MİDE AĞRISI

Gebelikte mide ağrısı çekenler ne yapmalı

Gebelikte mide ağrısı çekenler, hamilelikte mide ağrısı yaşayanlar ne yapmalı hamilelikte mide ağrısına bitkisel ilaç kullanılabilir mi ?

Hamilelikte sık sık mide veya karın ağrısı yaşanmasının sebeplerinden birisi hormonların gebelik esnasında farklılaşması ve giderek büyüyen rahmin mide ve bağırsaklara baskı yaparak gaz ve şişkinlik sorunları meydana getirmesidir. Bu tür problemlerde evin içinde gezinmek, dışarıda kısa yürüyüşlere çıkmak gebeyi rahatlatacaktır.

Hamilelikte mide ağrısının en önemli sebebi ise gebeliğe bağlı olarak artışa geçen progesteron hormonunun kasları gevşetme etkisi nedeniyle hamilelik reflüsünün, yani mide yanmalarının meydana gelmesidir.

Sindirim sistemindeki kasların gevşemesinden mideyi özafagustan (yemek borusu) ayıran kas grubu da etkilenir ve bu durum midedeki asitli sıvının zaman zaman boğaza doğru geri gelmesine yol açar.

Reflü mideden boğaza doğru yükselen ve göğüs bölgesinde hissedilen yanmalara yol açar. Hamilelikteki mide yanmalarının bir diğer sebebi ise rahim büyüdükçe mideye baskı yapması ve çıkış yolunu daraltmasıdır. Bu da reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Gebelikte mide ağrısı çekenler sıklıkla bu tür mide yanması, mide ekşimesi şikayetlerinden dert yanmaktadırlar.

Gebelikte mide ağrısı çekenler ne yapmalı

Gebelikte mide yanması şikayetiniz varsa beslenmenizi yeniden ayarlamanız gerekir. Eskiden üç öğün sağlam bir şekilde besleniyorken gebelik döneminde öğünleri 5-6 parçaya bölmek ve azar azar yemek gerekir. Böylece yenilen besinlerin mideye baskı yapması önlenmiş olur.

Yemeklerin ne kadar yenildiği kadar ne sürede yenildiği de önemlidir. Hızlı yemek reflüyü artırmaktadır. Bunun yerine acele etmeden besinleri çiğneye çiğneye, yenilenlerin tadını çıkara çıkara uzun sürede yemek yenilmelidir.

Eğer mide yanmaları oluyorsa akşamları bir bardak süt içebilirsiniz. Süt fazla alınmadığı takdirde mide asitlerini nötürleyecektir.

Hareketsiz yaşam ve yemeklerden sonra yatmak mide ağrılarını körüklemektedir. Bunun yerine yemeği yedikten sonra küçük gezintilere çıkmak veya en azından yatmayıp oturarak kitap okumak iyi gelecektir.

Gebelikte mide ağrılarını yatmadan hemen önce yenilen yemekler ciddi derecede artırmaktadır. Gebelik iştahı artırsa da yatmaya yakın bir şeyler yenilip içilmesi daha iyi olur. Günün en son yemeğinin yatmadan en az 3 saat önce olması gerekir.

Mide yanmaları geceleri şiddetlenebilir. Bunu engellemek için yastığınızı yüksek tutmanızda fayda vardır. Böylece yerçekiminin aleyhinize işlemesine mani olursunuz.

Bazı gıdalar ve içecekler mide yanmalarını tetiklemektedir. Örneğin yağlı gıdalar, çikolata ve kafeinli içecekler kısa sürede mide ağrılarını tetikleyebilir. Acılı ve baharatlı yiyeceklere de dikkat edilmelidir.

Karın bölgesinin genişlemesiyle birlikte hamile bayanların gardroplarını yenilemeleri zaruri hale gelir. Çünkü dar kıyafetler sindirim sistemini zorlar ve mide ağrılarına sebep olur. Mümkün olduğu kadar bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Hamilelikte mide ağrısına iyi gelen bitkisel ilaç

Sadece mide yanması şikayetleri için değil, gebelik nedeniyle meydana gelen mide bulantısı ve kusma şikayetleri için kullanılabilecek en iyi bilgi Kuranı Kerim’de de cennetliklerin içkisi olarak adı geçen zencefildir. Tadı acı olan zencefil içinde bir çok mucizevi özellik barındırır. Bunlardan birkaç tanesi öksürük, mide yanması ve mide bulantısı şikayetlerini şıp diye gidermesidir. Zencefili çay olarak veya başka şekillerde tüketerek hamileliğin daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer gebelikte mide ağrısı şikayetleri şiddetliyse ve kolay geçmiyorsa hamilelik döneminde bile kalsiyum ve magnezyum içeren antiasit (mide asidini düşürücü) ilaçlar kullanılabilmektedir. Bununla birlikte siz yine de bunları doktor bilgisi dahilinde kullanmalısınız. Kalsiyum ve magnezyum içerikli haplar dozu iyi ayarlanırsa bebeğe de faydalı olacaktır.

Bununla birlikte doktorlar şişkinliğe neden olduğu için sodyum bikarbonat içeren antiasitleri, kabızlığa neden olduğu için de alüminyum içeren antiasitleri önermemektedirler. Bu nedenle mide ağrısı için asit düşürücü hap kullanacaksanız bunu hekime danışarak yapmalısınız.

Eğer gebelikte mide ağrısı şikayetleriniz çok daha fazla ise mide asitlerinin üretilmesini baskılayan inhibitör ilaçların kullanılması zaruri olabilir. Gebelikte kullanılabilen ve işe yarayan türleri Tagamet ve Zantac gibi H2 bloke edicilerdir. Günde bir veya iki günde bir kullanılan bu ilaçları da doktor tavsiyesine göre kullanmanız gerekmektedir.

Mide yanması şikayetleriniz üst seviyedeyse doktora gidip protein pompası inhibitörleri kullanmanız gerekir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor