İshali Ne Keser ?

İshali tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. E coli bakterisi, içilen suların kirliliği, sebze ve meyvelerdeki mikroplar insanı ishal edebilir. Aynı şekilde grip gibi hastalıkların oluşturduğu enfeksiyonlar, bozulmuş gıdaların tüketilmesi de ishal yapıcı etkenlerdir.
İshali kesen en pratik çözüm limonlu kahvedir. Bir bardak kahvenin içine yarım limon sıkıldığında en ağır ishaller bile hemencecik kesilecektir.
İshal İken Nasıl Beslenilmeli ?
İshal iken en önemli sorun vücuttan sıvı çıkışı olmasıdır. Hızlı sıvı çıkışı çocuk ve yaşlılarda çok daha kötü etki yapar. Gelişmemiş ülkelerde hala ishalden çocuklar ölmektedir. Sıvı kaybı yaşlılar için de kötüdür, ani baş dönmesi, tansiyon düşmesi nedeniyle olduğu yere yığılır ve kalırlar. Özellikle yaz aylarında yaşanan ishallerde bu duruma dikkat edilmelidir. Su kaybının yanı sıra sodyum, magnezyum veya çeşitli tuzların kaybı da olur.
İshal olunduğunda sıvı ağırlıklı beslenilmeli ve kaybedilen su ve mineraller bu şekilde geri alınmaya çalışılmalıdır. Evde bunun için ishal kürü hazırlanabilir. Bir litre su kaynatılır ve soğutulur. Bu mikropların ölmesini sağlayacaktır. İçersine bir çorba kaşığı şeker konur.(Bu hipoglisemi riskini azaltacaktır) Bir tatlı kaşığı da sofra tuzu eklenir. Bir çay kaşığı da karbonat eklenir. Daha sonra karıştırılır. Bu basit karışım normal suya göre ishal tedavisinde daha etkilidir.
Bu karışımı ishalken içebildiğimiz kadar içmeliyiz. Eğer ishal 24 saatten fazla devam ediyorsa, yüksek ateş varsa, dışkıda kan türü mader var ise doktora gitmek gerekir.
Eğer ishal şiddetli değilse ayran, yoğurt ve nişasta ishale iyi gelecektir.Bunların içinde yoğurt en etkili ilaçtır. Evde yapabiliyorsanız daha iyidir.
İshale iyi gelen yiyecekler arasında patates ve pirinç başta gelir. Yağsız yapılmak kaydı ile ,pirinç pilavı, pirinç çorbası, haşlanmış patates, pirinçli, patatesli veya yoğurtlu çorbalar ishalken tüketilmesi gereken besinlerdir.
İshalken yağlı gıdalar yenirse bağırsak hareketleri artacaktır, ishalin miktarı da artacaktır. İshal olan çocuklara yoğurt ile muz karıştırılıp verilebilir. Şeftali de ishal dostu meyvedir, ishalken çocuklara yedirilebilir. Ayrıca elma da ishalken yenilebilir. Bunlar ishali azaltarak kesilmesine yardımcı olur.
Aspirin İshali Keser Mi ?
Bu konuda bilimsel bir tespit yoktur. Halkımızca ishal kesici olarak kullanılan aspirin aç karnına yutulduğu zaman mideye zarar veren bir ilaçtır. Bu nedenle ishal kesici olarak aspirin kullanılmamalıdır. Aç karna içilen aspirin mideye yapışır ve zamanla burayı delmeye başlar, hatta mide kanaması oluşturabilir.
Kola İshale İyi Gelir Mi ?
Halkımız ishal kesici olarak kola ile aspirini karıştırıp kullanmaktadır. Aşağıda yer alan videoda Zahide Yetiş’in programına katılan bir uzman bunu yorumlamaktadır. Aspirinin ishal kesmeye bir faydası olmamakla birlikte gazlı içeceklerdeki potasyum ishale iyi gelmektedir. Potasyum bağırsak hareketlerini sınırlandırıcı bir maddedir. Alındığı zaman ishali yavaşlatır. Kolanın ishale iyi gelmesi bu yüzdendir. Bununla birlikte kolada şeker vardır ve şeker bağırsak mikroplarını çoğaltacaktır. BU nedenle potasyumu koladan değil de muzdan almak daha mantıklıdır. İshal iken vücuttan potasyum çıkışı da olacağından muz ile bunu telafi etmek gerekir. Patateste de potasyum bulunmaktadır.
Leblebi İshale İyi Gelir Mi ?
Sarı leblebi su çekici özelliği bulunması nedeni ile ishale iyi gelir. Beyaz leblebi ise tavsiye edilmemektedir.
Seyahatte Neden İshal Oluruz ?
Yolculuk esnasında vücutta adaptasyon sorunu olabilir. Ayrıca besin hijyeni de önemlidir. Özellikle sıcak havalarda ishal olma ihtimali artar. Bu mikropların kolay üremesi ile ilgilidir. Kızartma ve yıkanmamış meyveler seyahatte iken ishale neden olabilir.
Yolculukta ishal olmamızın bir sebebi de alışık olmadığımız mikrop ortamına gidiyor olmamızdır. Vücudumuz bilmediği mikroplar ile karşılaşınca reaksiyon vermektedir.
Midye ve Kokoreç İshal Yapar Mı?
Turist isek yenilen midyeler de ishal yapabilir. Yöre insanı bunları rahatlıkla yese de alışık olmayan bünyelerde ishale neden olur. Midye kuşun ve civa gibi tehlikeli maddeleri emen bir canlıdır. Özellikle kirli denizlerden toplanmış ise hasta eder. Ayrıca midyenin üzerinde zararlı mikropların üremesi de kolaydır. Yazları bu risk daha da artar. Midye yemenin iki türlü zararlı etkisi olabilir. Birincisi kısa vadeli ishal olmak ikincisi ise ağır metallerin vücutta birikmesi sonucu oluşabilecek rahatsızlıklardır.
Kokoreçi de midye kategorisinde değerlendirmek mümkündür. Bu gıdada ayrıca e koli bakterisi riski vardır.
Neler İshal Yapar ?
Meyvelerin üzerindeki zirai kalıntılar ishale neden olabilir.Üzüm gibi meyvelerin üzerindeki kalıntılar çok yıkansa bile geçmeyebilir. Üzümü elma sirkesinde 10 dakika kadar bekletirsek ve sonra yıkarsak bunlardan arındırmış oluruz. Taneli meyveler ve kabuğu ile yenilen meyveler bu şekilde temizlenmelidir. Elma sirkesi meyvelerin üzerindeki zararlı bakterileri öldürür, zirai ilaçları da çözmeye yardımcı olur. Hasatın başında zirai ilaçlama yapıldı ise bu zamanla yağmur etkisi ile kaybolmaktadır. Fakat sonradan ilaçlama yapıldı ise bu zararlıdır.
Ayrıca meşrubatlara konan buzlar da ishale neden olabilmektedir.
Bilgiler için teşekkür ederim benim için oldukça faydalı bir makale oldu. Sitenizi severek takip ediyorum. Başarılar diliyorum…
İshali kesmek için dogal bir yöntem : bir fincana 2 çay kasıgı türk kahvesi atın üzerine biraz limon sıkıp karıştırın yedikten sonra ishal kalmaz hatta kabız felan olabilirsiniz