Mide yanmasına iyi gelen ilaçlar
Bu yazımda mide yanmasına iyi gelen ilaçlardan bahsedeceğim. Mide yanması için ilk tavsiye edebileceğim ilaç OMEP HEXAL .
OMEP HEXAL adlı ilacın etken maddesi Omeprazol olup bu ilaç proton pompası inhibitörü olarak adlandırılan ve reflü hastalığının kısa vadeli geçirilmesinde kullanılmaktadır. İlacın fonksiyonu mide asitlerinin azaltılması, böylece mideden geri kaçan içeriğin yemek borusuna daha az zarar vermesinin sağlanmasıdır.
Midedeki proton sayısı ile midenin asitlik seviyesi arasında doğru orantı bulunmaktadır. OMEP HEXAL gibi proton pompası engelleyici ilaçlar midenin asit üretimini düşürürler. Böylece mide ekşimesi, mide yanması ve reflü şikayetleri geçici olarak azalır. İlaç kullanıldığı sürece daha önceden tahriş olan mide yüzeyi ve yemek borusunun kendi kendini onarması için zaman kazanılmış olur. OMEP HEXAL antiasitlere oranla midedeki PH değerinin daha uzun süre yüksek seviyede tutabilir. Bu ilaç iki üç gün kullanıldığında mide yanması şikayetini geçirecektir. Eğer bu ilacı doktora sormadan bu ilacı eczaneden alıyorsanız en fazla iki hafta kullanınız. Eğer başka proton pompası inhibitörü grubu reflü ilaçlara alerjiniz varsa (Pantoprazol, Lansoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol gibi etken maddeye sahip ilaçlar) OMEP HEXAL da alerjiye sebep olabilir. Aşağıda OMEP HEXAL adlı ilacı prospektüsüne ait link bulunmaktadır.
Mide yanması için kullanılan ilaçlardan biri de Talcid Çiğneme Tableti’dir. Bu ilaç da önceki gibi ph değerini yükseltmeye ve mide asitlerini azaltmaya yarar. Etken maddesi Hidrotalsit olan Talcid sadece mide yanmasına değil aynı zamanda reflü özofajit denilen yemek borusu iltihaplanması, gastrit denilen mide iç yüzeyi iltihaplanması, onikiparmak bağırsağı ülseri ve mide fıtığı gibi mide hastalıkları için de kullanılmaktadır.
Hamilelikte mide yanması şikayetlerinde de Talcid kullanılabilmektedir. Ama doktora muayene olmadan hamile bayanların bu ilacı kullanmaları risklidir. Ayrıca hastalar doktor bilgisi olmadan iki haftadan fazla bu ilacı kullanmasalar daha iyi olur. Talcidin etken maddelerine alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
Mide yanması için kullanılan başka bir ilaç da Rennie Çiğneme Tableti’dir. Mide yanması, mide ekşimesi, bulantı, kusma vs mide rahatsızlıkları için, mide şişkinliği-gaz sorunları için kullanılır. Rennie tablet mide yanması oldukça ağızdan bir tablet alınır. İçeriğinde kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat vardır. Kalsiyum içerdiği için süt ile içerken dikkatli olunmalıdır.
Mide ağrıları için kullanılan ilaçlardan birisi de gaviscondur. Bu ilacın şurubu ve tableti vardır. Hamilelerde mide yanması için gaviscon tavsiye edilmektedir.
Mide ağrısına ne iyi gelir sorusuna alternatif cevaplar için diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
en iyi ilaç karanfil. çok iyi geliyor.