Mide gazı şikayetleri nasıl azaltılır

Yediğimiz besinler sindirilirken tam olarak parçalanamaz ve bir takım atıklar üretirler. Mide gazı da bunlardan biridir. Sağlıklı kişilerin mide gazı üretmesi normal bir durumdur. Fakat herkesin ürettiği gaz miktarı ve her yiyeceğin parçalanması sonucu meydana gelen gaz miktarı farklıdır.
Kuru fasulye gibi yemeklerin bolca gaz ürettiği bilinmektedir. Fakat bazı kişiler başka gıdalar nedeniyle de gaz sancıları yaşayabilirler. Bunun başlıca sebebi gıda alerjileridir. Fruktoz alerjisi olan biri meyve yedikten sonra fazlaca gaz üretecektir. Aynı şekilde gluten intoleransı bulunan bir kişi ekmek, pirinç pilavı, bulgur pilavı, çiğ köfte gibi gıdalardan sonra şişkinlik yaşayacaktır. Benzer şekilde laktoz intoleransı olan kişiler, süt, yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir gibi gıdaları yiyince gaz şikayetleri artacaktır.
Mide gazı konusunda kişi neye alerjisi olduğunu kendisi tespit etmeli ve bunları sınırlı tüketerek gaz sorunlarını azaltmalıdır.
Mide gazı sorunları yetersiz sindirim nedeniyle de oluşur. Besinleri yeterli çiğnemek sindirime yardımcı olacaktır. Yemek yerken su içiyorsanız veya yemeklerin hemen arkasından su içiyorsanız, yemek sonrasında gaz sorunları yaşayabilirsiniz. Çünkü su mide asitlerini seyrelterek sindirim seviyesini düşürür. Bu nedenle suyu yemekten 15-20 dakika önce içmeli, yemek esnasında veya yemek sonrasında su içilmemelidir.
Hızlı yemek de gaza neden olur. Yemekler çiğneye çiğneye ve belli bir zamana yayılarak yenmelidir. Ayrıca stres de bu konuda etkilidir. Stresli zamanlarda yenilen yemekler daha fazla gaza neden olmaktadır. Mide gazı bağırsaklardaki zararlı bakterilerin faaliyetleri sonucunda da oluşabilir. Tatlı besinler bu tür bakterilerin fonksiyonlarını artırabilir. Bu nedenle mide gazı sorunları yaşayan kişilere yemeklerden sonra tatlı yememesi veya azaltması tavsiyesi verilmektedir.