Bebeklerde İshal
Eğer bebekte ishalin inek sütünden kaynaklandığını düşünüyorsanız bebeğin beslenmesinden inek sütü çıkarılarak, tamamen parçalanmış aminoasitlerden oluşan özel mamalar kullanılmalıdır. Soya ürünleri de tercih edilebilir.
Mikrobik ishalde ise bebeğe dışkı tahlili yapılıp, mikrobun cinsi saptanır. Genelde amipgialda türü parazitler nedeniyle oluşan ishaller dışında bebeklerde ishal vakalarında ilaç kullanılmaz.
İshal olan bebeklerde beslenme aralıksız devam etmelidir. Anne sütüne devam edilmeli, alışkın olunan mama değiştirilmeden devam edilmelidir. Eğer bebek 6 ayını geçmiş ve ek gıdalarla besleniyorsa dışkı kıvamını biraz daha sertleştirecek besinler tercih edilir. Böyle durumlarda yetişkinlerde ishal için kullanılan patates, muz, pirinç lapası, havuç, elma ve şeftali gibi gıdalar bebeğe verilir.
Bebekte laktoz veya şeker intoleransı yoksa (bunlara alerjisi yoksa) ishal olan bebekte süt ve süt ürünlerinin kesilmesi faydalı olmayacaktır. İshal olan bebek anne sütü ve bol sıvı verilerek tedavi edilir.
Bebek Aşırı Kusuyorsa Ne Yapmalı ?
Eğer bebekteki ishal devamlılık arz ediyorsa, bebek kusuyorsa aileler panik yapmaktadır. Böyle bir durumda bebeğin kusmasını engelleyici bir ilaç verilmemelidir. Yapılacak en mantıklı iş bebeğe ne yedirildiğinin sakin bir kafa ile bir kağıda not alınmasıdır. Bu besinler bebeğin menüsünden teker teker yok edilerek bebeğin durumu izlenmelidir. Bazen bebeğin inek sütüne veya bazı proteinlere karşı alerjisi olabiliyor. Bunları yiyen bebek kusabiliyor. Halk arasında bebeğe 3 yaşından evvel alerji testi yapılmaz diye yanlış inanış vardır. Bebek inek sütü veya yumurta yemeyi kesince ishali ve kusması da kesiliyorsa bu besinlere alerjisi olduğu düşünülebilir. Test yaptırarak bunu anlayabilirsiniz. Kan ve deri testleri ile bebeğin nelere alerji duyduğunu öğrenebilirsiniz.
Bebeğin dışkısı normalden farklı ise, çok kötü kokuyorsa, kan varsa, sümüksü kıvamı varsa salmonella gibi bakteriler veya kolera tifo gibi hastalıklardan şüphelenilmektedir.
Bebekte kusma ve ishalin sebebi gıda zehirlenmesi olabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. İshal olan bebekte yüksek ateş olması, gaitada kan olması halinde acilen doktora gidilmelidir. Hastanede yapılan kültür testlerinde ishalin sebebi anlaşılabilir.
İshal Olan Bebek Hangi Durumlarda Doktora Götürülmelidir ?
Bebeklerde ishalin bir çok sebebi vardır. Basit ishallerde evde iyi beslenme ve sıvı takviyesi ile atlatmak mümkün iken bazı durumlarda acil şekilde bebek doktora götürülmelidir. Bu durumlar:
Bebekte yüksek ateş varsa,
Bebeğin gaitasında kan görmüş iseniz,
Bebeğin dışkısı çok kötü kokuyorsa,
Bebek her yediğini kusuyorsa, (İshal olan bebeğin ara sıra kusması normaldir, fakat hiçbir şey yiyemeyecek şekilde kusuyorsa buna dikkat edilmelidir)
Bebekte susuzluk meydana geldi ise. Bunu koyu idrar yapmasından ve gözlerinin göz çukuru içinde hapis kalmış gibi bakmasından anlayabilirsiniz. Ağızdan su verilince bebek kusmuyorsa hastaneye gelmesine gerek yoktur. Suyu bile kusuyorsa hastaneye götürülmelidir.
İshal Olan Bebeğe Ateş Düşürücü Verilebilir Mi ?
İshal olan bebekte ateş artabilir. Eğer ateş çok yüksek değilse ateş düşürücü verilmemelidir. Fakat 38,5 derecenin üzerine çıkarsa ateş düşürücü verilebilir. Ateşi çıkan ishalli bebekte en önemli şey sıvı kaybıdır. Ateş sıvı kaybını artıracaktır. Bunu telafi etmek için bebek emzirmeli, ek gıdalar ile beslenen bebeklere şeftali suyu,çorba suları verilmelidir.
Anne Sütü İle Beslenen Bebeklerde İshal
Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa. İshal olduğu takdirde çaresi annesini emmeye devam etmesidir.