MİDE ŞİŞKİNLİĞİ

Hamilelikte şişkinlik nasıl geçer

Gaz sorunu hamile olsun olmasın herkeste yaşanır. Hamilelikte şişkinlik nasıl geçer ?

Gebe kaldıktan sonra geğirme veya normalden fazla gaz çıkarma şikayetleri sıkça yaşanır. Bunun birincil nedeni gebeliğe bağlı yüksek seyreden progesteron hormonunun kas gevşetici özelliği nedeniyle gastrointestinal sistemdeki düz kas grubunu gevşetmesi ve daha yavaş çalışmasına sebep olmasıdır.

Bu duruma rahmin büyümesine paralel olarak karın içi basıncın da artması eklenince gebelik döneminde kabızlık, mide ekşimesi, hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ortaya çıkar.

Bu kadar gaz nereden geliyor?

Şişkinliğe neden olan gaz iki şekilde oluşur. Birincisi hızlı yemeye bağlı hava yutmak, ikincisi ise besinler yeterince sindirilmeden bağırsağa geldiği ve burada sindirim için olağandan fazla süre ve çaba gerektiği için daha fazla atık madde (gaz) oluşması.

Yutulan havanın bir bölümü geğirme yoluyla dışarı çıksa da başını karbonhidratların çektiği gıda gurubunu bağırsaklarda sindirmeye çalışmak fazlaca gaz üretimine sebep olmaktadır. Hamilelik döneminde sindirim sistemindeki düz kasların gevşek çalışması gaz üretimini de artırmaktadır.

Gaz oluşumunu gıda intoleransları da tetikler. Gıda intoleransı vücudun bir besini gerektiği gibi sindirememesi, yeterince parçalayamamasıdır. Laktoz intoleransı en sık rastlanılan türlerdendir. Buna gıda alerjileri de diyebiliriz. Bunların bir çok türü vardır ve yetersiz sindirimin önemli bir sonucu da şişkinliktir. Gıda alerjileri kişiden kişiye değişebilir. Yani her gıda kişisine göre farklı etki yapar.

Bir de doğal gaz yapıcıları saymak gerekir. Fasulye, tam tahıllar ve bazı sebzeler (lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli ve kuşkonmaz vs) bir şeker türü olan rafinoz içerirler ve gaz yapıcı özellikler vardır.

Gaz yapıcı bir diğer şeker türü de früktoz olup, yüksek miktarda pırasa, soğan, enginar, kurutulmuş meyve, konserve domates, ketçap, armut, elma, bal, buğday ve meyve suyu  gibi gıdalarda bulunmaktadır.

Birçok gazozda ve hazır meyve sularında yüksek oranda früktoz mısır şurubu bulunur ve gaz yapar. Hazır gıdaların bir çoğu da fruktozlu mısır şurubu ile üretilir. Yani gazli içecekler ve hazır gıdalar da şişkinliği artırır.

Bazı nişastalar bazı insanlar için gaz yapar. Bağırsakların rahatlamasını sağlayan lifli yiyecekler (örneğin yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve meyveler) fazla tüketilirse şişkinliğe neden olurlar.

Buğday kepeği, diğer taraftan, temelde bozuldu almadan sindirim sisteminden geçer. Eğer kabızlık varsa ve daha fazla lif gerek ama aynı zamanda mide gazı muzdarip, bu buğday kepeği iyi bir seçim yapar.

Hamilelikte şişkinlik nasıl geçer

Yukarıda sayılan gaz yapıcı unsurlara karşı dikkatli olmak gaz sorunu belli derecede azaltır. Alerji duyduğunuz besinlerden kaçınmak (süt ürünleri ölçülü tüketmek örneğin) gerekir.

Yağlı gıdalardan, kızartmalardan uzak durmak, bir öğünde fazlaca yemek yemekten kaçınmak, yemeği hızlı yemeyip, yavaş yavaş uzun sürede yemek, gazlı içecekleri, yapay tatlandırıcı bulunan ürünleri tercih etmemek ve yürüyüş yapmak gerekir.

Sakız çiğnemek hava yutmayı artırmaktadır. Sakız çiğneme alışkanlığı var ise bunu azaltmak gerekir.

Egzersizler ihmal edilmemeli, sigara terk edilmelidir.

Bunlara ilave olarak dar kıyafetler tercih edilmemelidir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor