımlarını yavaşlatmaktadır.

Tiramin içeriği yüksek fermente yiyecekler (sosis, peynir vs) deri enfeksiyonları için kullanılan nezolid türü antibyotiğin etkisini artırarak yüksek tansiyona neden olur.

Sözün kısası antibiyotik kullanırken, yanında hangi meyvelerin yenilebileceğini de doktora sormanız faydalı olacaktır.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor